Το Α και το Ω του ντιζάιν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου έχουν μεγάλη σημασία στις επιστήμες, ειδικά στη Φυσική και στα Μαθηματικά. Κατέχουν όμως ξεχωριστή θέση και στις τέχνες. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι έπλεξε το 1998 ένα κινηματογραφικό εγκώμιο για το «π», τον άρρητο αριθμό 3,14, την ευρέως γνωστή μαθηματική σταθερά. Η σχεδιάστρια Έλλη Κυριακή Παπαποστόλου (Elly K P) τολμά και εκείνη να πειραματιστεί με την ελληνική γραφή και να την ενσωματώσει δημιουργικά στον χώρο του ντιζάιν: Όλα τα γράμματα, από το Α έως το Ω, αποτελούν πηγή έμπνευσης για την πρώτη της συλλογή επίπλων και αντικειμένων. Για αρχή, μεταμόρφωσε το «η» σε βιβλιοστάτη, το «π» το έκανε τραπεζάκι και το «χ» πήρε τη μορφή ενός όμορφου λευκού βάζου. 

«Μία από τις πρώτες θαυμαστές εικόνες που σχηματίζονται μπροστά μας όταν είμαστε παιδιά είναι αυτή των γραμμάτων. Δίπλα σε ζωγραφιές και χρώματα, αυτές οι μαύρες συνεχείς γραμμές και καμπύλες σχηματίζουν τα μαγικά εκείνα στοιχεία τα οποία θα μας συνοδεύσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή μας και θα μας βοηθήσουν να επικοινωνούμε και να εκφραζόμαστε. Η δουλειά μου αυτή είναι απόρροια των παιδικών μου αναμνήσεων και της αγάπης μου για την τυπογραφία και τα βιβλία», σημειώνει η Έλλη Κυριακή Παπαποστόλου, που το 1994 βραβεύτηκε στον Διακρατικό Διαγωνισμό Σχεδιασμού Αντικειμένων και Επίπλων Χώρου, Ελλάδας-Ιταλίας «Το Νήμα της Αριάδνης». Η δημιουργός είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για πολλά χρόνια εργαζόταν ως αρχιτέκτονας μηχανικός, αλλά, όταν η κρίση έπληξε τον κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισε να στραφεί στην παλιά της αγάπη, τη γραφιστική και το ντιζάιν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή