Το ελληνικό σινεμά βλέπει ψηλά

Το ελληνικό σινεμά βλέπει ψηλά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«1968» – Τάσος Μπουλμέτης

Ο δημιουργός της «Πολίτικης κουζίνας» και του «Νοτιά» κατασκευάζει άλλο ένα (ελληνικό) πορτρέτο εποχής, έχοντας αυτή τη φορά ως άξονα τον θρίαμβο της μπασκετικής ομάδας της ΑΕΚ, η οποία αναδείχτηκε κυπελλούχος Ευρώπης στον επικό τελικό του Παναθηναϊκού Σταδίου.

 

Το ελληνικό σινεμά βλέπει ψηλά-1

© Ανδρέας Σμαράγδης, Manolis Mavrakis, Ελεονόρα Λύτρα

«Καζαντζάκης» – Γιάννης Σμαραγδής

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης επανέρχεται με τη βιογραφία ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς όλων των εποχών, του Νίκου Καζαντζάκη. Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το ελληνικό φως σε πρώτο πλάνο, το φιλμ υπόσχεται ένα ιδανικό κινηματογραφικό πορτρέτο. Στις αίθουσες από 23/11.

 

Το ελληνικό σινεμά βλέπει ψηλά-2

«Το τελευταίο σημείωμα» Παντελής Βούλγαρης

Παραμονές της εθνικής επετείου, ο αγαπημένος σκηνοθέτης επιστρέφει στις μέρες του πολέμου και συγκεκριμένα στο 1944, όταν οι ναζί κατακτητές προέβησαν σε μία από τις αγριότερες πράξεις της Κατοχής: την εκτέλεση 200 φυλακισμένων αγωνιστών στον τοίχο της Καισαριανής. Κυκλοφορεί στις 26/10.

 

Το ελληνικό σινεμά βλέπει ψηλά-3

«Success Story» – Νίκος Περάκης

Ο Νίκος Περάκης ορίζει τη νέα ταινία του ως «γκρίζα κωμωδία», τοποθετημένη στα χρόνια «της απερισκεψίας». Εκεί, ένας εύπορος ψυχίατρος, γιος μεγαλοεκδότη (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), ερωτεύεται μια άνεργη ηθοποιό (Φιόνα Γεωργιάδη). Το πλούσιο καστ συμπληρώνεται από τους Π. Μουζουράκη, Τ. Σωτηροπούλου, Τζ. Θεωνά κ.ά. Έρχεται στις 2 Νοεμβρίου.

 

Το ελληνικό σινεμά βλέπει ψηλά-4

«Τζαμάικα» – Ανδρέας Μορφονιός

Ο δημιουργός του επιτυχημένου τηλεοπτικού «Ευτυχισμένοι μαζί» υπογράφει μια συγκινητική και ταυτόχρονα αστεία ιστορία μεταξύ δύο αποξενωμένων αδελφών. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Φάνης Μουρατίδης συναντιούνται για πρώτη φορά επί της οθόνης, σε ένα φιλμ ηχητικά «ντυμένο» από τον Θέμη Καραμουρατίδη. Κυκλοφορεί στις 21/12.

 

Το ελληνικό σινεμά βλέπει ψηλά-5

«Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» – Γιώργος Λάνθιμος

O πιο πολυσυζητημένος, τα τελευταία χρόνια, Έλληνας κινηματογραφιστής επανέρχεται, και αυτό σίγουρα δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ξεκινώντας από το «περιθώριο» του λεγόμενου ελληνικού weird-wave, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει πια ξεπεράσει κατά πολύ τόσο τα όρια του συγκεκριμένου στυλ όσο και τα εγχώρια σύνορα· το αποδεικνύει και η νέα του δουλειά, μια βρετανική παραγωγή (όπως και η προηγούμενη), με παγκόσμιους σταρ να ηγούνται του καστ. Στον «Θάνατο ενός Ιερού Ελαφιού», η ζωή ενός εύπορου ζευγαριού γιατρών (Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν) θα αναστατωθεί από τον ερχομό ενός παράξενου εφήβου (Μπάρι Κίοχαν). Η ταινία, που θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από 2/11, απολαμβάνει ήδη διεθνούς αναγνώρισης, μιας και βραβεύτηκε στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών για το Καλύτερο Σενάριο. Επόμενος στόχος, φυσικά, για τον Λάνθιμο και τον μόνιμο συνοδοιπόρο του Ευθύμη Φιλίππου είναι τα Όσκαρ, όπου έως τώρα έχει δύο υποψηφιότητες («Κυνόδοντας», «Αστακός»), χωρίς να  έχει καταφέρει να αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο. Λέτε φέτος να είναι η σειρά του; ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή