ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Ο στυμμένος ανανάς του Πουέρτο Ρίκο

Ο στυμμένος ανανάς του Πουέρτο Ρίκο

Η Pina colada (που σημαίνει «ανανάς στυμμένος») δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο μπαρ του ξενοδοχείου Χίλτον στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, από τον δημοφιλή τότε μπάρμαν Ντον Ραμόν Μαρέτο, που είχε το παρατσούκλι Monchito. 

Ο Monchito, λοιπόν, ήθελε να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ που να αντιπροσωπεύει τη γεύση της χώρας του. Ολόφρεσκος χυμός ανανά, καρύδα και ρούμι αποτελούσαν τα υλικά των πειραμάτων του. «Πειραματόζωο» ήταν η Άννα Μαρία Κορντέρο, που κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία πήγαινε στο μπαρ και δοκίμαζε το κοκτέιλ του Ραμόν. Δυσκολεύτηκε πολύ να βρει την ισορροπία των υλικών του και την έκφραση που ήθελε. Όμως, την Κυριακή 15 Αυγούστου 1954, τα μάτια της Άννα Μαρία έλαμψαν με την πρώτη γουλιά! Αυτό ήταν! Η ιστορία ενός κοκτέιλ που έμελλε να μπει στο πάνθεον των κλασικών είχε αρχίσει μόλις να γράφεται.

Το 1978, με την πώληση τριών εκατ. Pina colada, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ονομάζει το κοκτέιλ εθνικό ποτό της χώρας και κάπως έτσι αρχίζει το μακρύ της ταξίδι στα μπαρ όλου του κόσμου. Αν γινόταν σήμερα διαγωνισμός για το πιο παραλλαγμένο και «πειραγμένο» κοκτέιλ, η Pina colada θα ήταν ανάμεσα στα πρώτα. Το ρούμι και ο χυμός ανανά πάντα παραμένουν –σε αντίθεση με το γάλα καρύδας–, ενώ οι διάφοροι «φιλόδοξοι» μπάρμεν προσθέτουν κονιάκ, ζάχαρη, αλάτι, ακόμα και αγκοστούρα!

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να κάνει ό,τι θέλει. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι αυθεντικό και σίγουρα δεν είναι Pina colada. Στις Αντίλλες σερβίρονται πάντα οι τέλειες, κλασικές Pina colada, μέσα σε αδειασμένους από τη σάρκα ανανάδες, που τις απολαμβάνεις στον ίσκιο του κοκοφοίνικα. Αυτό το παραδεισένιο τοπίο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τη βεράντα, το μπαλκόνι, τον κήπο ή ακόμα και το σαλόνι μας, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση, την ικανότητα να ονειρευόμαστε και φυσικά την αυθεντική συνταγή! ■

Η αυθεντική συνταγή

→ 4 cl άσπρο ρούμι

→ 2 cl σκούρο ρούμι

→ 12 cl φρέσκος χυμός ανανά

→ 4 cl γάλα καρύδας  (σε κονσέρβες στα σούπερ μάρκετ)

Χτυπήστε στο μπλέντερ τα συστατικά μαζί με έξι παγάκια, ώστε το μείγμα που θα προκύψει να έχει την υφή αραιής γρανίτας. Αν θέλετε, προσθέστε ελάχιστη κρέμα γάλακτος. 

Σερβίρετε σε ποτήρι Ναπολεόν –τα παλιά του κονιάκ– ή σε αδειασμένο ανανά. Γαρνίρετε με μισή φέτα ανανά και σίγουρα οι λάτρεις των κλασικών, αυθεντικών κοκτέιλ θα ενθουσιαστούν.

Tip

To Malibu είναι ένα ελαφρύ αρωματικό φρουτώδες και εξωτικό λευκό ρούμι από τα νησιά Μπαρμπέιντος που αναμειγνύεται με εκχυλίσματα καρύδας, δίνοντας έτσι στους μπάρμεν μια καλή πρώτη βάση για τη δημιουργία της Pina colada. 

(15,90 € στο www.houseofwine.gr)