Τι μάθαμε τόσα χρόνια από τα σκυλιά μας

Τι μάθαμε τόσα χρόνια από τα σκυλιά μας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρόνια τώρα, σεμνύνομαι ότι καταλαβαίνω τα σκυλιά καλύτερα από τους ανθρώπους – και πως ό,τι ξέρω για τη ζωή μού το έμαθαν εκείνα. Αυτό που διάβασα πρόσφατα όμως (και θα σας παραθέσω, κάπως συντετμημένο λόγω χώρου) με έβαλε σε δεύτερες σκέψεις. Λες να μην έσπασε το καλούπι μ’ εμένα;

Απόλαυσε την αγάπη…

Τα σκυλιά λατρεύουν τα χάδια και την τρυφερότητα. Χαίρονται με την ψυχή τους όταν ασχολούμαστε μαζί τους και δεν αισθάνονται καθόλου άβολα, ούτε σκέφτονται αν και πότε θα χρειαστεί να ανταποδώσουν.

Εξερεύνησε  το περιβάλλον…

Είναι απίστευτη η επιμέλεια με την οποία οι σκύλοι αποκωδικοποιούν το περιβάλλον και τη φύση. Αν τους μιμηθούμε, αν πάψουμε να προσπερνάμε βιαστικοί τη μέρα, θα γίνουμε πιο ζεν κι από μοναχούς στο Θιβέτ. Εγγυημένα.

Να είσαι ειλικρινής…

Οι σκύλοι είναι οι πιο ευθείς τύποι που υπάρχουν. Αν σε συμπαθούν, θα χοροπηδήσουν, θα σε γλείψουν, θα παίξουν. Αν είναι αδιάφοροι, θα σε μυρίσουν και θα φύγουν. Αν σε αντιπαθούν, θα γρυλίσουν. Αδιαφορούν για το «τι θα πει ο κόσμος». Επειδή ζουν στον δικό τους.

Γέλα, διασκέδασε, παίξε…

Οι σκύλοι είναι τρομεροί πλακατζήδες. Είμαι μάλιστα σχεδόν βέβαιος ότι διαθέτουν και χιούμορ! Παίζουν με παντόφλες, μπάλες, τρέχουν, σκάβουν, κυλιούνται στα χώματα… Κοινώς απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη διασκέδαση και ουδόλως τους απασχολεί να διατηρήσουν ένα «σοβαρό» προφίλ. Αυτά είναι!

Διεκδίκησε…

Ο άνθρωπος που μίλησε περί «γαϊδουρινής υπομονής» μάλλον δεν είχε γνωρίσει σκύλο. Είναι τρομερά επίμονοι, υπομονετικοί και διεκδικητικοί με αυτά που τους ενδιαφέρουν. Να ξαπλώσουν στον καναπέ, να τραβήξουν το λουρί όταν ενθουσιαστούν, να βγουν πρώτοι από την πόρτα! Αν επιμέναμε έτσι κι εμείς, θα καταφέρναμε περισσότερα.

Απόλαυσε το φαγητό…

Όταν δίνω λιχουδιές στα σκυλιά μου, πραγματικά χαίρομαι με τη χαρά τους! Επειδή το γλεντάνε χωρίς να αγχώνονται αν θα τους πέσει βαρύ, αν θα παχύνουν ή αν θα χρειαστεί να ξεκινήσουν «από Δευτέρα δίαιτα».

Μη σε νοιάζει το «περιτύλιγμα»…

Οι σκύλοι δεν δίνουν δεκάρα ούτε και τους απασχολεί αν είναι ημίαιμοι ή αν προέρχονται από το καλύτερο εκτροφείο. Νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και δεν πάσχουν από κανένα σύμπλεγμα – σε αντίθεση με κάποια από τα αφεντικά τους. 

Μην αισθάνεσαι ενοχές…

Όταν ο Σπάικ «διόρθωνε» τον Βύρωνα, κανείς δεν κρατούσε μούτρα στον άλλο μετά τον τσακωμό. Το ξεπερνούσαν με άνεση, χωρίς την ανάγκη εξηγήσεων, διευκρινίσεων ή άλλων, πολιτικά ορθών, πρωτοκόλλων.

Να λες «όχι»…

Όταν η Κούκλα ήθελε να την αφήνουν στην ησυχία της τα άλλα σκυλιά, απλώς ανασήκωνε το χείλος της, έκανε ένα «γκρρρρρ…» και όλα τελείωναν πριν καν αρχίσουν. Στα σκυλιά, βλέπετε, το «όχι» είναι όχι. 

Υπερασπίσου αυτούς που αγαπάς…

Από το μικρότερο Τσιουάουα έως τον υπερ-τεράστιο Μολοσσό, οι σκύλοι θα φροντίσουν αυτούς που αγαπούν. Είτε είναι άνθρωποι είτε είναι άλλα ζώα. Πολύ συχνά, μάλιστα, άλλες γάτες…

Xαλαρά…

«Σκυλίσια ζωή» σημαίνει σωστά κατανεμημένη χαλάρωση. Και ηρεμία. Χαλαρώνοντας, τα σκυλιά χαλαρώνουν και εμάς τους ίδιους. Ακόμα κι όταν είμαστε ασθενείς ή πάσχοντες. Πάμπολλες μελέτες το έχουν ήδη τεκμηριώσει.

Αυτά είναι! Μαθήματα σκυλίσιας ζωής από τον εκπαιδευτή Βασίλη Μπορομπόκα. Τον νέο, μεγάλο αντίζηλό μου! happydogs.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή