Τέχνη στους «Μπαξέδες»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκθέσεις, κάθε καλοκαίρι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο, έχουν παγιωθεί. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, αλλά που με μεγάλη χαρά ανακαλύπτουμε, είναι το «Επιτόπου», μια δράση με in situ έργα που πραγματοποιεί από το 2013 η εικαστικός Εύα Τουρτόγλου-Bony στο όμορφο κυκλαδονήσι. «Η ιδέα κυοφορούνταν επί περίπου δέκα έτη συνεχούς πεζοπορίας στην κοινότητα των Λειβαδιών», αποκαλύπτει η διοργανώτρια του νεότευκτου εικαστικού θεσμού, η οποία ζει μόνιμα στο Παρίσι με τον Γάλλο σύντροφό της, αλλά διατηρεί εξοχικό στην κοιλάδα δίπλα στην πρωτεύουσα της Άνδρου. «Είχαμε την τύχη να ριζώσουμε εκεί. Το τοπίο είναι καταπληκτικό», συμπληρώνει. Στους «Μπαξέδες», όπως είναι αλλιώς γνωστή η περιοχή, διατηρούν από τα παλιά χρόνια τις καλλιέργειές τους οι κάτοικοι της Χώρας. 

Τι είναι το «Επιτόπου»; «Βασίζεται στη δημιουργία εφήμερων εγκαταστάσεων από ευτελή υλικά του άμεσου περιβάλλοντος. Δούλεψα το εγχείρημα αυτό σαν έργο. Η μορφή, το σχήμα και η εκτέλεσή του βρίσκονται σε σχέση με τη φύση». Σε αντίθεση με τις δραστηριότητες των μουσείων, εδώ εμπλέκεται ενεργά η τοπική κοινότητα. Οι δημιουργίες των συμμετεχόντων στήνονται σε δημόσιους χώρους ή σε κτήματα ιδιωτών, από τους οποίους η κ. Bony έχει ζητήσει άδεια. Φέτος, στην τέταρτη έκδοση του «Επιτόπου», συμμετέχουν επτά δημιουργοί, ξένοι και Έλληνες. Τη διοργάνωση υποστηρίζει από την αρχή ο Δήμος Άνδρου, ενώ οι ντόπιοι την έχουν αγκαλιάσει με αγάπη. «Είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους κατοίκους, στις συνειδήσεις των οποίων κυριαρχεί το στερεότυπο του έργου που είναι αποκλεισμένο σε ένα μουσείο». ■

8/7-28/8, «Επιτόπου 17», Λειβάδια Άνδρου, Τ/22820-22.435, www.epitopou.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή