Η γλυκιά εκδίκηση της ωριμότητας

Η γλυκιά εκδίκηση της ωριμότητας

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γενναιόδωρα όμορφο πρόσωπο της Ιζαμπέλα Ροσελίνι μεταφέρει αυτά που συχνά ονομάζουμε «σημάδια του χρόνου». Είναι εκείνα που πριν από περίπου δύο δεκαετίες την οδήγησαν σε μια ηχηρή «απόσυρση», αλλά και εκείνα που σήμερα την επαναφέρουν. Ήταν το 1996 όταν η ηθοποιός-μοντέλο είδε τη συνεργασία της με τη Lancôme να διακόπτεται λόγω «ηλικίας». Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, η Ροσελίνι επιστρέφει με νέο συμβόλαιο.

«Στα 43 μου ζήτησαν να φύγω, γιατί, όπως μου εξήγησαν τότε στελέχη της εταιρείας, “οι γυναίκες ονειρεύονται να είναι νέες, και εσείς δεν εκπροσωπείτε αυτό το όνειρο πλέον”. Είκοσι χρόνια αργότερα με πήραν τηλέφωνο να μου πουν ότι επιθυμούσαν να με προσλάβουν ξανά», έλεγε πρόσφατα η 65χρονη Ροσελίνι, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση. «Συναντήθηκα με τη γενική διευθύντρια Φρανσουάζ Λεμάν, η οποία μου είπε ότι οι γυναίκες αισθάνονται σήμερα “αποκλεισμό” και “απόρριψη”. Μου είπε το εξής: “Θέλουμε να ορίσουμε την ομορφιά με διαφορετικό τρόπο και σας θέλουμε πίσω, για να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην εταιρεία. Κάναμε λάθος και θέλουμε να επανορθώσουμε δημοσίως”. Ήταν κάτι που με άγγιξε πολύ». 

Ενάμιση χρόνο μετά την κουβέντα των δύο γυναικών, η Lancôme αποκαλύπτει μια διεθνή καμπάνια φωτογραφημένη από τον Πίτερ Λίντμπεργκ με την ηθοποιό-μοντέλο ως το «πρόσωπο» ενός προϊόντος για γυναίκες άνω των 60. Συγχρόνως, η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ ήταν πέρυσι 80 ετών όταν πρωταγωνίστησε σε καμπάνια της συλλογής resort του ιταλικού Gucci. Συνάδελφοι της Βρετανίδας ηθοποιού και ακτιβίστριας, όπως η Τζέιν Φόντα (80) και η Έλεν Μίρεν (72), συνεργάζονται σήμερα με τη L’Oréal. Το 2015 η 80χρονη Αμερικανίδα συγγραφέας Τζόαν Ντίντιον ήταν το «πρόσωπο» σε καμπάνια του γαλλικού οίκου Celine. 

Νέα πρότυπα

Μπορεί κάποιες προσωπικότητες να είναι «υπεράνω χρόνου», όμως τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν και διευρύνονται, ακολουθώντας κωδικούς προϊόντων ομορφιάς και μόδας που στοχεύουν (και) σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πολλοί αναρωτιούνται αν τα σημερινά «χρυσά κορίτσια» βασίζονται στη φυσική εξέλιξη ή έχουν αναζητήσει επιστημονική «βοήθεια», όμως οι δουλειές «τρέχουν». Όπως για ένα από τα original τοπ μόντελ, την 85χρονη Κάρμεν Ντελ Ορίφιτσε, που πόζαρε για πρώτη φορά στο εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue το 1946 στην ηλικία των 15 ετών. Επιστροφή και για το σούπερ μόντελ του ’60, Βερούσκα, 78 ετών σήμερα, μέσω της σουηδικής Acne Studios, αλλά και για τη Λόρεν Χάτον, 71 χρονών, που συνεργάζεται με την αμερικανική J. Crew. Η Μέιε Μασκ, η 70χρονη μητέρα του  Έλον και πρόσφατο «πρόσωπο» της CoverGirl, σημειώνει ότι στη σχεδόν 50χρονη καριέρα της ως μοντέλο ποτέ δεν είχε δουλέψει τόσο πολύ όσο τώρα. 

Στο μεταξύ, η Μοσχοβίτισσα Όλγκα είναι 72 ετών, έχει ύψος 1,74 και μέση 80 εκ., ενώ η 64χρονη Σβετλάνα από την Αγία Πετρούπολη έχει ύψος 1,72 και μέση 74 εκ. Και οι δύο ανήκουν στο δυναμικό του Oldushka, ενός ρωσικού πρακτορείου μοντέλων που εκπροσωπεί αποκλειστικά γυναίκες και άντρες μοντέλα άνω των 45 ετών. Δεν διαθέτουν όμως όλοι κάποια προϋπηρεσία στον χώρο. Στο προηγούμενο κεφάλαιο της ζωής της, η Accidental Icon (κατά τύχη είδωλο), Λιν Σλέιτερ, ήταν καθηγήτρια πανεπιστημίου. Σήμερα η 64χρονη Νεοϋορκέζα μπλόγκερ επικοινωνεί το εκλεκτικό της στυλ στους πάνω από 470.000 ακολούθους της στο Instagram. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή