Τα all-star πιάτα της Αθήνας

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Funky Gourmet στον Κεραμεικό και η Σπονδή στο Παγκράτι διατήρησαν για το 2017 τα 2 αστέρια τους, ενώ το Βαρούλκο, η Hytra και το Botrini’s το 1 αστέρι τους. Στην κατηγορία Bib Gourmand (διάκριση για εξαιρετικό φαγητό σε οικονομικές τιμές), δίπλα στο Οικείο του Κολωνακίου και το Αθήρι του Κεραμεικού προστέθηκε το Nolan του Συντάγματος με σεφ τον Σωτήρη Κοντιζά. Πρώτες ύλες άριστης ποιότητας, ιδιαίτερες τεχνικές και καλλιτεχνική παρουσίαση χαρακτηρίζουν τα οκτώ πιάτα που ακολουθούν. Τα περισσότερα έχουν ως πρώτη ύλη θαλασσινά ή ψάρι – το δεύτερο έρχεται ολόφρεσκο από καΐκια του Αιγαίου πελάγους.

 

Τα all-star πιάτα της Αθήνας-1

★★

Funky Gourmet

Οι δύο σεφ, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, έχουν δημιουργήσει ένα σφιχτό αλλά απρόσμενο και παιχνιδιάρικο μενού, που γεμίζει καθημερινά τα τραπέζια και απαιτεί κράτηση πολλές μέρες πριν. Ένα από τα πιο πρόσφατα πιάτα που μπήκε στον κατάλογο του εστιατορίου κλέβει και την παράσταση. Η αχινομακαρονάδα φτιάχνεται με εξαιρετικά υλικά: χειροποίητα μακαρόνια, αιγαιοπελαγίτικο φρέσκο αχινό ημέρας (συνήθως από Κρήτη ή Μυτιλήνη), κρέμα μαύρης τρούφας από την Πύλο. Τη γευστική παλέτα συμπληρώνουν ο άνηθος, το σχοινόπρασο, το λέμονγκρας και το ξύσμα λάιμ. Το εικαστικό του πιάτου ολοκληρώνεται με αυγά αχινού, βρώσιμα μοβ λουλουδάκια και μαύρη τρούφα, που θα τρίψει εκείνη την ώρα από πάνω ο άνθρωπος που θα σας σερβίρει το πιάτο. Η αχινομακαρονάδα βρίσκεται και στα δύο μενού γευσιγνωσίας που προσφέρει το Funky Gourmet. Η εκτενής λίστα κρασιών θα σας επιτρέψει να βρείτε το κατάλληλο ταίρι γι’ αυτό το ιδιαίτερο πιάτο.

Παραμυθίας 13, Κεραμεικός, Τ/210-52.42.727, ανοιχτά Τρίτη-Σάββατο 19.30-01.30

 

Τα all-star πιάτα της Αθήνας-2

© Doctvspecials

★★ 

Σπονδή

Στη διάστερη Σπονδή στο Παγκράτι τα φώτα είναι χαμηλά και η μουσική απαλή. Η φινετσάτη εσωτερική αίθουσα και η δροσερή αυλή είναι οι χώροι όπου σερβίρονται τα βραβευμένα πιάτα του σεφ Άγγελου Λάντου – το καθένα ένα μικρό κομψοτέχνημα. Ένα από τα πιάτα υπογραφής της Σπονδής είναι και η καραβίδα που σερβίρεται ως ορεκτικό. Μια γενναία δόση μαριναρισμένης καραβίδας σε ζωμό από χορταρικά και μυρωδικά, με αρώματα λεμονιού και γκρέιπφρουτ και από πάνω χαβιάρι Daurenki Petrossian. Η θρυλική ιστορία της γαλλικής εταιρείας εγγυάται για την ποιότητα του χαβιαριού, η συγκεκριμένη ποικιλία του οποίου παράγεται από οξύρρυγχους που ζουν σε μια λίμνη στα σύνορα Ρωσίας και Κίνας. Η πλούσια και βουτυράτη γεύση του χαβιαριού εκρήγνυται στο στόμα και κοντράρεται τόσο ευχάριστα με τη βοτανική γεύση του ζωμού, την οξύτητα των εσπεριδοειδών και την αλμύρα της καραβίδας. Γεύσεις αξέχαστες.

Πύρρωνος 5, Παγκράτι, Τ/210-75.20.658, ανοιχτά καθημερινά 20.00-23.45

 

Τα all-star πιάτα της Αθήνας-3

Βαρούλκο Seaside

Το ξύλινο ντεκ δίπλα στο κύμα στο Μικρολίμανο είναι το ιδανικό σκηνικό για φρέσκο ψάρι. Ο Λευτέρης Λαζάρου και ο συνεργάτης του, Γιάννης Παρίκος, προμηθεύονται ψάρια και θαλασσινά αποκλειστικά από ντόπιους ψαράδες. Ένα από τα πιάτα που ξεχωρίζει είναι το φιλέτο ψαριού (ανάλογα με την ψαριά, μπορεί να είναι σφυρίδα, φαγκρί, συναγρίδα ή χριστόψαρο) με γεμιστή αγκινάρα Ιερουσαλήμ και κρέμα από αγκινάρα Ιερουσαλήμ. Η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, ή αλλιώς γνωστή ως τοπιναμπούρ, που πρωταγωνιστεί σε αυτό το πιάτο, δεν έχει σχέση ούτε με τη γνωστή μας αγκινάρα ούτε και με την Ιερουσαλήμ, αλλά πρόκειται για ρίζα με γεύση που μπορεί να θυμίσει αγκινάρα ή πατάτα. Το φιλέτο ψαριού είναι αριστοτεχνικά ψημένο και ζουμερό. Η κρέμα αγκινάρας Ιερουσαλήμ είναι βελούδινη και αφράτη με γήινη γεύση, ενώ ένταση προσφέρουν τα τραγανά τσιπς από την ίδια ρίζα και η αγκινάρα Ιερουσαλήμ γεμιστή με το εσωτερικό του λαχανικού μαζί με καπνιστό μπέικον. Ιδανικό πρώτο πιάτο το καλαμάρι με πέστο βασιλικού σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας. Το καλαμάρι «κρατάει» προσφέροντας την απαραίτητη τραγανή υφή, το πέστο δίνει αλμύρα και οξύτητα. Συνοδεύεται με σάλτσα ντομάτας (σ.σ. στη φωτ. το καλαμάρι με πέστο). 

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, Πειραιάς, Τ/210-52.28.400, ανοιχτά καθημερινά 13.00-17.00 και 19.30-01.00.

 

Τα all-star πιάτα της Αθήνας-4

© Yiorgos Kaplanidis

Χύτρα

Η Ακρόπολη στο πιάτο από τον τελευταίο όροφο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου στεγάζεται το εστιατόριο Χύτρα. Ο σεφ Τάσος Μαντής έχει ενορχηστρώσει ένα μενού 14 πιάτων, όπου σημασία δίνεται τόσο στην ποιότητα των πρώτων υλών όσο και στην ανάδειξη, με σύγχρονο τρόπο, της ελληνικής κουζίνας. Στα σκαριά βρίσκεται μια πιο στιβαρή προσπάθεια για τη λογική του «from farm to table», αφού ο σχεδιασμός είναι το εστιατόριο να παρεμβαίνει στον τρόπο που καλλιεργούν οι προμηθευτές. Το πιάτο «Ο κήπος του chef» αντανακλά αυτή τη λογική, αφού πολλά από τα λουλούδια και τα βότανα που περιλαμβάνει προέρχονται από την ιδιόκτητη φάρμα του σεφ. Πάνω από 20 διαφορετικά λαχανικά, χορταρικά, βότανα και βρώσιμα λουλούδια απαρτίζουν το πολύχρωμο πιάτο: καψαλισμένη καρδιά μαρουλιού, ρόκα, κέιλ, φύλλα μουστάρδας,  μίνι σπανάκι, βασιλικός, μέντα, πανσές, κατιφές, καλέντουλα και πολλά ακόμα – ένας «μπαξές» τόσο μυρωδάτος και εύγευστος. Συνοδεύεται από κρέμα κρεμμυδιού και αφρό από αγκινάρα Ιερουσαλήμ.  «Ο κήπος του σεφ» ακολουθείται από το χειροποίητο ψωμί με σπόρους κάνναβης, λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο, που σερβίρεται αμέσως μετά. Συνοδεύεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ξερό θυμάρι.  

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, Τ/217-70.71.118, ανοιχτά Κυριακή-Πέμπτη 20.00-00.00, Παρασκευή & Σάββατο 20.00-01.00.

 

Bib Gourmand

 

Τα all-star πιάτα της Αθήνας-5

© Αγγελος Γιωτόπουλος

Αθήρι

Από τις πρώτες μέρες του εστιατορίου, τότε που βρισκόταν ακόμη στον Κορυδαλλό, υπάρχει αυτό το πιάτο στο μενού. Το μαγειρευτό χταπόδι με λιαστή ντομάτα και κάππαρη είναι από τα αγαπημένα πιάτα του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση. Ένα μεγάλο χορταστικό πλοκάμι μαγειρεύεται με πλούσια σάλτσα ντομάτας, αρκετή κάππαρη, λιαστή ντομάτα, σχοινόπρασο, θυμάρι, μαϊντανό, αστεροειδή γλυκάνισο και λευκό κρασί. Με την πρώτη μπουκιά θα νιώσετε ότι βρίσκεστε δίπλα στη θάλασσα και είναι καλοκαίρι. Στο Αθήρι το προτείνουν απαραιτήτως με ψωμί, ώστε να βουτήξετε μετά στη νοστιμότατη σάλτσα. 

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, Τ/210-34.62.983, ανοιχτά Τρίτη-Σάββατο 20.00-01.00, Κυριακή 13.00-17.00

 

Τα all-star πιάτα της Αθήνας-6

© Ορέστης Σεφέρογλου

Botrini’s 

Στην ήσυχη γειτονιά του Χαλανδρίου, μακριά από την πλατεία και την πολυκοσμία, o Έκτορας Μποτρίνι προσφέρει ένα συναρπαστικό μενού. Όπου και να καθίσετε στον ζεστό και οικείο χώρο, θα βλέπετε την ανοιχτή κουζίνα, με τους μάγειρες να ετοιμάζουν τις μοναδικές δημιουργίες. Το πιάτο «Ξιφίας carpaccio με τον τρόπο των ψαράδων στη νήσο Elba, αναφορά σε μια κερκυραϊκή νεραντζοσαλάτα» αντλεί την έμπνευσή του -όπως φαίνεται και από τον τίτλο του- από την Ιταλία και την Κέρκυρα. Οι ψαράδες στην Ιταλία συνηθίζουν να μαρινάρουν τα ψάρια χρησιμοποιώντας εσπεριδοειδή. Το κουμκουάτ και τα νεράντζια της Κέρκυρας παντρεύονται με αυτή την ιταλική παράδοση, δημιουργώντας ένα πιάτο πραγματικά αξέχαστο. Οι λεπτές φέτες του καπνιστού ξιφία έχουν μαριναριστεί σε νερό θαλάσσης. Πάνω τους «ξαπλώνουν» εσπεριδοειδή σε διάφορες μορφές, υφές και σχήματα, κονφί πορτοκάλι, κουμκουάτ, λεμόνι και λάιμ. Το σορμπέ από καυτερές πιπεριές jalapenos προσφέρει την απαραίτητη καυτερή γεύση κόντρα στα εσπεριδοειδή, ενώ το πιάτο περιέχει και φύλλα καπουτσίνο και ελαιόλαδο με πάπρικα. Μια πραγματικά γευστική περιπέτεια πάνω σε ένα ξύλο σερβιρίσματος, που ευχαρίστως θα επιστρέφαμε για να την απολαύσουμε ξανά και ξανά. 

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, Τ/210-68.57.323, ανοιχτά Τρίτη-Σάββατο 20.00-00.00

 

Τα all-star πιάτα της Αθήνας-7

© Κλαίρη Μουσταφέλλου

Οικείο

Εδώ και είκοσι χρόνια το Οικείο στο Κολωνάκι σερβίρει πειραγμένα και μη πιάτα της ελληνικής κουζίνας σε έναν πολύ ζεστό χώρο που θυμίζει μπιστρό. Το μενού έχει πολλές επιλογές: από κλασικές συνταγές, όπως μπριάμ και σουτζουκάκια με ρύζι, μέχρι πιο μοντέρνα πιάτα, όπως ταλιατέλες με κρέμα άνηθου και καπνιστό σολομό. Εμείς ξεχωρίσαμε τα φιλετάκια κοτόπουλου στο τηγάνι. Τα φιλετάκια είναι από στήθος ελληνικού κοτόπουλου και σιγοψήνονται σε βούτυρο με σαμιώτικο κρασί, μέλι και σουσάμι. Το φρέσκο σπανάκι με το οποίο σερβίρεται το πουλερικό εξισορροπεί τη γλύκα του πιάτου και προσφέρει τραγανή υφή. 

Πλουτάρχου 15, Κολωνάκι, Τ/210-72.59.216, ανοιχτά καθημερινά 12.30-00.00, Παρασκευή & Σάββατο έως 01.00

 

Τα all-star πιάτα της Αθήνας-8

Nolan

Λίγο παραπάνω από έναν χρόνο λειτουργεί το Nolan στην περιοχή του Συντάγματος και ήδη κέρδισε τη διάκριση Bib Gourmand από τη Michelin. Τα πιάτα του σεφ Σωτήρη Κοντιζά είναι ένα μιξ ελληνικής και ασιατικής κουζίνας και προορίζονται όλα για τη μέση – δεν υπάρχουν ορεκτικά και κυρίως. Ξεχωρίσαμε την «Καραβίδα και γόπα», έναν μοναδικό συνδυασμό ελληνικών πρώτων υλών και παγκόσμιων επιρροών, τόσο στα καρυκεύματα όσο και στον τρόπο εκτέλεσης. Ο σεφ χρησιμοποιεί φιλέτο γόπας, σάρκα από καραβιδάκι μικρό και μικρή γαρίδα, τα μαρινάρει ελάχιστα σε yuzu (εσπεριδοειδές με ιαπωνική προέλευση), τα ανακατεύει με σάλτσα από πράσινες πιπεριές κέρατο, σόγια, κύμινο, λεμόνι και ελαιόλαδο, τα συνοδεύει με χειροποίητη μαγιονέζα από καπνιστό λάδι, ζωμό από αποξηραμένη παλαμίδα, φρέσκο κρεμμυδάκι και πράσινη πιπεριά, και τα σερβίρει ανάμεσα σε δύο ψημένα, τραγανά φύλλα ρυζιού. Σε άλλους θυμίζει σούσι, σε άλλους σεβίτσε, αλλά η αλήθεια είναι ότι το πιάτο αυτό -με τις διαφορετικές υφές από τα ψαρικά και τα θαλασσινά και το αρμονικό δέσιμο όλων αυτών των γεύσεων- εφεξής θα σας θυμίζει μία από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες στην Αθήνα. 

Βουλής 31-33, Σύνταγμα, Τ/210-32.43.545, ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής 13.00-00.00

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή