Τηλεόραση και αμερικανικό όνειρο

Τηλεόραση και αμερικανικό όνειρο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αξέχαστο μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπερνστάιν «West Side Story», που κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’60 σφράγισε τη νιότη μας με τη θέαση του Νέου Κόσμου της ελευθερίας και της κατανάλωσης, στο εμβληματικό τραγούδι «I like to be in America!», η Ροζαλία, μετανάστις από το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, τραγουδά: «I’Il bring a T.V. to San Juan». Έτσι κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, διαβάζοντας ειδησάρια για μελλοντική εγκατάσταση σταθμού τηλεόρασης στην Ελλάδα, περιμέναμε στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών της πλατείας του Κήπου του Κλαυθμώνος να δούμε να «πιάνουν» οι πρώτες συσκευές, αφού καμία εξαδέλφη Ροζαλία δεν θα μας έφερνε μια τηλεόραση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στη φωτογραφία, η μις Ιλινόις του 1955 Dianne Daniggelis παρουσιάζει το νέο θαύμα της αμερικανικής βιομηχανίας, τις φορητές ελαφρές συσκευές τηλεόρασης Zenith, με οθόνη 17 ιντσών.

Αφού όμως εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο πρώτος σταθμός στο τότε καινούργιο κτίριο του ΟΤΕ επί της Γ΄ Σεπτεμβρίου κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, το μοντέλο που «έσκιζε» μέσα στα ελληνικά σπίτια ήταν η Uranya με ασπρόμαυρη οθόνη των 19 ιντσών. Έτσι είδαμε και ζήσαμε τον Ιούλιο του 1969 το μέγα επίτευγμα του αμερικανικού έθνους: την κατάκτηση της Σελήνης από τον άνθρωπο. Πολύ αργότερα, που έφτασε η έγχρωμη τηλεόραση, οι πολύχρωμες εικόνες από το αμερικανικό όνειρο μπήκαν στα δωμάτιά μας. Έτσι μπορούμε να συγκρίνουμε ανάμεσα στη Γηραιά Ευρώπη και στον Νέο Κόσμο, έχοντας επιλέξει για πάντα τον κόσμο της νιότης μας… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή