Οι έξυπνοι σκύλοι

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο σκύλος μου με ακούει! Το ξέρω ότι δεν με πιστεύεις, αλλά του μιλάω και καταλαβαίνει τα πάντα!» Κλασική ατάκα. Την ακούω συχνά, ειδικά από ανθρώπους ερωτευμένους με τα σκυλιά τους (καλό αυτό), που αισθάνονται την ιερή υποχρέωση να μου αποδείξουν ότι έχουν πέσει στο ένα, το μοναδικό, το βγήκε-και-έσπασε-το-καλούπι-από-δέος τετράποδο!

Το γιατί μιλάμε στα σκυλιά μας έχει να κάνει με τις δικές μας ανάγκες επικοινωνίας. Που, όσο σπουδαία κι αν είναι η τετράποδη συντροφιά μας, δεν καλύπτονται από μια τέτοια σχέση. Το τι καταλαβαίνουν (και κυρίως πώς καταλαβαίνουν) είναι κάτι που μπορώ να σας αναλύσω, γιατί η επιστήμη έχει αποφανθεί σχεδόν καταληκτικά. Τα σκυλιά, λοιπόν, ερμηνεύουν αυτά που τους λέμε συνδυαστικά, με τέσσερις τρόπους: τις λέξεις-κλειδιά που αναγνωρίζουν, την τονικότητα της εκφοράς, τη γλώσσα του σώματός μας και τη χρονική στιγμή και το πώς εντάσσεται στη ρουτίνα τους. 

Έτσι λοιπόν, αν το σκυλί μας καταλαβαίνει ότι θα βγει βόλτα όταν θα του «μιλήσουμε», αυτό οφείλεται είτε στο ότι αναγνωρίζει πλέον τη λέξη «βόλτα» γιατί την έχει συνδέσει με τη συγκεκριμένη δράση, είτε γιατί ο τόνος της φωνής μας είναι πάντα πάνω κάτω ο ίδιος, είτε επειδή, πριν ακόμα μιλήσουμε, του το έχουμε δείξει με τη στάση του σώματός μας, είτε απλώς γιατί ξέρει ότι έχει έρθει εκείνη η ώρα!

Εκείνο που μας μπερδεύει και ίσως μας δίνει την εντύπωση ότι έχουμε στο σπίτι μας το σκυλί-Αϊνστάιν είναι το ότι μπορεί να παραλείψουμε ένα ή και περισσότερα από τα συνδυαστικά στοιχεία (τη λέξη, τον τόνο, τη στάση μας) και το σκυλί να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί, επειδή έχει την ικανότητα να συνθέσει το παζλ της σκέψης μας ακόμα κι αν μερικά κομμάτια του λείπουν. Πόσο εύκολο του είναι αυτό; Όσο εύκολο είναι σε ένα τρίχρονο παιδί να κάνει το ίδιο, ειδικά για δράσεις που ανήκουν στην καθημερινή του ρουτίνα. Από αρκετά εύκολο έως βέβαιο…

Βλέπετε, η ευφυΐα δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα έμβια όντα. Σε κάποια το πάνω χέρι έχει η αναλυτική σκέψη. Σε άλλα, η δυνατότητα να συγκρίνουν αστραπιαία ένα ερέθισμα με παρόμοιες παρελθοντικές εμπειρίες που έχουν αποθηκεύσει στη μνήμη τους. Και σε άλλα, το ένστικτο.

Από την άλλη, ένα έξυπνο σκυλί μπορεί να απομνημονεύσει μέχρι και 250 λέξεις (ο μέσος όρος κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τις 150). Προσθέστε σ’ αυτές τις χειρονομίες και τα σινιάλα και θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να επικοινωνήσετε με τον σκύλο σας, ακόμα κι αν δεν του πιάνετε την κουβέντα, με κανονικό συντακτικό, γραμματική και μακροσκελείς φράσεις, όπως θα κάνατε με έναν φίλο σας. Αλλά, είπαμε. Είμαστε άνθρωποι. Και προσδίδουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα ζώα που βρίσκονται δίπλα μας, από ευσεβή πόθο και χμμ… να το πω; Μοναξιά. Τελικά, ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν να βρείτε έναν άλλο άνθρωπο για να τα λέτε. Κατά προτίμηση, την ώρα που θα βγάζετε μαζί τον σκύλο σας «βόλτα»… 

Υ.Γ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή εμείς οι άνθρωποι λατρεύουμε να ταξινομούμε, στις 60 εξυπνότερες φυλές των σκύλων του πλανήτη πρώτο έρχεται το Border Collie, στην πεντάδα βρίσκονται το Poodle, ο Γερμανικός Ποιμενικός, το Golden Retriever και το Πίντσερ, ενώ στη βάση βρίσκεται το σκυλί της Δαλματίας. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή