Η πόλη που γέννησε το χρυσό αυγό

Η πόλη που γέννησε το χρυσό αυγό

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα «ολόφρεσκο» αυγό προσγειώθηκε σαν διαστημόπλοιο στο βορειότερο σημείο της Σουηδίας. Το καλλιτεχνικό δίδυμο Bigert & Bergström κατασκεύασε μια χρυσή σάουνα σε σχήμα αυγού προς τιμήν των κατοίκων της Kiruna. Ολόκληρος ο οικισμός αναγκάστηκε να μεταφερθεί μερικά χιλιόμετρα ανατολικά, επειδή ο τόπος δεν είναι κατοικήσιμος λόγω των ορυχείων σιδήρου στην περιοχή (οι εργασίες εξόρυξης μπορούν τώρα να συνεχιστούν για τα επόμενα είκοσι χρόνια). 

Ο Lars Bergström και ο Mats Bigert –και οι δύο απόφοιτοι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης, γεννημένοι στα μέσα της δεκαετίας του ’60– θέλησαν να δημιουργήσουν ένα μνημείο για τους ανθρώπους της Kiruna, που εξέφρασαν φόβους ότι θα χαθεί το πνεύμα της κοινότητας, ύστερα από την μετατόπισή της. Το γλυπτό-σάουνα, που έχει ύψος 5 μέτρα και χωρητικότητας 8 ατόμων, λειτουργεί ως σημείο συνάντησης, ένα μέρος για ζεστασιά και σκέψη. Το περίβλημα του αυγού είναι από χρυσό καθρέφτη, το εσωτερικό του είναι ντυμένο με ξύλο, ενώ η ίδια η θερμάστρα έχει σχήμα ανθρώπινης καρδιάς. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή