ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Ο Ιβ Σεν Λοράν και το Μαρόκο

Ο Ιβ Σεν Λοράν και το Μαρόκο

Κάθε πρώτη Ιουνίου και πρώτη Δεκεμβρίου, ο Ιβ Σεν Λοράν άφηνε πίσω του το πολύβουο Παρίσι και έφτανε στη βίλα Όαση, στον βοτανικό κήπο Μαζορέλ στο Μαρακές, όπου σχεδίαζε τις υψηλής ραπτικής συλλογές του. Το Μαρόκο ήταν άλλωστε ο τόπος που τον είχε ωθήσει σε δυναμικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Λίγα μέτρα από την ιστορική οικία που ο Σεν Λοράν και ο συνεργάτης της ζωής του, Πιερ Μπερζέ, αγόρασαν το 1980, ένα νέο μουσείο «γιορτάζει» τον δημιουργό.

Στα χρώματα της ερήμου, το Musée Yves Saint Laurent Marrakesh εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, αποτελώντας μέρος της «κληρονομιάς» των δύο ανδρών. «Όταν ο Ιβ Σεν Λοράν ανακάλυψε το Μαρακές το 1966, ήταν τέτοιο το σοκ, που αμέσως αποφάσισε ότι έπρεπε να αγοράσει ένα σπίτι και να ταξιδεύει εκεί συχνά. Έτσι είναι απόλυτα φυσικό, 50 χρόνια αργότερα, να χτιστεί ένα μουσείο αφιερωμένο στη δουλειά του, η οποία οφείλει πολλά σε αυτή τη χώρα», είχε αναφέρει ο Μπερζέ, ο οποίος πέθανε τον Σεπτέμβριο.

Η περιήγηση στο μουσείο, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο ΚΟ, ξεκινάει με τη συλλογή «Μοντριάν» του 1965, ενώ στο φουαγέ σκίτσα και φωτογραφίες «θυμίζουν» τον Σεν Λοράν του θεάτρου και της σκηνής. Στη βιβλιοθήκη, πάνω από 6.000 εκδόσεις αφηγούνται την ιστορία του Μαρόκου. Μια ιστορία στην οποία το πάλαι ποτέ ζευγάρι κατέχει σήμερα ξεχωριστή θέση.