Μια νησιωτική gastropub

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το είδος του φαγητού που προσφέρει το εστιατόριο Tėchnē στην Ύδρα δεν το συναντάς εύκολα στο νησί. Κάζουαλ γκουρμέ θα το χαρακτήριζα, για να χρησιμοποιήσω μια κάπως χιπστερική γλώσσα. Σε κανονικά ελληνικά: τα φαγητά έχουν φινέτσα, είναι όμορφα παρουσιασμένα (εκτός από το μοντερνίζον αλλά μάλλον ακαλαίσθητο σερβίρισμα των τηγανητών πατατών σε όρθιο μεταλλικό χωνί) και το κυριότερο γευστικά. Επίσης, υπάρχει μια χωνεμένη αίσθηση του μοντέρνου. 

Το μενού έχει κάποια από τα περσινά πιάτα (τότε πρωτοάνοιξε το εστιατόριο) και κάποιες νέες προσθήκες. Στο διά ταύτα: οι τηγανητές πατάτες είναι τριπλοτηγανισμένες παρακαλώ, τραγανές, έξοχες. Οι κολοκυθοκεφτέδες πανέ, με ζωντανό κολοκύθι και ψιλοκομμένο χαλούμι στη ζύμη τους, που τους προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση. Το ψητό μανούρι με φρέσκα δαμάσκηνα και καρύδια, τι ενδιαφέρων συνδυασμός! Έκτακτες και οι ψητές γαρίδες με κομματάκια πανσέτας, γλυκιά πάπρικα και κρεμμύδι τουρσί. Γλυκοξινοπικάντικη, επιτυχημένη εκδοχή σύζευξης υλικών της θάλασσας και της γης. 

Από τα κύρια δοκιμάσαμε τη ζουμερή μακαρονάδα με σιουφιχτά μακαρόνια και ντοματοσάλτσα με κολοκύθι, ελιές και μυρωδικά. Δύο στοιχεία την απογειώνουν: η ωμή ντομάτα στο γαρνίρισμα και τα κομματάκια από ανθότυρο ψημένο στο αλάτι. Το μοντέρνο παστίτσιο (θυμίζει αυτό του σεφ Γκίκα Ξενάκη στο αθηναϊκό Aleria), με κανελόνι, σιγομαγειρεμένο μοσχάρι αντί κιμά και αφράτη κρέμα μπεσαμέλ με γραβιέρα είναι ένα νοστιμότατο, πληθωρικό, αλλά ισορροπημένο πιάτο. Λιγότερο επιτυχημένο το ψητό καλαμάρι με ριζότο τρούφας-κουνουπιδιού. Το θαλασσινό κρουστό, μαστιχωτό όπως πρέπει. Δεν δένει όμως με το υπερβολικά… δεμένο, κρεμώδες, έντονα αρτυμένο με λάδι τρούφας, χειμωνιάτικο ριζότο. Το λεπτοκομμένο τσορίθο εντείνει αυτή την αίσθηση. 

Καλύτερο πιάτο ψηφίστηκε το αρνάκι μαγειρεμένο με 2 τρόπους: παϊδάκια κομμένα και ελαφροψημένα… γαλλιστί και ψαχνό από σιγοψημένη σπάλα. Πλιγούρι με βασιλικό, μελιτζανοπουρές και αγκιναράκια (σαν ελαφρύ τουρσί) το συμπλήρωναν ιδανικά. 

Η λίστα ποτών με καλά ελληνικά κρασιά, μπίρες και φίνα κοκτέιλ. 

Το μαγαζί είναι όμορφο, μια ήσυχη αυλή σε επίπεδα, στον παραλιακό δρόμο από λιμάνι προς Καμίνι. Μπροστά ο σκοτεινός Αργοσαρωνικός, φωτισμένος μόνο από τα αστέρια ή τα φώτα πλεούμενων, η Αργολίδα απέναντι. Αυτά το βράδυ. Τη μέρα θα δείτε από κάτω το τσιμεντένιο ντεκ και την παραλία του Αυλακιού – η θέα στους γύρω βράχους σίγουρα θα σας φέρει στο νου γωνιές από πίνακες του Τέτση. ■

Tėchnē, Αυλάκι, Ύδρα, T/22980-52.500. Κόστος: περίπου 27-30€/άτομο (χωρίς κρασί). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή