Εποχή Mπριζίτ Μακρόν

7' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν «je ne sais quoi», αυτό το «κάτι» το οποίο δεν χρειάζεται να προσδιορίσεις ή να του βάλεις ταμπέλα. Δυναμική γυναίκα, «ουσιαστική» σύντροφος, «ροκ εν ρολ» γιαγιά, η νέα Πρώτη Κυρία της Γαλλίας είναι, ως γνωστόν, 24 χρόνια μεγαλύτερη από τον νεότερο πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας. Και τώρα, ας πάμε παρακάτω.

Από σήμερα, η 63χρονη Μπριζίτ Τρονιέ είναι πλέον επισήμως η «συγκάτοικος» του 39χρονου Εμανουέλ Μακρόν στο νούμερο 55 της οδού Faubourg Saint-Honore, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά από μια ιδιαίτερη εκλογική νίκη που ανέδειξε ένα «αουτσάιντερ» της γαλλικής πολιτικής σκηνής στο ανώτατο αξίωμα. 

Το ζευγάρι μοιάζει να έχει χάσει λίγο από τον αυθορμητισμό του – μετά το «δημόσιο» φιλί στο στόμα το βράδυ του πρώτου γύρου των εκλογών στις 23 Απριλίου, ακολούθησε εκείνο στο μάγουλο τη νύχτα της μεγάλης νίκης στις 7 Μαΐου. Όμως η «ατζέντα» δεν αλλάζει.

«Όταν εκλέγεσαι πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζεις με κάποιον, αφιερώνεις τις μέρες και τις νύχτες σου, αφιερώνεις τη δημόσια και την ιδιωτική σου ζωή. Και γι’ αυτό πρέπει ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράζεσαι τη ζωή σου να μπορεί να έχει έναν ρόλο και να αναγνωρίζεται μέσα από αυτόν», έλεγε τον Απρίλιο στο ιδιωτικό κανάλι TF1 ο Μακρόν, μιλώντας για «γαλλική υποκρισία» στο θέμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια.

Χωρίς κάποια επίσημη ιδιότητα κατά το γαλλικό σύνταγμα, οι Πρώτες Κυρίες μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να έχουν γραμματεία, κάποιους συμβούλους και προσωπικό ασφαλείας, εν αντιθέσει με τις «συναδέλφους» τους στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες διατηρούν το δικό τους γραφείο και ένα επιτελείο 12 ατόμων. Παρεμπιπτόντως, 24 χρόνια χωρίζουν και τον Ντόναλντ από τη Μελάνια Τραμπ.

Αναβαθμισμένος ρόλος

Αν και ο ρόλος της Μπριζίτ δεν αναμένεται να έχει οικονομικές απολαβές, θα είναι αναβαθμισμένος. Η ίδια φέρεται να έχει ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν συμβουλές από την Κάρλα Μπρούνι, σύζυγο του Νικολά Σαρκοζί. «Υπέστη μεγάλη κριτική και το χειρίστηκε με αξιοπρέπεια», λέει η ίδια για την Ιταλογαλλίδα πρώην μοντέλο και νυν τραγουδίστρια.

Στο προεδρικό μέγαρο, η έλευση της Μπίμπι (όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά) θα βάλει τέλος στα «μοναχικά» τελευταία χρόνια του Φρανσουά Ολάντ. Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 διατηρούσε δεσμό με τη δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ, είδε τα προσωπικά του να βγαίνουν στη φόρα όταν εκείνη έγραψε βιβλίο για τη σχέση τους. Είχε προηγηθεί η εισαγωγή της σε νοσοκομείο όταν φωτογραφίες παπαράτσι είχαν δημοσιοποιήσει τον δεσμό του με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ. 

H ιστορία των Μακρόν μοιάζει πολύ διαφορετική. Σε ντοκιμαντέρ του TF1 όπου η κάμερα συνοδεύει τον 39χρονο υποψήφιο για 200 μέρες πριν από τη νίκη, η Μπριζίτ βρίσκεται διακριτικά στο πλευρό του. Πίσω από τις κάμερες τον συμβουλεύει και «χτενίζει» τους λόγους του. Στο τέλος του πρώτου γύρου, ο Μακρόν αναφέρεται στην «Μπριζίτ, χωρίς την οποία δεν θα ήμουν εγώ».

Έχει προηγηθεί μια καμπάνια από την οποία δεν έλειψαν οι φήμες περί ομοφυλοφιλικής σχέσης μεταξύ του Μακρόν και του διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής γαλλικής ραδιοφωνίας, Ματιέ Γκαλέ. Μια εκστρατεία που ώθησε την Μπριζίτ να εμφανιστεί με ολόσωμο μαγιό, «πλατσουρίζοντας» δίπλα στον σύζυγό της σε μια παραλία του Μπιαρίτζ, στο εξώφυλλο του ποικίλης ύλης Paris Match, μεταξύ άλλων «ενορχηστρωμένων» κινήσεων δημοσιότητας.

Ο δύσκολος Καρλ Λάγκερφελντ τη χαρακτηρίζει «ευφυή, με καταπληκτική σιλουέτα», ενώ την ίδια στιγμή πολλοί ανησυχούν για το γεγονός ότι προβάλλει μια «ανθυγιεινή» βερσιόν του γυναικείου προτύπου. 

Σύμβουλός της σε θέματα στυλ η Ντελφίν Αρνό, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Louis Vuitton και κόρη του Μπερνάρ Αρνό, ιδρυτή του γκρουπ LVMH και πλουσιότερου Γάλλου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Μπριζίτ φοράει κομμάτια από το εμβληματικό γαλλικό brand, το οποίο, σύμφωνα με το γαλλικό Challenges, της τα δανείζει. Το βράδυ της μεγάλης νίκης η Μακρόν εμφανίζεται μ’ ένα σακάκι με μεταλλικό γιακά, το οποίο φορούσε και σε ντεφιλέ του οίκου τον Μάρτιο του 2016. Το στυλ της; «Ηλιοκαμένη» επιδερμίδα, ενδυματολογικά «μοντέρνο γαλλικό» ύφος, με δερμάτινα παντελόνια, φορέματα πάνω από το γόνατο, γόβες, αλλά και αθλητικά. Στο μεταξύ, ο νέος πρόεδρος ράβει τα «ήπια», συνήθως μπλε, demi-mesure κοστούμια του στον οίκο Jonas στο Παρίσι, όπου η μέση τιμή του ενός είναι, κατά τον γαλλικό Τύπο, 340 ευρώ.

Η αποφασιστική Μπριζίτ

Πολύ πριν οι προβολείς στραφούν επάνω τους, η διαδρομή του ζεύγους εξελίχθηκε σε πολυετή μάχη. Η Μπριζίτ γεννιέται το 1953 στην Αμιέν, 120 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού. Η μεγαλοαστική οικογένειά της διατηρεί μια ιστορική σοκολατοποιία, ενώ η ίδια διδάσκει φιλοσοφία και λογοτεχνία στο λύκειο. Παντρεύεται έναν τραπεζίτη και μαζί αποκτούν τρία παιδιά, τον Σεμπαστιάν, τη Λοράνς και την Τιφέν. Στην ίδια πόλη γεννιέται και ο Εμανουέλ το 1977. Στα 16 του είναι συμμαθητής της Λοράνς και παίρνει μέρος σε μια θεατρική παράσταση που «μανατζάρει» η Μπριζίτ. Πώς ορίζεται ο έρωτας; Οι φήμες καλπάζουν και οι γονείς του, ο γνωστός νευρολόγος Ζαν-Μισέλ Μακρόν και η μητέρα του, η γιατρός Φρανζουάζ Νογκέ, στέλνουν τον γιο τους στο Παρίσι για την τελευταία τάξη του λυκείου. Ένας νόμος που ισχύει από το 1980 προβλέπει μέχρι και 3ετή φυλάκιση σε περίπτωση που καθηγητής διατηρεί σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικο μαθητή. (Το 1969, η καθηγήτρια Γκαμπριέλ Ρουσιέ είχε αυτοκτονήσει στη φυλακή, όπου βρέθηκε όταν αποκαλύφθηκε η σχέση της με έναν 16χρονο.) Η Μπριζίτ χωρίζει το 2006 και έναν χρόνο μετά το ζευγάρι παντρεύεται στο δημαρχείο. «Όταν αποφασίζω κάτι, το κάνω», λέει η ίδια χρόνια μετά σε συνέντευξή της.

Ο Μακρόν έχει ήδη χτίσει ένα «βαρύ» βιογραφικό που περιέχει, μεταξύ άλλων, πτυχίο από την εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), γεγονός που τον οδηγεί στο υπουργείο Οικονομικών πριν γίνει τραπεζικός επενδυτής στον οίκο Rothchild & Cie. Διορίζεται υπουργός Οικονομικών το 2014, παραιτείται το 2016 και αναγγέλλει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του με το κεντρώο, φιλελεύθερο κίνημα «En Marche!». Την ίδια εποχή παραιτείται από τα διδακτικά της καθήκοντα η Μπριζίτ. 

Οι δεσμοί αίματος δεν είναι πάντα οι πιο δυνατοί. Η τελική αντίπαλος του Μακρόν στις πρόσφατες εκλογές, Μαρίν Λε Πεν, έχει εδώ και χρόνια διακόψει κάθε επαφή με τον πατέρα της και πρώην αρχηγό του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λε Πεν. Στον γάμο τους, περιτριγυρισμένοι από ένα πλήθος φίλων και συγγενών, η παρουσία της οικογένειας της «καρδιάς» της Μπριζίτ και του Εμανουέλ ήταν πρωταγωνιστική. Αν και ο ίδιος δεν είναι πατέρας, ο νέος πρόεδρος έχει σήμερα 7 θετά εγγόνια. Όσο για τον πιο σημαντικό δεσμό της ζωής του, αυτός συνοψίζεται στην εξής χαρακτηριστική του φράση: «Είμαστε ένα ζευγάρι όχι εντελώς φυσιολογικό, αλλά ένα ζευγάρι το οποίο υφίσταται».     Ε.Κ.          ■

 

Εποχή Mπριζίτ Μακρόν-1©Pascal Rossignol/AP

Αποψη

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

«Ο γιος σας;» Το λάθος έχει γίνει σίγουρα πολλές φορές μέχρι πρότινος. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ Τρονιέ, όμως μοιάζουν να μην πτοούνται. Περπατούν χεράκι χεράκι σαν έφηβοι, φιλιούνται συχνά δημοσίως, τα παιδιά της είναι και δικά του παιδιά, κι ας είναι συνομήλικα με εκείνον. Οι Γάλλοι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, τον έστειλαν στο Ελιζέ άλλωστε, ο υπόλοιπος κόσμος φρίττει. Οιδιπόδειο, γεροντολαγνία, παιδεραστία, ομοφυλοφιλία: όλες οι ψυχαναλυτικές εξηγήσεις επιστρατεύονται για να ερμηνεύσουν κάτι τόσο κοινό και καθημερινό όσο το δημοφιλέστερο πορνό. Εκεί όμως το ταμπού κρύβεται πίσω από σεξιστικά ακρωνύμια όπως MILF και ευφημισμούς περί «ωριμότητας» (mature). Εδώ, είναι μπροστά μας, φόρα παρτίδα, δεν κρύβεται και προκαλεί με τη χαρά του.

Η ιστορία του ζεύγους σαν ρωσικό λαϊκό παραμύθι: από αυτά όπου το αμούστακο παλικάρι πρέπει να σκοτώσει δράκους, να δαμάσει λύκους κι άγρια πουλιά, να συμβουλευτεί μάγισσες που μένουν σε σπίτια με πόδια κότας για να παντρευτεί την αγαπημένη του. Τα έκανε όλα αυτά ο Εμανουέλ, παντρεύτηκαν και «ζήσανε χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα». Στο προεκλογικό ντιμπέιτ με τη Μαρίν Λεπέν το ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι με κακεντρέχεια. Ειρωνείες, μισόλογα, υπόνοιες. Το ίδιο και στην ομιλία του πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν. «Μας μιλάει για το μέλλον της Γαλλίας, ενώ δεν έχει παιδιά», είπε ο ακροδεξιός ηγέτης. Άτεκνος, άρα ανίκανος είναι η συνειρμική εξίσωση.

Η Μπριζίτ από την πλευρά της αυτοσαρκάζεται, κάνει πλάκα με τις ρυτίδες της. Οι κόρες της βοηθούν στην προεκλογική εκστρατεία. Στο τέλος η πολύχρωμη, διαφορετική οικογένεια ανεβαίνει σύσσωμη στο βήμα. Ο νεαρός πρόεδρος τραβά με ορμή την κομψή ηλικιωμένη σύζυγο πίσω του. Φτιάχνουν όλοι μαζί, το ζευγάρι, τα εγγόνια και τα συνομήλικα παιδιά του, ένα τείχος προστασίας. Είναι οικογένεια με εισαγωγικά ή χωρίς.

Η σχέση γίνεται παγκόσμια εμμονή. Ξέρουμε πότε γνωρίστηκαν, έχουμε δει βίντεο από το πρώτο τους φιλί, όταν εκείνη ήταν δασκάλα του κι ανέβασαν από κοινού το πρώτο τους θεατρικό έργο, έχουμε διαβάσει και συμπονέσει τους γονείς του που σοκαρίστηκαν όταν ενημερώθηκαν για τον έρωτά τους, έχουμε μετρήσει τα παιδιά της και πάνω από όλα τα εγγόνια της.

Σταδιακά η εικόνα δεν ξενίζει, γίνεται τρυφερή, οικεία. Η ανεκτικότητα εγκαθιδρύεται και ο θεσμός αποκτά σύγχρονο νόημα και νέα ευρύτητα. Ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος απαντά με αναίδεια στον πατέρα Λεπέν και στον ισχυρισμό του ότι δεν δικαιούται να μιλάει για το μέλλον της Γαλλίας επειδή δεν έχει παιδιά: «Κύριε Λεπέν, εγώ έχω παιδιά και εγγόνια της καρδιάς. Είναι μια οικογένεια που πρέπει να οικοδομήσεις, μια οικογένεια που πρέπει να κατακτήσεις, που δεν σου χρωστά τίποτα και την οποία εσείς ποτέ δεν θα έχετε!».

(Σημείωση: Η Λεπέν διέγραψε τον πατέρα της από το κόμμα που της κληροδότησε. Συγγένεια αίματος που δηλητηριάστηκε. Ο νεποτισμός και η πατροκτονία, κυριολεκτική και μεταφορική, είναι υπόθεση εξίσου αρχαία και τραγική όσο ο Αισχύλος και ο Σοφοκλής). Ξ.Κ. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή