Εικονική πραγματικότητα: η νέα μανία

Εικονική πραγματικότητα: η νέα μανία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθομαι στο βαγόνι του roller coaster και βλέπω την μπάρα ασφαλείας να κλειδώνει μπροστά μου. Την ακούω. Ύστερα το τρενάκι του λούνα παρκ ξεκινά αργά και το κάθισμα κουμπώνει στο γρανάζι που θα με οδηγήσει στην πρώτη μεγάλη ανηφόρα της ψυχρολουσίας. Είναι μια ατελείωτη ανηφόρα. Κοιτάζω γύρω μου τα βουνά και τις λίμνες και κάτω στο έδαφος τον κόσμο να περπατά αμέριμνος, όμως εγώ ακόμη ανεβαίνω. Βρίσκομαι στο roller coaster σε μια εικονική πραγματικότητα. Φοράω στο πρόσωπο μια μάσκα Virtual Reality (VR) τεχνολογίας και, αντί για το βαγόνι όπου έχω πειστεί ότι κάθομαι, στον πραγματικό κόσμο είμαι ακίνητος πάνω σε ένα σκαμπό. Που το σφίγγω ασυναίσθητα με τα χέρια και ιδρώνω, ώσπου να «φτάσω» στην κορυφή της μεταλλικής σιδηρογραμμής και να γλιστρήσω στο κενό με μεγάλη ταχύτητα. 

Το κατάστημα εικονικής πραγματικότητας INVR στη Θεσσαλονίκη είναι το παράθυρο στο μέλλον. Δύο ζευγάρια δημιούργησαν έναν μεγάλο καλοσχεδιασμένο χώρο στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου άνθρωποι καταδύονται σε έναν μαγικό κόσμο και το ζουν με την ψυχή τους. «Υπάρχουν περιβάλλοντα περιήγησης – μπορείς να ανέβεις στο Έβερεστ ή να περπατήσεις στο φεγγάρι ή να βουτήξεις στον βυθό της θάλασσας. Επίσης, παιχνίδια δράσης – μπορείς να παίξεις διαδραστικά με άλλα άτομα, να πυροβολήσεις ή να “τρέξεις” για να καλυφθείς, και αυτό είναι επίσης καταπληκτικό. Μια μεγάλη κατηγορία είναι τα θρίλερ. Να μπεις σε ένα στοιχειωμένο σπίτι και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς», εξηγεί η Σοφία Βασιλειάδου. Τα προγράμματα συνεχώς ανανεώνονται, αγοράζονται καινούργια για ακόμα πιο δυνατές εμπειρίες. «Γονείς που έρχονται με τα παιδιά τους και δοκιμάζουν τη δεύτερη φορά έρχονται κρυφά μόνοι τους», λέει χαμογελώντας η Σοφία. 

Η τιμή κυμαίνεται από 4 ευρώ/5 λεπτά έως 15 ευρώ/45 λεπτά, ανάλογα με το είδος του παιχνιδιού ή της «εμπειρίας». Το μέλλον του κινηματογράφου είναι το Virtual Reality, το ίδιο προβλέπεται και για τα κινητά τηλέφωνα. Πολύ σύντομα ενδεχομένως θα φοράμε γυαλιά ηλίου και θα απαντάμε στα e-mails περπατώντας στον δρόμο και κουνώντας το δάχτυλο στον αέρα. Μέχρι τότε, όμως, καλή διασκέδαση! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή