Μπολονέζ με συνοδεία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση άρχισε γύρω από ένα λαχταριστό πιάτο μακαρόνια με κιμά –σπαγκέτι Μπολονέζ για τη διεθνή του διάσταση–, ένα πιάτο που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και εξακολουθεί να παραμένει στις πρώτες θέσεις των comfort food. «Τι κρασί θα πιούμε;» ήταν η πρώτη ερώτηση που διατυπώθηκε και κατ’ αρχήν συμφωνήσαμε όλοι να προτιμήσουμε κόκκινο! Αλλά τι κόκκινο; Ένα κόκκινο φαγητού με μέτριο σώμα, απλό και με οξύτητα, για να σταθεί δίπλα στην πλούσια σάλτσα του κιμά.

Ένα απλό Chianti Classico ανασύρθηκε από τα ράφια της κάβας και όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν θαυμάσια επιλογή. Έτσι η συζήτηση στράφηκε στην εντοπιότητα, που θεωρείται ασφαλής κανόνας ταιριάσματος εδεσμάτων και οίνων. Το δεύτερο μπουκάλι ήταν από ελληνικό αμπελώνα, ο Παλαιόμυλος του Ζαφειράκη, ένα Sangiovese με Syrah. Εξαιρετικός συνδυασμός, όπως και οι επόμενοι, με μια Γουμένισσα Χατζηβαρύτη (το Ξινόμαυρο αγαπάει τις ντοματένιες σάλτσες), αλλά και με ένα χαρμάνι ιταλικό Sangiovese-Merlot.

Στη συνέχεια, λίγο προβοκατόρικα, άνοιξα μια pale ale μπίρα Septem. Η «συγγένεια» της μπίρας με τα ζυμαρικά και η πικρούτσικη γλύκα της έδεσαν με τη γλύκα της σάλτσας και έτσι ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιρρήσεις, με μοναδική ένσταση ότι δεν έπρεπε να σερβιριστεί μετά τα κρασιά.

Οι συζητήσεις είχαν φουντώσει, η ομάδα είχε κέφια (και όρεξη) και ο «Ιταλός» της παρέας σηκώθηκε κι έφτιαξε καρμπονάρα με αυγά, μπέικον και παρμεζάνα που βρήκε στο ψυγείο. Επιστρατεύτηκαν τώρα τα λευκά κρασιά, ένα Soave και ένα Pinot Bianco, που ήταν και τα δύο θαυμάσια με την κρεμώδη δυνατή γεύση της πάστας. Η συζήτηση έκλεισε με απορίες και ερωτήσεις σχετικά με την τιμή τόσο των ελληνικών όσο και των εισαγόμενων κρασιών, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, αν ενδιαφέρεται κάποιος και ψάξει, βρίσκει και στις δύο περιπτώσεις κρασιά με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Γιατί, για να εκτιμάμε την παραγωγή του τόπου μας, πρέπει να ξέρουμε και τι γίνεται παραέξω!

Διαλέγουμε αλά ιταλικά

Chianti Classico Castellare di Casellina, ένα εξαιρετικό Sangiovese από πολύ καλό οινοποιείο. 16,30 €

Soave Classicο από το γνωστό οινοποιείο Zenato. 10,60 €

Illivio Pinot Bianco από το οινοποιείο του Livio Felluga στο Friuli, την περιοχή των ωραίων λευκών κρασιών. 27,80 €

Le Volte, ένα υπέροχο χαρμάνι Sangiovese-Merlot από τη θρυλική Tenutta dell’ Ornellaia. 27,00 € ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή