Το βιβλίο της Caroline Kennedy

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρασκευή 1 Ιουλίου 1960, θερινή κατοικία Κέννεντυ στο Hyannisport, επί του ακρωτηρίου Cape της Μασσαχουσέττης.

Η Ζακλίν Κέννεντυ διαβάζει στην κόρη της Καρολάιν ένα βιβλίο για παιδιά. Πλάι τους ο γερουσιαστής Τζων Κέννεντυ. Όλοι είναι ευτυχείς. Τίποτα δεν προδίδει τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Ο Τζων είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 4 του μηνός, ο Λύντον Τζόνσον δηλώνει και αυτός διεκδικητής του χρίσματος, ενώ από το περιβάλλον του λέγεται ότι ο Κέννεντυ πάσχει από τη νόσο του Άντισον και ότι παραμένει στη ζωή χάρη στην κορτιζόνη. Το χτύπημα κάτω από τη μέση δεν ανακόπτει τον καλπασμό του Κέννεντυ. Στις 14 Ιουλίου, στο Λος Άντζελες αποσπά το χρίσμα και προτείνει ως αντιπρόεδρό του τον Τζόνσον. Εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών νικώντας τον Ρίτσαρντ Νίξον. 

Ποιο βιβλίο όμως διαβάζει η Ζακλίν στην Καρολάιν; Η στήλη μελέτησε τη φωτογραφία και με βεβαιότητα αποφαίνεται: πρόκειται για το βιβλίο «Madeline» του Ludwig Bemelmans, και μάλιστα για την επανέκδοση, το 1958, της έκδοσης του 1939. Η ιστορία είναι απλή. Η δεσποινίς Clavel έχει ένα σχολείο για μικρά κορίτσια μέσα σε ένα αμπέλι, στο Παρίσι. Το πιο ζωηρό και σκανταλιάρικο κορίτσι είναι το πιο μικρό, η Madeline. Κάποια στιγμή αρχίζει να πονάει, την πηγαίνουν στο νοσοκομείο και της βγάζουν τη σκωληκοειδή απόφυση. Όταν ξυπνάει, βλέπει το δωμάτιό της γεμάτο από τα παιχνίδια, τα λουλούδια και τις καραμέλες που της έφερε ο μπαμπάς της. Αισθάνεται όμως στο σώμα της και μια ουλή, που προκαλεί την περιέργεια των συμμαθητριών της. Η ουλή για την Caroline ήρθε στην ψυχή της εκείνη την 22α Νοεμβρίου 1963 που δολοφονήθηκε ο μπαμπάς της. Την ημέρα που ξύπνησε σε έναν κόσμο άλλο, άγριο.

Ίσως όμως να τη δούμε πρόεδρο της μεγάλης αμερικανικής δημοκρατίας το 2020… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή