Ζητείται σκύλος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκύλος, παιδιά, γιατί τους ανθρώπους τους ζυγίσαμε και βρέθηκαν ελλιπείς (για να θυμηθούμε την Παλαιά Διαθήκη και τη Βαβυλώνα, που τόσο έφερε να μας μοιάζει). 

Βλέπετε, οι σκύλοι, ως είδος, έχουν λόγο σοβαρό για ό,τι κάνουν. Άμυνα, επιβίωση, αναπαραγωγή. Ξεκάθαρες ανάγκες, ξεκάθαρες αντιδράσεις. Και όλες οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν είναι για το καλύτερο. Ενώ οι άνθρωποι…

Άνθρωποι άφησαν το υπέργηρο σκυλί «δωράκι» στην πόρτα του κτηνιατρείου της φίλης μου. Το ραβασάκι που το συνόδευε έγραφε: «για αθανασία». Αλλά επειδή την αθανασία δεν την κατακτήσαμε ακόμη, μάλλον εννοούσαν ευθανασία. 

Άνθρωποι έκλεψαν την Κοκό από το pet shop της φίλης μου της Ελένης στα Μελίσσια. Έναν λευκό παπαγάλο Cacatua Alba που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και είναι σχεδόν χωρίς πτέρωμα. Παπαγάλος μαδημένος, εξαρτημένος από το αφεντικό του, με ανάγκη ειδικής φροντίδας σημαίνει κλοπιμαίο με μηδενική αξία. Για την ακρίβεια, αρνητική αξία, γιατί όσο τον κρατάς πρέπει και να τον φροντίζεις, αλλιώς πεθαίνει.

Άνθρωποι αγοράζουν ζώα σαν να ήταν αναλώσιμα παιχνίδια. Και τα «ανακυκλώνουν» ξαμολώντας τα σε πάρκα, έξω από ταβέρνες, μέσα σε αυλές «σεσημασμένων» φιλόζωων (ο λόγος που αναγκάστηκα να αλλάξω σπίτι) ή στις πόρτες κτηνιάτρων. 

Άνθρωποι κλέβουν ζώα σαν να ήταν σακιά με τροφές ή ψιλά από το ταμείο. Άνθρωποι ανόητοι, άνιωθοι, παχύδερμοι, που τα συναισθήματά τους τα ξοδεύουν στα τούρκικα σίριαλ και στην ενσυναίσθηση για τους ήρωες των τηλεπαιχνιδιών. 

Δικαίωμά τους. Αλλά γιατί, γιατί δεν μένουν μακριά από τα ζώα; Ποιος ζήτησε τη συνδρομή τους; Ποιος τους σφήνωσε στο μυαλό ότι πρέπει, ντε και καλά, να συνοδεύουν την αδιάφορη πορεία τους πάνω στη γη με ένα τετράποδο, ένα πετούμενο, ένα πλάσμα που έχει περισσότερες -και διαρκέστερες- ανάγκες κι από ένα παιδί;

Ε, λοιπόν, όχι εγώ! Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι λόγοι για να μείνεις μακριά από τη φιλοζωία είναι ακόμα πιο πολλοί. Δεν ήσουν ποτέ υποχρεωμένος να αγαπάς τα ζώα. Μόνο να σέβεσαι τους νόμους και να μην τα βλάπτεις με τις πράξεις ή τις παραλείψεις σου. Και ούτε αυτό δεν καταδέχτηκες να κάνεις σωστά!

Σε λίγες μέρες θα δούμε μαζί τον νέο νόμο, που θα προσπαθήσει, για άλλη μια φορά, να βάλει τάξη στα φιλοζωικά. Ώστε περιστατικά σαν τα παραπάνω να ελαχιστοποιηθούν. Θα τα καταφέρει; Σίγουρα όχι χωρίς τη δική σου συνδρομή. 

Αλλά όπως είπε κάποτε και ο μέγας George Carlin: «Πρέπει να είναι κανείς ηλίθιος για να πιστεύει ότι μια πανανθρώπινη ηθική θα κυριαρχήσει κάποτε στον κόσμο. Είμαστε εδώ μόνο για να κρατάμε μια κάποια ισορροπία…».

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το γεροντάκι της «αθανασίας» που ζει ακόμη, στείλτε μήνυμα στο mail μου. Κι αν έχετε πληροφορίες για την Κοκό, τηλεφωνήστε ανώνυμα στα 210-61.37.680 και 6936-101.727. 

Για να δούμε. Έχουμε τουλάχιστον την ικανότητα να κρατήσουμε αυτήν, την κάποια, ισορροπία; ■

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή