Τίναξε την ανθισμένη κερασιά!

Τίναξε την ανθισμένη κερασιά!

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αμερική έχουν την Ημέρα της Μαρμότας: 40.000 άνθρωποι μαζεύονται κάθε 2α Φεβρουαρίου για να μάθουν από ένα τρωκτικό πόσο θα διαρκέσει ο χειμώνας, ένα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας έθιμο, που όμως ενέπνευσε μια υπέροχη ταινία. Στην Ιαπωνία, άλλη είναι η αγωνία των κατοίκων -και όχι μόνο αυτών- που παρακολουθούν στενά, κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, τις ανακοινώσεις της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας: ποια ημερομηνία θα ανθίσουν οι κερασιές – οι πανέμορφες ιαπωνικές κερασιές, συχνό μοτίβο της ιαπωνικής τέχνης, μεγάλης πολιτισμικής αξίας, αλλά και υψηλού συμβολισμού. Η παροδική φύση της ομορφιάς τους συμβολίζει το πεπερασμένο της ζωής ή αλλιώς το ότι καθετί όμορφο κρατάει λίγο…

 

Τίναξε την ανθισμένη κερασιά!-1

Το πάρκο Yoyogi το προτιμά η νεολαία. Εκεί όχι μόνο καταναλώνεται άφθονο αλκοόλ, αλλά στήνονται ακόμα και ηχητικά συστήματα για πάρτι με δυνατές μουσικές.

 

Δεν είναι το μόνο μάθημα που μπορεί κανείς να πάρει από τη sakura, όπως λέγεται στα ιαπωνικά η κερασιά. Το άλλο είναι πως το όμορφο αξίζει να το γιορτάζουμε, όσο λίγο κι αν διαρκεί. Κaι αυτό κάνουν οι Ιάπωνες, αλλά και οι χιλιάδες τουρίστες που έρχονται από κάθε άκρη του πλανήτη, αυτή τη μία ή το πολύ δύο εβδομάδες που κρατά η ανθοφορία, κάποια στιγμή από τέλη Μαρτίου έως αρχές Μαΐου. Το hanami (από την ιαπωνική λέξη hana, που σημαίνει «λουλούδι») είναι το παραδοσιακό πικνίκ που απολαμβάνουν κάτω από τις ανθισμένες κερασιές στα μεγάλα πάρκα των ιαπωνικών πόλεων, όπου συνήθως πρέπει να «κρατήσεις θέση» ώρες ή και μέρες νωρίτερα! Πώς; Πηγαίνοντας και απλώνοντας ειδικά  πλαστικά τραπεζομάντιλα στο σημείο που θα επιλέξεις, χωρίς προφανώς να φοβάσαι ότι κάποιος θα το πετάξει και θα το αντικαταστήσει με το δικό του – στην Ιαπωνία δεν γίνονται αυτά.  

Αγαπημένη συνήθεια στα πικνίκ; Το φαγητό, αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ. Οι Ιάπωνες τρελαίνονται να πίνουν κάτω από τις ανθισμένες κερασιές και ποιος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει, αλλά μη φανταστείτε ότι προβαίνουν σε… έκτροπα. Ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία τους είναι, άλλωστε, παροιμιώδη. Το συνηθέστερο είναι να μεθούν τόσο ώστε να έρχονται στο κέφι. Χανάμι-πάρτι οργανώνονται σε όλη την Ιαπωνία, όχι μόνο από παρέες, αλλά και από εταιρείες, ακόμα και από την κυβέρνηση! Ο πρωθυπουργός οργανώνει κυβερνητικό χανάμι-πάρτι στο πάρκο Shinjuku gyoen, στο οποίο όμως απαγορεύεται ρητώς το αλκοόλ… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή