Όταν η τηλεόραση γράφει ιστορία

Όταν η τηλεόραση γράφει ιστορία

6' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα μέρος όπου, αν διδαχτεί η Ιστορία, δεν την ξεχνάς ποτέ: η αγκαλιά των παππούδων ή των γονιών. Ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο άνθρωπος που κρατάει σταθερό το τιμόνι του ΟΤΕ με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, ευτύχησε να έχει έναν παππού Κρητικό, ο οποίος πολέμησε με συμπατριώτες του στον Μακεδονικό Αγώνα. Εξ απαλών ονύχων φυτεύτηκε ο σπόρος της αγάπης για την πατρίδα, αλλά και η ανάγκη για τη γνώση του παρελθόντος. Ως φοιτητής στον μακρινό Καναδά, παρότι σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, κλεινόταν τα καλοκαίρια στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και διάβαζε βιβλία ελληνικής ιστορίας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο λοιπόν το ότι αυτός ο παθιασμένος τεχνοκράτης λάνσαρε πριν από δύο χρόνια το COSMOTE History, το κανάλι της COSMOTE TV που είναι αφιερωμένο σε ντοκιμαντέρ με περιεχόμενο ιστορικό, πολιτιστικό, λαογραφικό για την Ελλάδα. Και σήμερα μπορεί να νιώθει περήφανος ότι αυτό το εγχείρημα γνωρίζει δημοφιλία και αποδοχή, με πάνω από μισό εκατομμύριο συνδρομητές. Με αφορμή τα δύο χρόνια του COSMOTE History, το «Κ» τον συνάντησε στο γραφείο του, στον 13ο όροφο του μεγάρου στο Μαρούσι, σε μία από τις σπάνιες φορές που δέχεται να παραχωρήσει συνέντευξη.

Η πρώτη αίσθηση είναι πως αποπνέει σιγουριά και ηρεμία, αλλά και ότι δεν περνά τίποτε απαρατήρητο από το βλέμμα του. Είναι ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση και εγρήγορση. Πριν μιλήσουμε για το κανάλι, μπήκα στον πειρασμό να τον ρωτήσω για την ιστορία της οικογένειάς του: «Από τον πατέρα μου έχω καταγωγή προσφυγική από τη Φιλαδέλφεια και την Αδριανούπολη. Η μητέρα μου έχει ρίζες από την Κρήτη. Εγώ γεννήθηκα στην Καισαριανή και μεγάλωσα με τις διηγήσεις του Κρητικού παππού, του Καπετάν Γιώργη Γιαννικάκη του Μακεδονομάχου. Θα έλεγα ότι ανατράφηκα σε ένα περιβάλλον που μου έμαθε πώς να φέρεσαι, να φιλοξενείς, να προσφέρεις, να σέβεσαι τους δικούς σου και τους ξένους. Και οι δύο μου γονείς ήθελαν να σπουδάσω και να προοδεύσω στη ζωή μου, γιατί εκείνοι είχαν δώσει μάχη για τη δική τους επιβίωση».

«Με ενδιέφερε το καινούργιο»

Αν ο Μιχάλης Τσαμάζ είχε επιτύχει στην πρώτη του επιλογή σπουδών, θα είχε καταλήξει στο Πολεμικό Ναυτικό. Έδωσε πρώτα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και, όταν απέτυχε, αποφάσισε να πάει να σπουδάσει στο εξωτερικό: «Ήθελα να επιλέξω μια επιστήμη του μέλλοντος τότε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, που δεν ήταν άλλη από την πληροφορική. Ολοκλήρωσα τελικά τις σπουδές μου με Διοίκηση Επιχειρήσεων. Με ενδιέφερε το καινούργιο. Βρέθηκα στον Καναδά και είναι σαν να πήρα δύο πτυχία: από τη μία έμαθα πώς να μαθαίνω και να εκπαιδεύομαι σε επίπεδο πανεπιστημιακό και από την άλλη πώς να έχω την ευθύνη του εαυτού μου και της πορείας μου. “Manage your own career” ήταν ένα από τα πολλά που διδάχτηκα στο πανεπιστήμιο και συχνά το επαναλαμβάνω σε νέα παιδιά που παίρνουν υποτροφίες από τον όμιλό μας. Το άλλο μάθημα είναι πως δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεται κανείς σε αυτά που έχει επιτύχει. Πάντα έβαζα μεγαλύτερους στόχους, πάντα έβλεπα μπροστά, πάντα ήθελα κάτι πιο απαιτητικό. Το COSMOTE History ήταν ένα τέτοιο προσωπικό στοίχημα».

Όταν η τηλεόραση γράφει ιστορία-1Από τη σειρά «Ναυς» του COSMOTE HISTORY, που μας μεταφέρει σε ένα ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας. 

 

Πώς γεννήθηκε το COSMOTE History

Μας εξηγεί τι τον οδήγησε στη δημιουργία του καναλιού: «Έβλεπα με απογοήτευση ότι ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού προϊόντος δεν είχε τις προδιαγραφές της ποιότητας. Παράλληλα, όσες φορές ταξίδευα στο εξωτερικό για επαγγελματικές συναντήσεις κορυφής, ειδικά την περίοδο της κρίσης, συχνά συναντούσα ένα είδος υποτιμητικής συμπεριφοράς από τους ξένους. Θυμάμαι σε μια ομιλία μου στο εξωτερικό, όπου την τελευταία στιγμή άλλαξα εντελώς το περιεχόμενο της τοποθέτησής μου και μίλησα στο ακροατήριο 1.000 ατόμων για το σοκ που έχει υποστεί και το πώς μπορεί να περνάει ένας συνταξιούχος ή ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα της κρίσης. Έμειναν άφωνοι. Αντιλαμβανόμουν από διάφορες καταστάσεις λοιπόν ότι, για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση της χώρας μας, είχαμε την ανάγκη θετικών προτύπων από την ίδια μας την ιστορία, τη γνώση του παρελθόντος και των αντίξοων συνθηκών που καταφέραμε να υπερβούμε σε κάποιες περιόδους. Έτσι, γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα του COSMOTE History».

«Αυτό που ήξερα από προσωπική εμπειρία είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε η μίζα ούτε η μιζέρια. Ήξερα πως, αν κάποιος πιστέψει στις δυνάμεις του και κυνηγήσει το όραμά του με συνέπεια και πάθος, θα επιτύχει. Προσωπικά, βρέθηκα σε μια ηγετική θέση όχι διότι είχα μια ισχυρή οικογένεια, ούτε διότι είχα κομματική υποστήριξη, ούτε για κανέναν τέτοιο λόγο. Μεγάλωσα σε μια μετρημένη οικογένεια, σε μια μικροαστική γειτονιά της Αθήνας, πήγα σε δημόσιο σχολείο και ύστερα σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Υπηρέτησα επίσης στον ελληνικό στρατό ως έφεδρος αξιωματικός, από όπου αποκόμισα σημαντικές εμπειρίες διοίκησης ανθρώπων. Έβαλα βέτο στους δικούς μου πως, αν ανακατεύονταν με τη ζωή μου για την ανεύρεση εργασίας στο Δημόσιο, θα ξαναέφευγα από την Ελλάδα. Πέρασα από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και έχω φτάσει εδώ. Άνθρωποι σαν κι εμένα, που έβαλαν κάτω το κεφάλι, εργάστηκαν και πέτυχαν, υπάρχουν πολλοί στην πατρίδα μας».

Συνέπεια και επενδύσεις

Το COSMOTE History θα πάει ακόμα καλύτερα, λέει ο κ. Τσαμάζ. «Αυτό που θέλουμε είναι να ανεβαίνει συνεχώς το επίπεδο των παραγωγών μας, έτσι ώστε να φτάσουμε την ποιότητα καναλιών τέτοιου περιεχομένου που υπάρχουν στο εξωτερικό. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δείξουμε συνέπεια, αλλά χρειάζονται και επενδύσεις. Αυτό επίσης που με χαροποιεί είναι πως το κανάλι το έχουν αναλάβει νέα παιδιά συνεργάτες μας, τα οποία, αν και δεν είχαν ειδικότητα σε αυτό το πεδίο, εκπαιδεύτηκαν ταχύτατα και τα πάνε καλά. Ξέρετε, έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως δεν παίζουν ρόλο μόνο τα τυπικά προσόντα κάποιου, αλλά και ο χαρακτήρας του».

Ως πατέρα δύο παιδιών, τον απασχολεί πολύ η νεολαία στην Ελλάδα και το καίριο θέμα της ανεύρεσης εργασίας. Μία από τις μεγαλύτερες ωφέλειες της δημιουργίας του καναλιού είναι ότι στις παραγωγές του βρήκαν δουλειά σεναριογράφοι, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ένα δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό που υποφέρει από την ανεργία. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο είναι υπερήφανος. Και όχι ο μόνος: «Έχουμε ειδικές μελέτες που αξιολογούν τη συνεισφορά του ΟΤΕ κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας. Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουμε 13.000 εργαζομένους. Σε μια πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ είδαμε ότι χάρη στον ΟΤΕ διατηρούνται 75.000 θέσεις εργασίας με χρήματα που ανατροφοδοτούν την οικονομία. Αφήστε το 1 δισ. που πληρώνουμε στο ελληνικό κράτος ως φόρους και εισφορές. Έχουμε λοιπόν πλήρη επίγνωση της θέσης μας και της ευθύνης μας σε μια κοινωνία που βάλλεται. Το COSMOTE History ξεκίνησε μέσα στην κρίση, με μια φιλοσοφία τόνωσης του ηθικού και για να δώσει την ελπίδα στους νέους μέσα από τη γνώση της ιστορίας, της πατρίδας μας και των ανθρώπων της». 

Όταν η τηλεόραση γράφει ιστορία-2Ο παρουσιαστής της σειράς «Κορυφές», Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, μαζί με τον βραβευμένο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Η σειρά φιλοξενεί συνεντεύξεις διακεκριμένων Ελλήνων. 

 

Ενσυναίσθηση

Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω έναν γνήσιο τεχνοκράτη αν θεωρεί ότι οι ανθρωπιστικές σπουδές είναι σημαντικές σήμερα. «Προσωπικά, δεν είχα σπουδές με ανάλογο αντικείμενο, απέκτησα όμως γνώσεις κοινωνιολογίας και ψυχολογίας που με βοήθησαν στη διοίκηση επιχειρήσεων και στις αποφάσεις. Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να διοικεί και να μην έχει ιδέα από τους τομείς αυτούς. Σίγουρα οι ανθρωπιστικές επιστήμες δίνουν μια θέαση του κόσμου που είναι απαραίτητη για να μπορεί κάποιος να είναι ισορροπημένο, δυναμικό στοιχείο σε μια ομάδα, σε μια επιχείρηση. Μιλώντας γι’ αυτό, θα έλεγα ότι δεν αρκούν μόνο οι σπουδές, εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα που πήρα από το σπίτι μου κοινωνική ευαισθησία, αλλά και που έχω αξιόλογους συνεργάτες με γνώσεις, που με στηρίζουν σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας. Πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, να έχουμε ενσυναίσθηση. Νομίζω πως και εκεί ο ΟΤΕ έχει να επιδείξει έργο σε αυτόν τον τομέα με διάφορα παραδείγματα».

Μια ευχή για τη χώρα

Ποια θα ήταν η δική του ευχή για τη χώρα και το μέλλον της; «Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που έχουν δυνατότητες και θέλουν να πάνε μπροστά. Είναι εκείνοι που δεν περιμένουν βοήθεια, εργάζονται σκληρά, έχουν ανοιχτά τα μάτια για ευκαιρίες και ξέρουν να στηρίζονται στις δυνάμεις τους. Η χώρα πρέπει να κάνει ακριβώς αυτό για να συνέλθει», λέει ο κ. Τσαμάζ.

Λίγο πριν φύγω, πιάνουμε κουβέντα για τα γεράκια που έχουν βρει καταφύγιο στην οροφή του μεγάρου και έχουν γίνει διάσημα, καθώς έτυχαν της φροντίδας και της προστασίας του ΟΤΕ και των φιλοζωικών οργανώσεων όπως η Anima. «Συχνά κατεβαίνουν στο παράθυρο και με κοιτούν», μας λέει. Και δεν μπορούσα να μη σκεφτώ ότι και εκείνος μπορεί να δει το πεδίο και τη μικρή λεπτομέρεια με την ίδια ακρίβεια που το κάνουν αυτά τα πουλιά όταν βρίσκονται στον αέρα. ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή