To «Hellas Liberty» σαλπάρει ξανά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα χέρια έχουν κρατήσει το τιμόνι του; Πόσες ιστορίες έχουν ειπωθεί στη γέφυρά του; Πόσα λόγια νοσταλγίας έχουν ακούσει οι διάδρομοί του; Ανεβαίνοντας τη σκάλα του «Hellas Liberty» εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι, δεν μπορούσα να μη σκέφτομαι το παρελθόν του ιστορικού πλοίου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Ακτή Βασιλειάδη του Πειραιά, στην πύλη Ε2, στη σκιά των σκουριασμένων σιταποθηκών του λιμανιού, το μοναδικό φορτηγό τύπου Liberty που σώζεται στην Ευρώπη και ένα από τα τρία που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο διάγει σήμερα έναν διαφορετικό «βίο», μακριά από τις ανοιχτές θάλασσες, ως πλωτό μουσείο. 

Εκείνη τη μέρα όμως, το «Hellas Liberty», αν και αγκυροβολημένο, είχε ήδη… σαλπάρει. Οι μηχανές του δούλευαν στο φουλ, το αμπάρι του ήταν γεμάτο, στην κουζίνα οι κατσαρόλες άχνιζαν και στην κατάφωτη σάλα του η ορχήστρα έπαιζε μουσική και οι επιβάτες δειπνούσαν. Κι όλα αυτά για τις ανάγκες των γυρισμάτων μιας μικρού μήκους ταινίας, σε σενάριο Χριστίνας Μητροπούλου και σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου. Χάρη στους δύο συνεργάτες –στο μεράκι και στην επιμονή τους–, το «Hellas Liberty» μεταμορφώθηκε σε «Χίμαιρα» για να πλεύσει προς τον τόπο της απόλυτης ευτυχίας, τη Newstria – αυτός είναι και ο τίτλος του φιλμ.

Στη «Νewstria» πρωταγωνιστούν οι Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Τζουμάκης, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Παύλος Ορκόπουλος, Άννα Λιανοπούλου, Πατρίκιος Κωστής, Αλεξία Γαβρίλη. «Μια σοπράνο, όχι στις μεγάλες της δόξες, και ο πλούσιος σύζυγός της, ένας απαθής καπετάνιος, η λολίτα κόρη του, ένας λάγνος μπουρζουά επιβάτης, μια αρρωστημένα περίεργη καμαριέρα, ένας λαίμαργος μάγειρας και ένας ανήσυχος ναύτης – ο μοναδικός που ξεφεύγει από τη νοσηρή μαλθακότητα των υπολοίπων. Αυτοί είναι οι βασικοί χαρακτήρες της ταινίας, που λειτουργούν και ως σύμβολα, μια και καθένας παραπέμπει σε ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα», λέει η Χριστίνα Μητροπούλου. Υπάρχει κάποιος στον οποίο η ίδια έχει ιδιαίτερη αδυναμία; «Όταν “γεννάς” τόσους ήρωες, δύσκολα ξεχωρίζεις έναν. Ωστόσο, συμπαθώ ιδιαίτερα έναν… αστακό –χαρακτήρας κι αυτός της ταινίας υπό μια ευρύτερη έννοια– που από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να επιβιώσει και να μην καταλήξει στα πιάτα των επιβατών!»

Το ταξίδι δεν εξελίσσεται καλά. Αίφνης το πλοίο αρχίζει να μπάζει νερά. Οι λαμαρίνες στο μηχανοστάσιο σπάνε. Η κουζίνα πλημμυρίζει. Όλοι μένουν παρά ταύτα ατάραχοι. Πιστεύουν πως θα καταφέρουν να φτάσουν στη Newstria και να σωθούν. Αλλά η «Χίμαιρα» βουλιάζει. Οι επιβάτες της χάνονται – εκτός από έναν. Η σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης αντιμετώπισαν πολλές φορές τον εφιάλτη του ναυαγίου – και όχι όσον αφορά την πλοκή… «Οι περισσότεροι φίλοι προσπάθησαν να μας αποτρέψουν, για να μας προστατεύσουν, για να μην μπούμε σε μια περιπέτεια με αβέβαιη έκβαση», εξηγεί ο Κώστας Σταματόπουλος. Όλοι συμφωνούσαν ότι το σενάριο είναι εξαιρετικό, αλλά δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί: μια ταινία εποχής, με τεράστιες απαιτήσεις σε κοστούμια και σκηνικά, σε ένα πλοίο που βυθίζεται! Επιπλέον, μια μικρού μήκους ταινία δεν μπορεί να έχει εμπορική ανταποδοτικότητα. Κι αυτό ανεβάζει τον πήχυ της δυσκολίας τού να βρεις χρηματοδότηση…» 

Η «Newstria» έχει μεν τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αλλά ο προϋπολογισμός δεν επαρκούσε. Μέσω crowdfunding, όμως, κάποια χρήματα συγκεντρώθηκαν ώστε «η ιστορία να υπηρετηθεί σωστά, χωρίς εκπτώσεις». Και, φυσικά, φίλοι και συγγενείς έσπευσαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας. Ο μουσικός Θανάσης Χουλιαράς, για παράδειγμα, σύζυγος της σεναριογράφου, συμμετείχε ως βοηθητικός ηθοποιός. Η «Newstria» θα είναι έτοιμη στις αρχές της άνοιξης και οι συντελεστές της θέλουν να τη δουν να ξεκινά μια δυναμική πορεία στα κινητογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του κόσμου. 

Καλό ταξίδι, «Χίμαιρα»! ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή