ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Μονογραφίες

monografies-2234471

Όταν τα αγόρια της GAIA Wines έχουν κέφια, κάτι καλό έχουν να περιμένουν τα ποτήρια μας! Γιάννης Παρασκευόπουλος και Λέων Καράτσαλος, Λέων και Γιάννης σε μια συνεχή δημιουργική ανησυχία, διαφωνούν συμφωνώντας πως πρέπει να ταράζουν τα οινικά νερά με τον δικό τους τρόπο. 

Μονογραφίες λοιπόν! Για να το εξαντλήσουμε αναλυτικά το θέμα… Monograph. Η ονομασία της νέας σειράς που βάζει στο μικροσκόπιο Αγιωργίτικο αλλά και Syrah, Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, καθώς και Ασύρτικο που κουβαλά μαζί του ένα θαλασσινό κυκλαδίτικο αεράκι! Μονοποικιλιακά και blends για να εκφραστούν με κάθε τρόπο! 

Δοκίμασα μόνο τα χαρμάνια: Αγιωργίτικο, Syrah, ο συνδυασμός του αγαπημένου μου Γαία S σε μια πιο νεανική και ευέλικτη εκδοχή, με βιδωτό πώμα που διατηρεί τη φρεσκάδα του. Πικάντικο και μαλακό, κρασί για φαγητό, για πολλά φαγητά της ελληνικής καθημερινότητας. Κρασί που δεν κάνει διακοπές το καλοκαίρι, αφού πίνεται και δροσερό όταν σκάει ο τζίτζικας!

Το Multi είναι το λευκό blend, μια συνάντηση κορυφής, θα έλεγα. Έχουμε και λέμε: Ροδίτης, αλλά όχι ό,τι κι ό,τι, η περίφημη Αλεπού παρακαλώ, από τους αμπελώνες της ορεινής Αιγιαλείας. Μοσχοφίλερο το Αρκαδικό με όλα τα αρώματα και την τσαχπινιά του. Και τέλος, η έκπληξη: Ασύρτικο, φίλοι μου! Γεννημένο στη Σαντορίνη, αλλά μεγαλωμένο στην Πελοπόννησο. Με την απόλυτη γνώση της ποικιλίας από τη Σαντορίνη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η GAIA Wines, ο Γιάννης και ο Λέων, δημιουργούν τον περίφημο Θαλασσίτη Σαντορίνης. Στο στεριανό, ημιορεινό και ασβεστώδες νεμεάτικο Κούτσι η ποικιλία έδωσε έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Χωρίς την κηδεμονία του ηφαιστείου, εξελίχθηκε νεανικό, φιλικό, δροσερό και ευπροσήγορο! Ήρθε λοιπόν και έβαλε την υπογραφή του στο κλασικό χαρμάνι Ροδίτη-Μοσχοφίλερου φαρδιά πλατιά, με την ένταση και τη ρώμη του. 

Δοκίμασα μόνο τα blends, αλλά πρέπει να σας ενημερώσω ότι στις Μονογραφίες κυκλοφορούν και μονοποικιλιακά: Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και Ασύρτικο. Όλα με βιδωτό πώμα – «για να σε πίνω ευκολότερα», είπε ο ράθυμος οινόφιλος και άνοιξε με μια θεατρική κίνηση το μπουκάλι! 

Κρασιά φτιαγμένα για όλες τις ώρες, για να συνοδεύουν ή να μη συνοδεύουν φαγητό… αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να πίνονται με παρέα. ■