Η αγωνία του οικοδεσπότη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας μιλήσουμε για εκείνη την ώρα του καλέσματος που μεσολαβεί ανάμεσα στην άφιξη και το τραπέζι. Με αγχώνει πάντα όταν είμαι καλεσμένη το αμήχανο «τι θα πιείτε;» που συνοδεύεται πάντα από εύκολες απαντήσεις, γιατί ποιος θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον οικοδεσπότη, ζητώντας ένα περίεργο κοκτέιλ ή το σπάνιο ουίσκι που προτιμά; Εγώ ως οικοδέσποινα έχω βρει και σας προτείνω πανεύκολες λύσεις, που «λύνουν» τα χέρια! Αποφασίστε εσείς τι θα πιουν οι καλεσμένοι σας και ανακοινώστε το με χάρη και σιγουριά: «Πριν καθίσουμε στο τραπέζι, θα δοκιμάσουμε ένα εξαιρετικό τσίπουρο με αυγοτάραχο Μεσολογγίου» ή κάτι ανάλογο. Ανοίξτε μια σαμπάνια ή ένα αφρώδες κρασί και απλώς γεμίστε τα ποτήρια και σερβίρετε χωρίς να ρωτήσετε. Μια άλλη εξαιρετική λύση είναι να μάθετε να παρασκευάζετε τέλεια ένα εύκολο κοκτέιλ, που να ετοιμάζεται μαζικά, και να το προτείνετε ως την προσωπική σας σπεσιαλιτέ.

Αν τώρα επιμένετε να πιει ο καθένας ό,τι θέλει -και αν δεν έχετε προσλάβει μπάρμαν-, τότε το καλύτερο είναι να στρώσετε ένα τραπέζι σε μια γωνιά του σαλονιού και πάνω να ακουμπήσετε τα ποτά σας, ποτήρια, θερμός με παγάκια μεγάλα και σκληρά (και μια τσιμπίδα, παρακαλώ – αυτή η τάση των χεριών μέσα στα παγάκια με κάνει να πίνω τα ποτά μου ζεστά), σόδες, τόνικ, νερό παγωμένο σε καράφα και όχι στο πλαστικό μπουκάλι, νερό ανθρακούχο, κάποιους χυμούς. Αφήστε έτσι τους φίλους σας να αυτοεξυπηρετηθούν. 

Τι ποτά θα βάλετε στο τραπέζι σας; Ένα malt, ένα blended ουίσκι και ίσως ένα bourbon. Τζιν, βότκα, ένα bitter (τύπου campari ή averna), ένα ισπανικό sherry fino, ένα βερμούτ κόκκινο και ένα extra dry. Και κρασί, φυσικά! Λευκά και ροζέ στα μεσημεριανά γεύματα, που δεν είναι απαραίτητο να σερβιριστούν και στο τραπέζι. Το βράδυ όμως, στα επίσημα δείπνα, τα πράγματα «σκουραίνουν»! Το προ φαγητού κρασί θα είναι το πρώτο κόκκινο που θα σερβιριστεί στο τραπέζι. ■

 

Tips

Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καθίσουμε ήδη ζαλισμένοι στο τραπέζι. Ένα ποτό είναι αρκετό. Συνήθως πίνουμε περισσότερο περιμένοντας αυτούς που καθυστερούν. Επειδή όμως πιστεύω ότι οι συνεπείς φίλοι αξίζουν περισσότερο σεβασμό από τους ασυνεπείς, μισή ώρα με σαράντα λεπτά είναι ο χρόνος αναμονής και ο χρόνος για ένα ποτό. Μετά… στο τραπέζι, παρακαλώ!

 

Ποτά πριν από το γεύμα

→ Σαμπάνια ή αφρώδεις ξηροί οίνοι

→ Λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί

→ Διάφορα μεταλλικά νερά

→ Bitter 

→ Χυμός γκρέιπφρουτ (τέλειος μαζί με campari!)

→ Χυμός τομάτας (ή ένα ορεκτικό Bloody Mary)

Ποτά πριν από το δείπνο

→ Σαμπάνια και αφρώδη,

αλλά όχι λευκό ή ροζέ κρασί

→ Τζιν, ουίσκι, αλλά και παγωμένη βότκα

→ Κόκκινο κρασί 

→ Κοκτέιλ (όπως dry martini)

→ Xυμός τομάτας 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή