Ρεπορτάζ στα ‘70s

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος το καλοκαίρι συμπληρώθηκαν δεκαπέντε χρόνια από το πρώτο επεισόδιο του «The Wire», το οποίο στο είδος του παραμένει μέχρι σήμερα αξεπέραστο. Οι δημιουργοί του, Ντέιβιντ Σίμον και Τζορτζ Πελεκάνος, παρουσίασαν μέσα από έναν συνδυασμό μυθοπλασίας και ρεπορτάζ τον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών στη Βαλτιμόρη, στρέφοντας το ενδιαφέρον μας άλλοτε στην αστυνομική έρευνα και άλλοτε στην καθημερινότητα στα γκέτο. Οι Σίμον και Πελεκάνος συνεργάστηκαν αργότερα και στο (αδίκως) όχι ιδιαίτερα προβεβλημένο «Treme», εκείνο το βουτηγμένο στην τζαζ και στη θλίψη οδοιπορικό στη μετά Κατρίνα εποχή της Νέας Ορλεάνης. Και σήμερα βρίσκονται ξανά, συνυπογράφοντας ως δίδυμο το «The Deuce», τη νέα σειρά του ΗΒΟ που θα παρακολουθήσουμε και στην Ελλάδα (Novacinema 4 HD), ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από απόψε. 

Για μία ακόμα φορά οι Σίμον και Πελεκάνος αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια σειρά που βασίζεται στην έρευνα και στην κοινωνική παρατήρηση – «ο Ντέιβιντ (σ.σ. Σίμον) πιστεύει ότι, αν γράψει μυθοπλασία, θα απολυθεί», σχολίασε αστειευόμενος στο Newsweek ο έτερος συνεργάτης, Ρίτσαρντ Πράις. Αυτή τη φορά η ιστορία εκτυλίσσεται αρκετά νωρίτερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στη Νέα Υόρκη. Εγκληματικότητα, υπόκοσμος, ναρκωτικά. Και πορνογραφία: η πλοκή περιστρέφεται εν πολλοίς γύρω από την άνοδο της σχετικής βιομηχανίας εκείνη την εποχή, με τους δημιουργούς της σειράς να εξετάζουν τις κοινωνικές της προεκτάσεις. Στους πρώτους ρόλους βρίσκονται η Μάγκι Τζίλενχαλ και ο Τζέιμς Φράνκο (φωτογρ.), ο οποίος μάλιστα ερμηνεύει αμφότερους τους δίδυμους αδελφούς Μαρτίνο.

Συνεχίζεται, λοιπόν, η τάση των αμερικανικών δικτύων τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζουν ιστορίες από τις περασμένες δεκαετίες – μετά την επιτυχία του «Mad Men» ακολούθησε το επίσης επιτυχημένο «Masters of Sex», αλλά και το αποτυχημένο «Vinyl» και αρκετά ακόμα («Good Girls Revolt», «The Astronaut Wives Club», «Pan Am» κ.ά.), όλες σειρές που κύκλωσαν ένα συγκεκριμένο θέμα και εστίασαν σε μεγάλο βαθμό στην αισθητική, στα χρώματα και σε οτιδήποτε αναδεικνύει το ρετρό στοιχείο. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή