Μαντινάδες με άρωμα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kάνοντας τον απολογισμό του φετινού καλοκαιριού, δεν μπορώ παρά να βάλω σε μία από τις ωραιότερες αναμνήσεις τις ημέρες που πέρασα στο Ρέθυμνο, προσκεκλημένη στη διοργάνωση «Γιορτή Κρητικής Διατροφής» με την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, του Δήμου Ρεθύμνης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Με τη φροντίδα και την πολύτιμη συντροφιά της Βίκυς Βαμιεδάκη, βρέθηκα λοιπόν στην Κρήτη, στην πόλη που πρωτογνώρισα μέσα από τα κείμενα του Παντελή Πρεβελάκη στο «Χρονικό μιας πολιτείας».

Στο Ρέθυμνο

«Το Ρέθεμνος είναι μια μικρή πολιτεία μ’ εφτά ίσαμε οχτώ χιλιάδες ψυχές χτισμένη γιαλό-γιαλό στη βορινή στεριά της Κρήτης, απάνω στο μεσοστράτι από Χανιά σε Μεγαλόκαστρο. Λέγεται πως τον παλιό καιρό ακούστηκε στον κόσμο για το εμπόριό της, πως πρόκοψε στη ναυτωσύνη, γέννησε κιόλας δυο-τρεις καλούς ποιητάδες και ζωγράφους, πούναι πάντα χρειαστοί για να βαστιέται τόνομα ενός τόπου ακατάλυτο, όταν βουβαθούν τα παζάρια του κ’ οι ταρσανάδες του ρημάξουν και τα καλύτερα παιδιά του κάμουν φύλλα φτερά».

Έναν αιώνα σχεδόν μετά τα γραφόμενα του Κρητικού λογοτέχνη , τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα καλύτερα παιδιά είναι εδώ και δοξάζουν τον τόπο τους και τα ρεθεμνιώτικα παζάρια γεμάτα ντόπια καλούδια αντηχούν φωνές και γέλια. Απόδειξη για το λόγου το αληθές το πανηγύρι της διατροφής στο Δημοτικό Πάρκο, όπου δεν προλάβαινες να βλέπεις και να γεύεσαι νοστιμιές, να μυρίζεις αρώματα, να δοκιμάζεις καλούδια. Και βέβαια κρασιά! Τα κρητικά κρασιά που έχουν κάνει τα ποτήρια μας να τραγουδούν μαντινάδες. Τα καλύτερα παιδιά στο Ρέθυμνο άνοιξαν και εστιατόρια, που με ενθουσίασαν με την υψηλή ποιότητα των πιάτων, που βασίζονται όλα στα τοπικά προϊόντα και στις αρχές της κρητικής διατροφής. Με ενθουσίασαν ακόμα περισσότερο γιατί σε όλα το κρητικό κρασί έχει κυρίαρχο ρόλο. Οι εξαιρετικές δημιουργίες των οινοποιείων συνοδεύουν τα σύγχρονα κρητικά τους πιάτα και αλληλοαναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο.

Να πάτε οπωσδήποτε!

Αυλή (www.avli.gr)

Tο εστιατόριο που άλλαξε τον γαστρονομικό χάρτη της Κρήτης! Η πολυαγαπημένη μου Κατερίνα Ξεκάλου και ο Κώστας Ηλιάκης έφεραν τα πάνω κάτω και συνεχίζουν με επιτυχία να δημιουργούν τις καλύτερες εντυπωσεις.

CAVO Ρέθυμνο (www.cavorethymno.gr) 

Ο Νίκος Κεχαγιαδάκης ανοίγει μια πόρτα στο πέλαγος και με τον Μιχάλη Ντουνέτα στις μαρμίτες ετοιμάζει νοστιμιές με κρητικό χρακτήρα, αλλά και signature cocktails, όπως το Gentle Kiss και το Cretan spritz by Vasilis Kyritsis.

Πρίμα Πλώρα (www.primaplora.gr) 

«Προσπαθούμε γι’ αυτό που αγαπάμε σε έναν κόσμο που έχει ξεχάσει την αξία του φαγητού στη ζωή μας», δηλώνει ο Μιχάλης Μαλανδράκης και μας κάνει να ονειρευόμαστε χαμένοι στις νοστιμιές του.

Kapsaliana Village (www.kapsalianavillage.gr) 

Σε ένα μαγευτικό περιβάλλον ο Βασίλης Λεωνιδου μαγειρεύει με άποψη και προσωπική σφραγίδα, «υπηρετεί» κρητικό ελαιόλαδο και μας βοηθάει να μάθουμε να το κάνουμε κι εμείς. ■

 

Info

1 νησί. 30 υπέροχοι οινοποιοί. 11 γηγενείς ποικιλίες: Βιδιανό, Βηλάνα, Δαφνί, Πλυτό, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Μalvazia di Candia Κάντια, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Λιάτικο, Ρωμέικο. www.winesofcrete.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή