Ο γητευτής του χρόνου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε Ιανουάριο, κατά την καθιερωμένη μου επίσκεψη στο Διεθνές Σαλόνι Υψηλής Ωρολογοποιίας της Γενεύης (SIHH), υπάρχουν κάποια πράγματα που τα θεωρώ δεδομένα και τα αναμένω με μια γλυκιά προσμονή. Ένα από αυτά είναι ότι θα συναντήσω τον Kurt Klaus. Ο αξιαγάπητος αυτός παππούλης, 84 ετών, είναι πανταχού παρών στο περίπτερο της IWC. Χαμογελαστός και ευγενής, κυκλοφορεί ανάμεσα στον κόσμο και συνομιλεί με νεανικό ενθουσιασμό και πάντα με την ίδια θέρμη με όλους τους επισκέπτες, γνωστούς και αγνώστους, άσημους και διάσημους. Αγαπημένο του θέμα, τι άλλο; Τα ρολόγια. Της IWC.

Ο χαρισματικός Kurt Klaus είναι μία από τις σεβαστές, αγαπητές και αναγνωρίσιμες φιγούρες του κόσμου της ωρολογοποιίας. Είναι ο άνθρωπος που το 1985 δημιούργησε το μεγαλοφυές IWC Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph, έναν υπερπολύπλοκο αλλά εξαιρετικά user-friendly χρονογράφο με διηνεκές ημερολόγιο, ενώ έχει βάλει τη σφραγίδα του σε πολλά ακόμα εμβληματικά μοντέλα της IWC και σε καινοτόμους μηχανισμούς της μάρκας. 

Το όνομα και η επαγγελματική του καταξίωση συνδέονται άρρηκτα με την IWC, στην οποία εργάστηκε από το 1957 έως το 1999, οπότε –υποτίθεται ότι– αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ως αυθεντικός όμως δεξιοτέχνης των μηχανισμών, δεν εγκαταλείπει ποτέ το αντικείμενό του. Δεν εργάζεται πλέον στον πάγκο του ως master watchmaker, προσφέρει όμως με γενναιοδωρία τις γνώσεις του στους νεότερους ωρολογοποιούς της IWC στη γραφική ελβετική κωμόπολη Schaffhausen. Και βεβαίως δίνει πάντοτε το «παρών» σε σημαντικές εκδηλώσεις της μάρκας, όπως η SIHH 2018, όπου τον συνάντησα με μεγάλη μου χαρά. Μου χάρισε το πιο λαμπερό του χαμόγελο και δέχτηκε να ποζάρει μπροστά από την ευμεγέθη χρονομηχανή που δέσποζε στο περίπτερο της IWC. H μικρογραφία αυτού του μηχανισμού εξοπλίζει το Tribute to Pallweber, το κορυφαίο μοντέλο της Jubilee συλλογής της IWC, η οποία γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της.  ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή