Ευ διαγωνίζεσθαι…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, με θερμά χειροκροτήματα, επευφημίες, τσουγκρίσματα ποτηριών και συγχαρητήριους εναγκαλισμούς, έπεσε η αυλαία του 18ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης. Στην κατάμεστη αίθουσα αθηναϊκού ξενοδοχείου, στο πλαίσιο της μεγάλης οινικής γιορτής του Οινοράματος, δόθηκαν χρυσά, ασημένια και χάλκινα βραβεία σε 563 κρασιά και 23 αποστάγματα. Αυτό σημαίνει ότι βραβεύτηκε το 80% των κρασιών και το 52% των αποσταγμάτων. «Μα είναι δυνατόν;» ίσως αναρωτηθούν κάποιοι. Ναι, είναι, μπορώ να απαντήσω με σιγουριά και λόγου γνώση, αφού είχα τη χαρά να συμμετάσχω για μία ακόμα φορά στη διαδικασία γευστικών δοκιμών του διαγωνισμού. Το επίπεδο των κρασιών ήταν πολύ υψηλό. Ήταν πραγματικά λίγα τα κρασιά που η αντικειμενική βαθμολογία τους από 5+1 κριτές δεν αντιστοιχούσε σε κάποιο βραβείο. 

Ειδικά φέτος, που ο νέος πρόεδρος του διαγωνισμού, Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, αποφάσισε να αλλάξει τον στυφό, στεγνό και παλιομοδίτικο κανονισμό διεξαγωγής και να εφαρμόσει νέες μεθόδους δοκιμής και αξιολόγησης, που είναι σύγχρονες και περισσότερο αντικειμενικές και δίκαιες για τα διαγωνιζόμενα κρασιά. Μπορεί οι δοκιμαστές να βρίσκονταν σε συνεχή εγρήγορση από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, όμως η όλη διαδικασία ήταν τόσο παραγωγική και δημιουργική, που όλοι μείναμε ενθουσιασμένοι και συγχαρήκαμε θερμά τους διοργανωτές που το αποφάσισαν. Εδώ πρέπει να σταθώ και να σημειώσω την ευτυχή συγκυρία να βρίσκονται στις θέσεις-«κλειδιά» του διαγωνισμού, εκτός από τον Κ. Λαζαράκη που προανέφερα, ο ρηξικέλευθος Στέλλιος Μπουτάρης και η «ήσυχη δύναμη» Γιάννης Αλμπάνης, πρόεδρος και διευθυντής της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας. Πλαισιωμένοι από ένα δημιουργικό δυναμικό πανεπιστημιακών, οινολόγων, τεχνικών, από τους οποίους ενδεικτικά αναφέρω τον Σεραφείμ Θεοχάρη, την Έφη Χατζηδημητρίου, τον Σπύρο Κατωπόδη, τον Θανάση Αγριόπουλο και βέβαια την Αλεξάνδρα Ανθίδου, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη! ■

Τα καλύτερα των καλύτερων! 

Αναζητήστε τα στις κάβες και δοκιμάστε τα!

Το καλύτερο λευκό: 

Κτήμα Γεροβασιλείου Museum Collection, 2016 – Κτήμα Γεροβασιλείου

Το καλύτερο ροζέ: 

Aetheria, 2017 – Σεμέλη Α.Ε.

Το καλύτερο κόκκινο:

Ραψάνη Χρυσοχόου Special Edition, 2009 – Χρυσοχόου Γιώργος

Το καλύτερο επιδόρπιο:

Vinsanto Αργυρός 4 Ετών Παλαίωσης, 2010 – Ι. & Μ. Αργυρός Ο.Ε.

Το καλύτερο αφρώδες:

Ακακίες Sparkling, 2017 – Κυρ-Γιάννη Α.Ε.

Η καλύτερη Ρετσίνα: 

Δάκρυ του Πεύκου, 2017 – Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.

Το καλύτερο τσίπουρο:

Παλαιωμένο Τσίπουρο Τυρνάβου, 2010 – Αγρ. Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή