Fidget spinner: η νέα μανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πήρα ένα απλό, πλαστικό, που αναβοσβήνει με τρία χρώματα, από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς και πέρασα από την πλατεία γυρνώντας το στα δάχτυλά μου. Ήταν σούρουπο και φωσφόριζε, ήταν εντυπωσιακό έτσι όπως περιστρεφόταν, φαντάστηκα ότι οι πιτσιρικάδες θα το πρόσεχαν, αλλά δεν περίμενα ότι θα σταματούσαν το ποδόσφαιρο και θα με ακολουθούσαν σαν υπνωτισμένοι, μέχρι που ο πρώτος, ο αρχηγός, θα μου φώναζε: «Ωραίο σπίνερ, κυρία!». Τον ευχαρίστησα γελώντας. Αυτό το ενσταντανέ είναι χαρακτηριστικό ώστε να αντιληφθεί κανείς τον πυρετό που ζει η πιτσιρικαρία με αυτό το περίεργο hi-tech κομπολόι, τη μετεξέλιξη του stress ball, που έχει κλέψει το μυαλό μικρών αλλά και μεγάλων εσχάτως. 

Όσοι έχετε παιδιά στο Δημοτικό δεν χρειάζεστε συστάσεις. Το fidget spinner, που μπήκε στη ζωή μας πριν από λίγους μήνες και βρίσκεται στην κορύφωση του hype του, αφθονεί στα σχολεία, στις πλατείες, στα παιδικά πάρτι. Αν δεν έχεις fidget spinner, δεν είσαι στη μόδα, όλοι συζητούν γι’ αυτό, όλοι παίζουν με ένα, όλοι κάνουν συλλογή. Τι είναι; Ένα κομμάτι πλαστικού ή μετάλλου σε σχήμα φοίνικα που γυρνάει γύρω από έναν κεντρικό δίσκο. Φανταστείτε έναν μικροσκοπικό ανεμιστήρα οροφής που γυρνάει στα δάχτυλα του χεριού σας ή, αν είστε λίγο εκπαιδευμένοι, και στου ποδιού σας, στη μύτη ή στο μέτωπό σας. Αυτά τα κόλπα είναι και ο στόχος: τα χιλιάδες βίντεο στο YouTube, που έφεραν την τάση και στην Ελλάδα από την Αμερική, όπου ανθεί από τα τέλη του 2016, περιλαμβάνουν δεκάδες κόλπα για το εξάρτημα που στην αρχή μοιάζει βαρετό, αλλά η χρήση του εξελίσσεται σε εθισμό. 

Τόσο που ήδη σε πολλά σχολεία της Αυστραλίας και της Ευρώπης απαγορεύτηκε. Παρότι το fidget spinner ξεκίνησε ως αξεσουάρ που θα βοηθούσε τα νευρικά άτομα να ξεπερνούν το άγχος τους και πάσχοντες από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD), κυρίως παιδιά, να συγκεντρωθούν στο μάθημα παίζοντας με αυτό, φαίνεται πως η μανία που επακολούθησε άλλαξε τα πράγματα. Τώρα τα παιδιά συγκεντρώνονται μόνο στα spinner, προς απογοήτευση δασκάλων και γονιών. Οι μεν γιατί πρέπει να τα ανταγωνιστούν για την προσοχή των μαθητών τους και οι δεύτεροι γιατί πρέπει και να τα πληρώνουν. Αυτά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, σχεδόν παντού πλέον, αφού όλοι «μυρίστηκαν» την τάση, είναι συνήθως πλαστικά και κοστίζουν από 1,5 ευρώ – με όσα είναι κάτω των 5 ευρώ να μοιάζουν μιας χρήσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να πάρει μόνο ένα, ειδικά τα 10χρονα που κάνουν συλλογή και θέλουν να εντυπωσιάσουν τους συμμαθητές τους. Αν, δε, κάποιος θέλει να πάρει κάτι καλύτερο, μεταλλικό, ή και συλλεκτικό, τότε οι τιμές ανεβαίνουν και φτάνουν μέχρι και τα εκατοντάδες ευρώ. 

Φαίνεται πως τα παιχνίδια για το στρες έχουν πέραση. Ένα ανάλογο gadget έχει γράψει τη δική του ιστορία. Το Fidget Cube της εταιρείας Antsy Lab κατάφερε να συγκεντρώσει το περασμένο φθινόπωρο 6,4 εκατομμύρια δολάρια στο Kickstarter (με αρχικό στόχο τα 15.000), μπαίνοντας στη λίστα με τις 10 πιο επιτυχημένες καμπάνιες της πλατφόρμας. Τι είναι; Ένας κύβος στις επιφάνειες του οποίου υπάρχουν κουμπάκια, ροδέλες,

διακόπτες με τα οποία απασχολούνται με στυλ τα νευρικά σου χέρια, αντί να τρως νύχια, να μασουλάς στυλό και να παίζεις ντραμς στο γραφείο. 

Παρά τις γκρίνιες περί εθισμού, πάντως, το fidget spinner και τα ξαδερφάκια του είναι τα μόνα που έχουν καταφέρει να ξεκολλήσουν κάποιους από το κινητό τους. Και αυτό είναι από μόνο του ένας άθλος… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή