Μετά την Ντοκουμέντα, τι;

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί έφυγαν, οι Κινέζοι έρχονται

Η συνεργασία με τους Κινέζους σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο έχει αποδειχθεί καλή. Τώρα αναπτύσσεται και μια γόνιμη διαπολιτισμική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ανάμεσα στις 22 δράσεις που έχει ορίσει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας είναι και η έκθεση «Κινέζικη ζωγραφική ΧΙΕΥΙ», που φιλοξενείται μέχρι τις 14 Νοεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το «Κ» παρακολούθησε το στήσιμό της, όπου τα έξι άτομα του προσωπικού του ΕΜΣΤ(!) βοηθούσαν τους Κινέζους εταίρους τους να τοποθετήσουν στον χώρο τα πολύτιμα κομμάτια από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου της Κίνας (NAMOC), φιλοτεχνημένα με την τεχνοτροπία ΧΙΕΥΙ, που σημαίνει «σχεδιάζοντας τις ιδέες». Ουσιαστικά πρόκειται για εικαστικό αλισβερίσι μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, αφού στη συνέχεια το NAMOC, που άρχισε να οικοδομείται το 1958 επί Μάο Τσε Τουνγκ, θα υποδεχτεί έκθεση του ΕΜΣΤ στο Πεκίνο, με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.  

☛ Μετά το overdose εικαστικών δρώμενων που συνόδευσε τη διοργάνωση της d14 στην Αθήνα, έγινε αυτό που υποψιαζόμουν. Έπεσαν οι ρυθμοί του αθηναϊκού καλλιτεχνικού κόσμου, με αποτέλεσμα το ετήσιο πρόγραμμα πολλών πολιτιστικών φορέων της πρωτεύουσας να μοιάζει υποτονικό. Ο μοναδικός οργανισμός που εξακολουθεί να δείχνει δραστήριος με ενδιαφέροντα τρόπο είναι το ΝΕΟΝ, που σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει φέτος την πρώτη ατομική του Μάικ Κέλεϊ στην Ελλάδα. Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα της σταδιοδρομίας του ανατρεπτικού Αμερικανού καλλιτέχνη, όπως τα λούτρινα και τα χνουδωτά ζωάκια (16/11/2017-25/2/2018), τα οποία στόχο έχουν να αφυπνίσουν «την καταπιεσμένη πλευρά του πολιτιστικού ασυνείδητου της Αμερικής». 

☛ Στο ίδιο μουσείο, την ίδια περίοδο, φιλοξενείται μια έκθεση αφιερωμένη στα λεφτά! («Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», 2/11/2017-15/4/2018). Τα αρχαία νομίσματα δεν αποτελούν απλώς μέσο συναλλαγής, είναι και σύμβολα· μέσα από τις παραστάσεις τους αντλούμε σημαντικές πληροφορίες για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς και αριθμεί περίπου 11.000 νομίσματα.

☛ Το ΝΕΟΝ κάνει και κάτι ακόμα σημαντικό: δίνει πνοή ζωής σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο έζησαν σημαντικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η νεοκλασική οικία, στην οδό Καπλανών 11 στο Κολωνάκι, φιλοξενεί τη νέα εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη,  που είναι αγαπημένο παιδί της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής («A Puppet Sun», 11/10/2017-14/1/2018).

☛ Τα ΦΥΤΑ διαθέτουν ένα σημαντικό στοιχείο που παραλείπεται σε πολλούς εικαστικούς: ειρωνεία και χιούμορ. Απόψε το βράδυ, το ντουέτο της εννοιολογικής τέχνης -που πρωτογνωρίσαμε στην Μπιενάλε της Αθήνας στο Χρηματιστήριο και το έργο του οποίου επικεντρώνεται στις δυνατότητες πολιτικού ακτιβισμού μέσω δημιουργικών μέσων- γιορτάζει τα πέντε χρόνια ύπαρξής του, στο Atopos CVC, με την παρουσίαση του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος των ΦΥΤΑ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Νεφέλη. Ο εορτασμός θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα αυτή, με σειρά διαλέξεων και έργων, ανάμεσα στα οποία και πορτρέτα τους. 

☛ Η Στέγη ξεκινάει τη σεζόν δυναμικά, με την μπλοκμπάστερ έκθεση «Science Fiction-Ταξίδι στο Άγνωστο», η οποία διερευνά την επίδραση της επιστημονικής φαντασίας στην ποπ κουλτούρα (9/10/2017-14 /1/2018). Στο Μπενάκη υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις με κεραμική (έως 19/11). Η μία βρίσκεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και είναι αφιερωμένη στη μαγεία των κεραμεικών Ιζνίκ. Η άλλη, στο Κολωνάκι, παρουσιάζει την ιστορία του εργοστασίου κεραμικών της Ρόδου «Ίκαρος» (1928-1988).

☛ Από το πρόγραμμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη ξεχωρίζει η έκθεση του Κώστα Βαρώτσου (17/5/2017-30/9/2018). Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μη με συγκινούν όλα όσα κάνει, παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να αγνοήσω την πορεία του στον χώρο. Στο Ίδρυμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας θα παρουσιάσει τη νέα γλυπτική του πρόταση, μια τρισδιάστατη απόδοση του οραματικού του κόσμου. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή