Τα σκυλιά-ζητιάνοι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια από τη γνωριμία μου με τον πιο διάσημο -τότε- εκπαιδευτή σκύλων στις ΗΠΑ. Ήταν μια τυχαία συνάντηση, στη Venice beach του Λος Άντζελες, και ο Μάρτιν Ντίλι ήταν ήδη σελέμπριτι. Ευπροσήγορος και προσιτός σε όλους, μιλούσε λίγο και αποφθεγματικά, αλλά έλεγε πολλά. Και η πρώτη του απάντηση στην πρώτη μου ερώτηση θα μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει σεμινάριο εκπαίδευσης. Τον ρώτησα: «Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης;». Μου απάντησε «μην αφήσεις το σκυλί σου να γίνει μια γκρινιάρα γκόμενα». Ακούγεται κάπως σεξιστικό, αλλά εμπεριέχει όλη τη σοφία μιας πολύχρονης πορείας. Δηλαδή; 

Τα σκυλιά είναι στρατιώτες. Όπως το διαβάζετε. Στρατιώτες. Δεν είναι στη φύση τους να ζουν μια ζωή μέσα στα χάδια, στα κανακέματα και στο ντάντεμα. Δεν έχουν ανάγκη να βρίσκονται συνέχεια μέσα στην αγκαλιά σας, να τα φιλοδωρείτε με μεζεδάκια, να μονοπωλούν την προσοχή σας. Και όχι μόνο δεν την έχουν ανάγκη, αλλά, εάν κάνετε το λάθος και τους την προσφέρετε στο πιάτο, θα ανακαλύψετε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο ότι τα όρια απομακρύνονται διαρκώς, εκτεινόμενα στο διηνεκές. Αν ψάχνετε για τον ασφαλέστερο τρόπο να δημιουργήσετε μια «needy bitch», συγχαρητήρια! Μόλις τον βρήκατε!

Περιμένετε, έχει κι άλλο. Αυτή η συμπεριφορά δεν οδηγεί μόνο στο να συμβιώνετε με ένα κακομαθημένο ζώο. Δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο εθισμού ‒κυριολεκτικά‒ χωρίς τέλος. Και επειδή θα έχετε στα χέρια σας ένα σκυλί που διευρύνει διαρκώς τα όρια των «αναγκών» του, θα καταλήξετε με ένα δυστυχισμένο ζώο όπου τίποτα δεν θα του είναι αρκετό.

Αντ’ αυτού φτιάξτε ένα κανονιστικό περιβάλλον με προτεραιότητα στην ασφάλεια, στην προσαρμοστικότητα και στις σταθερές ιεραρχικές σχέσεις. Βάλτε όρια. Πού επιτρέπεται να ξαπλώνει. Πότε είναι ΟΚ να σας «ενοχλεί» για χάδια και παιχνίδια. Τι μπορεί και, κυρίως, τι δεν μπορεί να βάζει στο στόμα του. Και όταν έχετε παγιώσει αυτό το πλαίσιο, επιτρέψτε εξαιρέσεις. Αυτές τις εξαιρέσεις που κάνουν το σκυλί σας να νιώσει ότι κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή σας.

Η Κίρκη κοιμάται σπάνια στο κρεβάτι μου. Τις λίγες φορές που τη φωνάζω να ανέβει, με κοιτάζει με το βλέμμα που λέει: «Είσαι σίγουρος; Δηλαδή, τώρα, ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ;». Κι όταν κουρνιάσει στα πόδια μου είναι -σας το λέω με βεβαιότητα- το πιο ευτυχισμένο σκυλί του κόσμου. Τις άλλες μέρες, όταν βρίσκεται στο δικό της κρεβάτι, είναι απλώς ένα ευτυχισμένο σκυλί. Αλλά ποτέ, μα ποτέ, δεν είναι ένα σκυλί-ζητιάνος. Κι εγώ δεν είμαι ένα αφεντικό-δούλος. 

Θα βρείτε εμπειρικά ποιες είναι αυτές οι εξαιρέσεις που, όχι μόνο δεν φθείρουν, αλλά ενισχύουν την καλή συμπεριφορά. Και θα αποκτήσετε έναν σύντροφο που θα στέκει δίπλα σας παντού, χωρίς να ενοχλεί κανέναν.

ΥΓ. Extra tip: Το κόλπο λειτουργεί εξίσου καλά και με τα παιδιά. Αλλά δεν είμαι και ειδικός… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή