Χειμώνας στη Σαντορίνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφτασα στη Σαντορίνη ένα κρύο ηλιόλουστο πρωινό, ανήμερα του Άη Γιάννη, και χωρίς καλά καλά να το καταλάβω βρέθηκα στο υπόσκαφο πανηγυρόσπιτο μιας εκκλησιάς στο Μεγαλοχώρι να τρώω κρέας κοκκινιστό με πατάτες και να πίνω σαντορινιό κρασί αντί για πρωινό καφέ!

Καλωσόρισμα στη Σαντορίνη της κανονικότητας, της αληθινής ζωής, της Σαντορίνης που, ξεκούραστη από το ασήκωτο τουριστικό φορτίο, μπαίνει έστω για λίγο σε ρυθμούς καθημερινότητας και μας επιτρέπει να την απολαύσουμε όπως θέλουμε.

Η θάλασσα στραφτάλιζε σε μια ακύμαντη καλντέρα, τα χωριά πεντακάθαρα, ξεπλυμένα από τη βροχή και στεγνωμένα από τον βοριά, λαμποκοπούσαν.

Στον Πύργο ήταν όλα κλειστά, όμως εγώ ήρθα για μια επίσκεψη καρδιάς στο οινοποιείο του Χαρίδημου Χατζηδάκη, που δεν είχα προλάβει να το δω μαζί του τελειωμένο, εν λειτουργία… Κι ύστερα περπάτησα και θαύμασα τα αμπέλια, που τούτη την εποχή δείχνουν τον άλλο τους εαυτό. Οι κλαδεμένες κουλούρες-αμπελιές, απλωμένες στη γη, έργα τέχνης της καθημερινότητας, προσμένουν υπομονετικά την άνοιξη να φέρει τα βλαστάρια και σιγά σιγά την καινούργια σοδειά.

Στο διάσελο ανάμεσα στον Πύργο και τον δρόμο για τον Αθηνιό, οι εγκαταστάσεις της Santo Wines. Ανοιχτή και φιλόξενα ζεστή η αίθουσα δοκιμών. Ένα ποτήρι Ασύρτικο και μια θέα που σου κόβει την ανάσα και σε κάνει ποιητή!

Περπατώντας στο φρύδι του γκρεμού, διασχίζουμε τα Φηρά με μια στάση-προσκύνημα στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και συνεχίζουμε για το Ημεροβίγλι, στο ξενοδοχείο Ηλιότοπος, που για καλή μας τύχη μένει ανοιχτό όλο τον χρόνο και μας φιλοξενεί υποδειγματικά. Στο ατμοσφαιρικό υπόσκαφο wine bar του ξενοδοχείου μάς περιμένουν μια πανδαισία σαντορινιών κρασιών και οι φίλοι της καρδιάς μας. Τα ποτήρια τσουγκρίζουν και οι κουβέντες δίνουν και παίρνουν. Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για τους περίεργους ταξιδιώτες. Γιατί τότε μαθαίνεις όλα τα νέα! Όπως, ας πούμε, ότι στο νησί υπάρχει νέα, εντυπωσιακή οινική άφιξη! Το famous οινολογικό δίδυμο του Κτήματος Βιβλία Χώρα, Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλής, έκαναν «απόβαση» στη Θηρασιά και με συνεργάτη την ντόπια οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη δίνουν σάρκα και οστά στη «Μικρά Θήρα», όπως ονομάζεται ήδη η νέα εταιρεία. Με χαρά καλωσορίζουμε τους Βορειοελλαδίτες φίλους και περιμένουμε με αγωνία να σκύψουν και να αφουγκραστούν τον θηραϊκό αμπελουργικό μύθο, να ψηλαφήσουν την ουσία των ντόπιων ποικιλιών και να φέρουν στα ποτήρια μας κρασιά που θα εκφράζουν και θα τιμούν τόσο τον τόπο όσο και το όνομά τους.

Έως τότε όμως συνεχίζουμε τις βεγγέρες με Ασύρτικα και Νυχτέρια, Μαυροτράγανα και Μανδηλαριές και στο τέλος ένα Vinsanto κι ένα γλυκάκι από τα χεράκια της Ελένης Κωνσταντινίδη, που διαφεντεύει το όμορφο παραδοσιακό ξενοδοχείο. 

Αυτή είναι η Σαντορίνη μου!  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή