ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Το χαμόγελο της Αλεξάνδρας

Το χαμόγελο της Αλεξάνδρας

Είναι 32 χρονών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ταξιδεμένη, δραστήρια. Η Αλεξάνδρα Κωτσάκη έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες που την ορίζουν ακριβέστερα από τον όρο «κωφή», στον οποίο αρχικά επικεντρώθηκαν οι περισσότεροι όταν ανέλαβε να παρουσιάσει το φετινό TEDxAthens.

Για εκείνη η απόφαση ήταν εύκολη. «Δεν το σκέφτηκα ούτε λεπτό», λέει στο «Κ». Ήταν άλλωστε ανέκαθεν φαν του θεσμού. Έως τώρα ήταν εξοικειωμένη στο να είναι εισηγήτρια/παρουσιάστρια σε ευρωπαϊκά ή παγκόσμια events στον χώρο των Κωφών και των Βαρηκόων και περιστασιακά είχε δώσει ομιλίες σε ομάδες ακουόντων. Έχει διατελέσει άλλωστε και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νεολαίας Κωφών και έχει εργαστεί έξι χρόνια ως υπεύθυνη επιτροπής που έχει κύριο έργο την ενδυνάμωση και τη δημιουργία οργανώσεων Νεολαίας Κωφών σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης. «Στο TEDxAthens, όμως, ξεπέρασα τα όριά μου και η εμπειρία δεν μπορούσε να γίνει καλύτερη». Η ταυτόχρονη διερμηνεία των ομιλιών στη Νοηματική, η περιγραφή των performances για άτομα με προβλήματα όρασης και οι προσβάσιμοι χώροι του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ήταν παράγοντες επιτυχίας του στόχου πλήρους προσβασιμότητας. Κάτι που στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται. 

«Η ενημέρωση είναι η θεραπεία της άγνοιας», λέει η Αλεξάνδρα. «Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος είναι ενημερωμένος. Πόσοι θυμόμαστε παλιότερα, όταν στο χωριό αποκαλούσαμε ανεκπαίδευτο και ανυπάκουο το υπερκινητικό αγόρι; Ή τον αυτιστικό τρελό; Όταν άρχισε το Δελτίο Νοηματικής Γλώσσας στην τηλεόραση, ο κόσμος κατάλαβε ότι υπάρχει μια διαφορετική γλώσσα την οποία χρησιμοποιούμε μια ομάδα Κωφών/Βαρηκόων.

»Πλέον υπάρχει σταδιακή και ουσιαστική ένταξη στην κοινωνική ζωή της χώρας». Και η λέξη ΑμεΑ μήπως είναι πια παρωχημένη; «Το ΑμεΑ δεν με ορίζει ως άνθρωπο, ούτε και κανέναν άλλον. Ο καθένας είναι διαφορετικός και ίσος με όλους. Δεν κατέχω την ακοή, είναι όντως μια αναπηρία στο ιατρικό πλαίσιο. Αλλά η ταυτότητα βρίσκεται στην Αλεξάνδρα, στον Κώστα, στην Ελένη, όχι στην “κωφή”, στον “ακούοντα”, στην “τυφλή”». ■