Οδηγός διακοπών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επιμένων ελληνικά προσέχει

Καλό το σούσι, καλή η ταλιάτα, καλό και το τσιμιτσούρι, θα πρότεινα όμως στις διακοπές μας να στηρίξουμε σθεναρά τις ταβέρνες και τα εστιατόρια που μαγειρεύουν ελληνικά. Αν όχι ελληνική κουζίνα, τουλάχιστον με εγχώρια προϊόντα. Προσέχουμε, όμως, γιατί τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα μαγαζιά βροντοφωνάζουν ότι μαγειρεύουν με λαχανικά από το μποστάνι τους, με μοσχάρια που βόσκουν στις κοντινές ραχούλες. Κάποια μπορεί, σίγουρα όμως όχι όλα. Δεν φτάνουν οι ντομάτες του τάδε νησιού των Κυκλάδων να ταΐσουν τους πολυάριθμους θερινούς επισκέπτες του. Τι κάνουμε για να το καταλάβουμε; Δυο τρεις «πονηρές» ερωτήσεις αρκούν: Πού έχετε τον κήπο σας; Φτάνουν τα ζαρζαβατικά σας για όλο το καλοκαίρι, για όλους τους πελάτες σας; Φάβα από πού παίρνετε; Τι λάδι χρησιμοποιείτε; Φέτα; Αν νιώσουμε άβολα με τις απαντήσεις, ας χορτάσουμε κάπου αλλού την όρεξή μας.

Στηρίζουμε τα ντόπια εμφιαλωμένα κρασιά

Έχουν άλλη γλύκα τα συριανά εδέσματα αν τα συνοδεύσεις με το «Σαν τα Μάραθα», το Ασύρτικο από το μικρό οινοποιείο του νησιού. Μια μερίδα γεμιστά μηλαίικα βρίσκει το ιδανικό ταίρι της στο μηλαίικο ροζέ του Κωνσταντάκη, ένα χαρμάνι Μανδηλαριάς με Ροδίτη και Μοσχάτο. Η εντοπιότητα, βλέπετε. Δεν έχουν όλα τα νησιά οινοποιείο, σύμφωνοι, όμως σίγουρα έχει το διπλανό ή παραδιπλανό νησί. Επιβραβεύουμε λοιπόν τους μαγαζάτορες που στηρίζουν την ντόπια παραγωγή, ζητάμε από όλους να φέρνουν τέτοια κρασιά (πάντα και παντού, η ζήτηση διαμορφώνει την προσφορά) και σε κάθε περίπτωση δεν παραγγέλνουμε ανώνυμο, χύμα κρασί. Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί. 

Τα καλύτερα σουβενίρ τρώγονται

Παρατείνουμε λίγο τις διακοπές, αν στις αποσκευές μας επιστρέφοντας έχουμε μερικά καλούδια από τον τόπο παραθερισμού. Ένα τυρί μικρού τυροκομείου, ένα αλλαντικό αγνό, ατόφιο, μια λούζα ας πούμε, ένα κρασί από αυτά που δύσκολα θα βρεις στην πόλη, ένα καλό μέλι. Και γλυκάκια: αμυγδαλωτά (ιδανικά φτιαγμένα με αμύγδαλα εγχώρια), ζουμερά παστέλια, γλυκά του κουταλιού. Τα προμηθευόμαστε, πάντα κατόπιν δοκιμής, από μαγαζιά, όχι από πάγκους στον δρόμο, όπου σίγουρα θα έχουν κακοπάθει από την έκθεση στον ήλιο.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή