Mexicaba: από το Γιουκατάν στη Μύκονο

Mexicaba: από το Γιουκατάν στη Μύκονο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην έχουν τη χαρακτηριστική κόκκινη σόλα που έκαναν τον δημιουργό τους αναγνωρίσιμο ακόμα και σε εκείνους που λίγο ασχολούνται με τα ψηλά τακούνια, όμως οι Mexicaba έχουν «καρδιά». Αποτέλεσμα μιας συνέργειας που φέρνει κοντά τον Γάλλο σχεδιαστή Κριστιάν Λουμπουτέν με Μεξικανούς τεχνίτες, οι «ζωηρές» τσάντες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο καλοκαιρινό pop up store Enny Di Mykonos, στη Χώρα της Μυκόνου, μέχρι και τις 31 Ιουλίου. «Αγαπώ πολύ την ποικιλομορφία του μεξικανικού ντιζάιν, είναι τόσο πλούσια η κληρονομιά, από τους ιθαγενείς μέχρι τον ερχομό των Ισπανών», λέει ο Λουμπουτέν. «Λατρεύω τα κεντήματα, τα χρώματα, τα παγανιστικά μοτίβα άγριων ζώων που είναι και λίγο ναΐφ, και όλες τις εικόνες του θανάτου, που δοσμένες σε τόσο ανάλαφρη μορφή παύουν να είναι τρομακτικές».

Ο σχεδιαστής συνεργάστηκε με το Taller Maya, μια οργάνωση που βοηθά τεχνίτες στη χερσόνησο του Γιουκατάν να διατηρήσουν την αυθεντικότητα της τέχνης τους. Οι τεχνίτες, αρκετοί εκ των οποίων είναι γυναίκες, δουλεύουν με βάση την ισότιμη πληρωμή και ένα εργασιακό πρόγραμμα που βασίζεται στις καθημερινές οικογενειακές τους ανάγκες. Το 10% από την πώληση κάθε τσάντας επιστρέφει στο Γιουκατάν, ενώ οι Mexicaba ακολουθούν τις Africaba, ένα αντίστοιχο project που ξεκίνησε πέρυσι στη Σενεγάλη. «Περισσότερο και από τον οικονομικό και τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο για περισσότερες από 100 οικογένειες, αυτό που όλοι αγαπούν είναι η καταπληκτική ενέργεια», λέει η Μαρία-Καρόλα Ντίεζ, διευθύντρια του Taller Maya. «Η συνεργασία με την ομάδα του Κριστιάν Λουμπουτέν “άνοιξε” το μυαλό μας σε νέες δυνατότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή