O Θανάσης που γίνεται Τσάπλιν που γίνεται Σαρλό

O Θανάσης που γίνεται Τσάπλιν που γίνεται Σαρλό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι ένας ρόλος-στοίχημα για μένα, ο οποίος έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δυσκολίες. Υπάρχουν στιγμές που θα είναι τρεις χαρακτήρες πάνω στη σκηνή, ο Θανάσης, ο Τσάρλι και ο Σαρλό», μας εξηγεί ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο ταλαντούχος ηθοποιός που το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει ένα πολύ ενδιαφέρον ραντεβού στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ με τον Τσάρλι Τσάπλιν και το «alter ego» του, τον διάσημο Σαρλό. Έχει ήδη βάλει στο μικροσκόπιο τη ζωή, τη δουλειά, τον χαρακτήρα και την κληρονομιά του Τσάπλιν στην έβδομη τέχνη, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνει και στη «μεταμόρφωσή» του επί σκηνής σε Σαρλό. Το μακιγιάζ απαιτεί περίπου μιάμιση ώρα: «Xρειάζεται προσοχή στη λεπτομέρεια, γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο πρόσωπο και πρέπει να μείνουμε πιστοί στο πρωτότυπο». Είναι μια διαδικασία που του αρέσει, την απολαμβάνει, καθότι συνηθίζει να φτάνει στο θέατρο αρκετές ώρες πριν από την έναρξη της παράστασης, να κάθεται στο καμαρίνι ή στη σκηνή, να χρησιμοποιεί αυτόν τον χρόνο υπέρ του· «η τελετουργία του μακιγιάζ θα με βοηθά να συγκεντρώνομαι στον ρόλο».

Το ενδιαφέρον του για τον Τσάρλι Τσάπλιν δεν είναι όψιμο, ήταν ο ήρωας των ταινιών της παιδικής του ηλικίας, ενώ αργότερα, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική τέχνη, θαύμαζε και μελετούσε τη δουλειά του ξαναβλέποντας τις ταινίες του. «Είμαι κι εγώ ένας ηθοποιός που δουλεύω πολύ τους ρόλους με το σώμα μου και το να παρακολουθώ τον Τσάπλιν ήταν ό,τι καλύτερο». Εξ ου και ήθελε εδώ και χρόνια να του δοθεί η ευκαιρία να τον υποδυθεί. Η συγκεκριμένη πρόταση, να κρατήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θεατρικό ανέβασμα του βραβευμένου έργου του Γάλλου Ντανιέλ Κολά «Τσάρλι Τσάπλιν», ήρθε από τον σκηνοθέτη Πέτρο Ζούλια, με τον οποίο είχαν ξανασυνεργαστεί προ τριετίας στο Εθνικό Θέατρο και για τον οποίο δεν φείδεται επαίνων. «Είναι ένας πολύ γλυκός και δοτικός άνθρωπος και σκηνοθέτης, ενώ θεωρώ ότι οι βιογραφίες τού ταιριάζουν πολύ, εξ ου και έχει κάνει κι άλλες με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, αυτή η παράσταση χρειάζεται κινηματογραφική ματιά και αυτό νομίζω είναι το ατού του, του πάει γάντι».

Παρότι τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε περιοδεία με την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης «Γουρούνι στο σακί», στο πίσω μέρος του μυαλού του βρίσκεται η επικείμενη «αναμέτρησή» του με τον Τσάπλιν-Σαρλό. «Αυτό που μας ενώνει είναι ότι κι εγώ είμαι πολύ διαφορετικός στη ζωή μου σε σχέση με αυτό που βγάζω πάνω στη σκηνή, ενώ μου αρέσει κι εμένα η “τραγικωμωδία”, είτε είναι κωμωδία με τραγικά στοιχεία είτε το ανάποδο». Ομολογεί δε ότι είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσει σαν φίλο: «Θέλω να τον δω θετικά, να δώσω άλλοθι σε κάποια λάθη του. Πάντως είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά, να ακολουθήσω τα δύσκολα μονοπάτια, να βγάλω κάτι μη αναμενόμενο και να εκπλήξω το κοινό και τον εαυτό μου». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή