Ξανά στη Μαργαρώ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μερικά μαγαζιά που σε σέρνουν απ’ τη μύτη. Τα αποζητάς σαν παρηγορητική αγκαλίτσα, γιατί είναι ορίτζιναλ, ανεπιτήδευτα, με αέρα ανάλαφρο, απροσποίητο. Μπορεί να έχουν κάμποσα στραβά, αλλά κάνεις τα στραβά μάτια, γιατί σε κερδίζουν αλλού. Έτσι είναι και η Μαργαρώ, πάνω από έναν αιώνα στο ίδιο πόστο στο Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά, σχεδόν μεσοτοιχία με τη Σχολή Δοκίμων. «Σαν να ’σαι σε νησί, και ας μην έχει θέα θάλασσα», μου ’πε μια φίλη όταν τη ρώτησα γιατί ήθελε να ξαναπάμε εκεί. «Σαν να κάνεις βουτιά στη δεκαετία του ’50», μια άλλη φίλη που έτυχε να πάει προσφάτως. Δεν είναι λίγο, αλλά δεν εξαντλείται η αξία της Μαργαρώς σε αυτές τις παρομοιώσεις. 

Θα ξεκινήσω από τα στραβά. Δεν έχει καλή κάβα, το ψωμί θα μπορούσε να είναι καλύτερο, έχει χωριάτικη χειμώνα-καλοκαίρι, καμιά φορά το κρεμμύδι στη σαλάτα είναι τόσο χοντροκομμένο, που δεν… Κυρίως, δεν έχει καλή κάβα ή μάλλον έχει ανύπαρκτη κάβα. Την επόμενη φορά συμφωνήσαμε να πάρουμε δυο καλές ρετσίνες του Κεχρή για να βγάλουμε τη βραδιά. 

Το καλό της Μαργαρώς είναι η εξειδίκευση. Δεν βάζει σχάρα, δεν μαγειρεύει, μόνο τηγανίζει. Και έχει δυο πράγματα μόνο: γαρίδες ή καραβίδες, μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Τα πράγματα που έχει είναι φρέσκα, δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει όταν λιγοστεύουν λόγω εποχής. Το τηγάνι είναι ελαφρύ, τα ψάρια έρχονται τραγανά και ζουμερά, αλατισμένα με μπόλικο χοντρό αλάτι. Οι γαρίδες είναι με τα κελύφη τους, οι περισσότεροι τις τρώνε έτσι, με τα χέρια, λίγοι τις καθαρίζουν. Ξεροψημένες, με σφιχτή σάρκα, όχι στεγνή. Το ψωμί σουσαμωτό, όχι κάτι το ιδιαίτερο, μία φραντζόλα ανά τραπέζι, μπόλικο για βουτιές στο ντοματένιο λάδι της σαλάτας. 

Δίπλα σου τρώνε κύριοι και κυρίες από τις ναυτιλιακές και τις τράπεζες του Πειραιά τα μεσημέρια, το βράδυ το μαγαζί γεμίζει με κάζουαλ νεολαία, καλοβαλμένα μεσόκοπα ζευγάρια και οικογένειες. Αρκετοί από μακρινές γωνιές της Αττικής σε αναζήτηση του αυθεντικού. 

Πού να το ’ξερε η κυρα-Μαργαρώ η Μυκονιάτισσα που ανέλαβε το παλιό κρασοπουλειό τη δεκαετία του ’40 και τηγάνιζε ψαράκια για την εργατιά της περιοχής, πού να το ’ξερε πως 80 χρόνια μετά θα έρχονταν στο ταπεινό μαγαζί της από το Χαλάνδρι, την Κηφισιά, τον Άγιο Στέφανο…

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226 Κόστος: περίπου 25 € το άτομο με μπίρες 

Νέα στέκια & πιάτα …που δεν έχουμε προλάβει (αλλά θέλουμε πολύ) να δοκιμάσουμε.

Pink Flamingο λέγεται το νέο street food «πόνημα» του δραστήριου σεφ Βασίλη Καλλίδη. Βρίσκεται στο Σύνταγμα, στην οδό Σκούφου, είναι μια σταλιά μαγαζί, μια θεόστενη κάτασπρη σούδα, και εκεί οι μάγειροί του θα φτιάχνουν καθημερινά τριών λογιών dim sum, τα κινεζικά γεμιστά ζυμαράκια, και μία φορά την εβδομάδα γεμιστά bao, τα δημοφιλή ψωμάκια ατμού. Εξπέρ θα γίνουμε στα ασιατικά εδέσματα σε λίγο καιρό…

Bao φτιάχνει και η «καντίνα» του Mr Pug του Γιώργου Βενιέρη και του Σήφη Μανουσέλη στο Χαλάνδρι. Έχουν διάφορες γεμίσεις, φτιάχνουν επίσης bao burgers και bao dogs και για γλυκό σερβίρουν churros, τους τηγανητούς σπανιόλικους κυλινδρικούς λουκουμάδες. Ωραία όλα αυτά και χρήσιμα, για να γνωρίζουμε και άλλες μαγειρικές κουλτούρες, όμως θα ήθελα κάποτε κάποιος να τολμήσει να κάνει μόδα τις δίπλες, τα λαλάγγια, τις τραβηχτές, τα μαντί. Να, όπως έκανε τους ποντιακούς γκιουζλεμέδες γνωστούς ο Γιώργος Γληνός του Food Truck. 

Μr Pug’s Canteen, Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι, Τ/210-68.24.001 

Βιολογικό αυγό με καραμελωμένο κουνουπίδι, κατσικίσιο τυρί και αμύγδαλα. Καπνιστό χέλι brandade με παντζάρι, χρένο και βελόνες ελάτου τουρσί (!), στήρα με κρούστα από φιστίκι Αιγίνης, πουρέ ψητής σελινόριζας και λεμόνι τουρσί. Το νέο μενού του Première, του εστιατορίου του ξενοδοχείου Intercontinental, διά χειρός Μιχάλη Νουρλόγλου, ακούγεται –αν μη τι άλλο– ενδιαφέρον. Ιδιαίτερο και το μενού με τις μπουκιές που έχει εκπονήσει για όσους θέλουν απλώς να τσιμπολογήσουν. Ψωμάκια ατμού (είπαμε, είναι μόδα) με πάπια κονφί, μπρι και βερίκοκο, μίνι τάκος πράσινου μήλου με ωμό ψάρι, δύο παραδείγματα.

Ξενοδοχείο InterContinental, Λεωφ. Συγγρού 89-93, Νέος Κόσμος, Τ/210-92.06.000
 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή