Φιλέλληνες στην εποχή του instagram

Φιλέλληνες στην εποχή του instagram

7' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός;» «Η Ελλάδα». «Πού θα ταξιδεύατε αν σας είχε μείνει ένα τελευταίο ταξίδι;» «Στην Ελλάδα». Από την κουζίνα της μονοκατοικίας της στο West Village του Μανχάταν, η ηθοποιός Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απαντά χαλαρά στην κάμερα της ψηφιακής πλατφόρμας

της αμερικανικής Vogue.

Την ίδια στιγμή, ένα αγαπημένο ζευγάρι της αμερικανικής βιομηχανίας της σόουμπιζ κατέχει «ηγετική» θέση στη λίστα των υπερ-διάσημων επισκεπτών της χώρας. Είναι γνωστό ότι ο Τομ Χανκς και η (με Ελληνίδα μητέρα) σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον εκτελούν χρέη οικοδεσποτών στην κατοικία τους στην Αντίπαρο, όπου φιλοξενούν καλή «παρέα», όπως η Νία Βαρντάλος, πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος του «Γάμος… αλά ελληνικά».

Χολιγουντιανή αριστοκρατία, vintage τζετ σετ, αλλά και φρεσκο-αποκτηθέν χρήμα συναντιούνται στην Ελλάδα. Κάποιοι δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητοι, όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα, που περπατούσε στο λιμάνι της Ύδρας δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατό της σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, το 1997. Όμως πόσοι γνωρίζουν ότι η Μέριλ Στριπ έχει κάνει πριβέ πάρτι στη Βάρκιζα;

Οι dolce vita λογαριασμοί των «It Girls» στο Instagram γεμίζουν «likes» όταν εκείνες ποζάρουν κάτω από τον ελληνικό ουρανό. Η Ολυμπία, κόρη του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ και μεγαλύτερη εγγονή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, γιορτάζει την «birth week» (εβδομάδα των γενεθλίων της) στη Μύκονο, ενώ η δημιουργός κοσμημάτων Ευγενία Νιάρχου βολτάρει στις Σπέτσες. Από το γιοτ του, «TM Blue», ατενίζει συχνά το Αιγαίο ο Ιταλός σχεδιαστής Βαλεντίνο, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του Τζιανκάρλο Τζιαμέτι και έναν στενό κύκλο φίλων.

Στο μεταξύ, η εγκαθίδρυση της Αντιπάρου ως πόλου έλξης «στιβαρών» ονομάτων όπως του Χανκς, βασίζεται και σε άλλες προσωπικότητες. Σπίτια στο νησί διαθέτουν ο Ελληνοαμερικανός Τζιμ Γιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Paramount, ο διευθύνων σύμβουλος του «γίγαντα» L’Oréal, Jean-Paul Agon, αλλά και μεγάλα ονόματα της αγοράς της τέχνης, όπως η Ντομινίκ Λέβι, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Levy Gorvy στη Νέα Υόρκη και η γκαλερίστα Eva Presenhuber με έδρα τη Ζυρίχη.

Στην «εκλεπτυσμένη» Πάτμο αρχοντικό διαθέτει ο πρίγκιπας Καρίμ Αλ Χουσεϊνί, Αγά Χαν Δ΄. Κατοικίες έχουν ακόμα ο Βρετανός διακοσμητής Τζον Στεφανίδης και η εικαστικός Μαρίνα Καρέλλα, ενώ στο παρελθόν σπίτι είχε ο γκουρού των νέων τεχνολογιών, Ελληνοαμερικανός Νικόλας Νεγροπόντε. Tη δεκαετία του ’80 το νησί επισκεπτόταν συχνά ο Ντέιβιντ Μπάουι.

Μακριά από παπαράτσι

Φήμες θέλουν τον Ρόουαν Άτκινσον να διατηρεί σπίτι στην Άνδρο, τον Ρέιφ Φάινς να επισκέπτεται συχνά τις Σπέτσες και τον Σον Κόνερι να μοιράζεται το ίδιο ελικοδρόμιο με τον βασιλιά της Ολλανδίας κοντά στο Κρανίδι της Αργολίδας.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι το ολλανδικό βασιλικό ζεύγος, ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η Μάξιμα, αγόρασαν μια πολυτελή κατοικία στη συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Πελοποννήσου το 2012. Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι το ζευγάρι αγόρασε το ακίνητο έναντι 4,5 εκατ. ευρώ από έναν Γερμανό φωτογράφο. Πριν από την επένδυση στο Κρανίδι, η οικογένεια είχε χτίσει μια βίλα στη Μοζαμβίκη.

Η Ελλάδα πάντως δεν φαίνεται να είναι ένας παράδεισος για παπαράτσι, όπως η Νότια Γαλλία, και η γενικότερη αίσθηση είναι ότι, αν επιθυμείς να περάσεις απαρατήρητος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το καταφέρεις. Εξαίρεση αποτελεί η Μύκονος, όπου τα φλας δύσκολα «ξεκουράζονται» κατά τη διάρκεια βραδινών καλοκαιρινών αποβάσεων τοπ (βλέπε Λεονάρντο Ντι Κάπριο), αλλά και κατώτερης κλίμακας celebrities στο Ματογιάννι της Χώρας, π.χ. σταθεροί φίλοι της νήσου και του αστείρευτου «κεφιού» της οι δίδυμοι Ντιν και Νταν Κάτεν, ιδρυτές της Dsquared2, οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν και εκείνοι που επενδύουν στο νησί, όπως ο Τζέρεμι Μόρις, σχεδιαστής κοσμημάτων του οίκου David Morris, ο οποίος αγόρασε και ανακαίνισε ένα σπίτι πριν από λίγα χρόνια.

Το απόλυτο supermodel του Αιγαίου, η Σαντορίνη, προσελκύει αβίαστα πολλούς πλούσιους και διάσημους, οι οποίοι απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα ιδιωτικά. Από τους πιο πρόσφατους επισκέπτες, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, είναι ο Κιτ Χάρινγκτον ή αλλιώς Jon Snow στο «Game of Thrones».

Κι ενώ τα νησιά κερδίζουν τη μερίδα του τουριστικού λέοντος, η πρωτεύουσα μοιάζει να ξυπνάει από έναν «βαθύ» ύπνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει τους «πιστούς» της, όπως ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, ο οποίος την επισκέπτεται συχνά και αντλεί έμπνευση από την ελληνική ιστορία.

Η ώρα της Αθήνας

«Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο με τόσο ωραία ακτογραμμή, όπου ο κόσμος μπορεί να κολυμπήσει. Και αυτό τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστό», λέει στο «Κ» ο Χρύσανθος Πανάς, ο οποίος ίδρυσε, μαζί με τον αδερφό του Σπύρο, το Island στη Βάρκιζα –όπου κάνει τα μπάνια του ο Ίθαν Χοκ– και το πριβέ κλαμπ με εικαστική χροιά Salon de Bricolage στο Κολωνάκι, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων. Η πιο πρόσφατη κίνηση των αδερφών ήταν η ριζική ανακαίνιση του ιστορικού Zonars στο κέντρο της Αθήνας.

«Η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεκινάει από τον Πειραιά και καταλήγει στο Σούνιο», σημειώνει ο Πανάς. «Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται για να έρθουν κάποιοι άνθρωποι εδώ δεν είναι για να φανούμε εμείς, όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά για να δείξουμε σ’ αυτό το “quality crowd” ότι υπάρχουν τα στάνταρντ».

Μέρος της προσπάθειας αυτής ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Πανάς, με προτροπή της επικεφαλής της UIP Μαριλίζας Τοτόμη, οργάνωσε ένα πάρτι για τη Μέριλ Στριπ στο Island. H «προσωπική» αυτή βραδιά είχε καλεσμένους συμπρωταγωνιστές της στην ταινία «Mamma Mia!», ανάμεσά τους τον Πιρς Μπρόσναν και τον Κόλιν Φερθ, αλλά και συμμαθήτριες της ηθοποιού, η οποία, όπως λέει ο Πανάς, «αισθάνεται σαν Ελληνίδα σε προηγούμενη ζωή της».

Πολλά γράφτηκαν για τα οφέλη που θα έβλεπε η Αθήνα από έναν ινδικό γάμο με 400 καλεσμένους που φιλοξένησε το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, επιχειρηματικές οικογένειες του Λιβάνου και της Σαουδικής Αραβίας με τεράστια παγκόσμια δράση στις κατασκευές, στη ναυτιλία και στην ενέργεια, μεταξύ άλλων, διατηρούν τα αρχηγεία τους στην Αθήνα, ενώ μέλη τους ζουν χρόνια στην πόλη κρατώντας χαμηλό προφίλ. Να περιμένουμε αντίστοιχες κινήσεις από Κινέζους επιχειρηματίες στο μέλλον; Το σίγουρο είναι ότι η πολιτικοοικονομική σταθερότητα ελκύει και, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ» (15/05/2017), πολλοί ξένοι υπήκοοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτή την εποχή ελληνικά ακίνητα, μετά την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Φιλέλληνες στην εποχή του instagram-1 Οι συνάδελφοι. Ο Στεφάν Μπερν (αριστερά), παρουσιαστής εκπομπών ιστορικού περιεχομένου στα γαλλικά κρατικά κανάλια, και ο Νίκος Αλιάγας χαλαρώνουν στο σπίτι του πρώτου στην Πάρο. © Julien Cauvin/TV Mag/Starface

 

Στο μεταξύ, προσωπικότητες όπως ο «Έλληνας της Γαλλίας», ο δημοσιογράφος και σταρ-παρουσιαστής του ιδιωτικού καναλιού TF1 Νίκος Αλιάγας, χτίζουν ανθρώπινες και πολιτιστικές γέφυρες και εστιάζουν στις ελληνικές ρίζες τους. Συνάδελφος του Αλιάγα είναι ο Στεφάν Μπερν, γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος και παρουσιαστής εκπομπών με ιστορικά θέματα, ο οποίος διαθέτει εξοχικό στην Πάρο. «Στην Ελλάδα, και ειδικότερα σ’ αυτόν τον γήινο παράδεισο που είναι το νησί της Πάρου, μπορώ να βουτήξω στο ατελείωτο μπλε του ουρανού και της θάλασσας του Αιγαίου», λέει ο Μπερν μιλώντας στο «Κ». «Τα ελληνικά νησιά, και κυρίως οι Κυκλάδες, μας επιτρέπουν να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να βρούμε τη δική μας αλήθεια, γιατί, όπως αναγράφεται και στα αετώματα των ναών, κάτω από τον ελληνικό ουρανό βρίσκουμε το “γνώθι σαυτόν”».

Το «πνεύμα» Ωνάση 

Κάποια από τα σπίτια εκείνων που αγάπησαν την Ελλάδα χαρακτηρίζονται σήμερα ιστορικά. Όπως η πέτρινη κατοικία στην οποία έζησε ένα σημαντικό μέρος της ζωής του ο γοητευτικός συγγραφέας και ήρωας πολέμου Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ με τη σύζυγό του Τζόαν στην Καρδαμύλη της Μάνης ή εκείνο που αγόρασε για 1.500 δολάρια ο Λέοναρντ Κοέν στην Ύδρα το 1960. Μιλώντας για την Ύδρα, πηγές στο νησί σημειώνουν ότι η Τζόαν Κόλινς το επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd, αγόρασε σπίτι πέρυσι.

Τις εποχές που αλλάζουν σηματοδότησε η πώληση μιας άλλης ιστορικής «διεύθυνσης». Το ιδιωτικό νησί της οικογένειας Ωνάση στο Ιόνιο, τον Σκορπιό, πούλησε η τελευταία απόγονος, Αθηνά, το 2013 στον Ρώσο ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali και της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό. Το ιδιωτικό νησί διαχειρίζεται η κόρη του Εκατερίνα, η οποία παντρεύτηκε εκεί τον σύντροφό της Χουάν Σαρτόρι το 2015, 47 χρόνια μετά τον γάμο του Αριστοτέλη και της Τζάκι στο ίδιο μέρος, το 1968.

Φιλέλληνες στην εποχή του instagram-2© LIFE Picture Collection/Getty Images / Ideal Image

 

«Ο Ωνάσης δεν είχε οικονομική ανάγκη ούτε ήταν τόσο επιφανειακός που να θέλει να βγάζει συνέχεια φωτογραφίες. Όμως έλεγε θα φέρω τη Μαρία Κάλλας και θα τη βάλω να μείνει στα Αστέρια στον Αστέρα, θα καλέσω τον τάδε πολιτικό, θα παρευρεθώ στα εγκαίνια του Χίλτον στην Αθήνα. Το έκανε συνειδητά, για να βοηθήσει τη χώρα του. Καταλάβαινε ότι οι μεγάλες προσωπικότητες δημιουργούν ένα ρεύμα», συμπληρώνει ο Πανάς.

Ποιος θα εκπλαγεί αν δει το πιο πολυσυζητημένο ζευγάρι των ημερών, την Μπριζίτ και τον Εμανουέλ (Μακρόν), σε μια ελληνική παραλία φέτος το καλοκαίρι; ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή