ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Η αραβική άνοιξη της μόδας

saudi_fashion_week_2

Στα σαλόνια του Ritz-Carlton στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η ατμόσφαιρα ήταν άκρως εορταστική. Πολλές οι ευκαιρίες για χαμογελαστές «σέλφι», όμως ελάχιστες βρήκαν τη θέση τους στο διαδίκτυο, καθώς στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν επιτρεπόταν η χρήση υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη Εβδομάδα Αραβικής Μόδας της χώρας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο και οργανώθηκε από το Arab Fashion Council, το Αραβικό Συμβούλιο Μόδας που εδρεύει στο Ντουμπάι. 

Το ιστορικό γεγονός είναι μέρος της στρατηγικής που χαράσσει αυτό το διάστημα ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γιος του σημερινού ηγέτη της χώρας, βασιλιά Σαλμάν. Στόχος του 32χρονου διαδόχου είναι η απεξάρτηση του βασιλείου από μια οικονομία που στηρίζεται στο πετρέλαιο και η ενθάρρυνση μεγάλων επενδύσεων σε τομείς όπως ο πολιτισμός. Από φέτος επιτρέπονται στη χώρα οι συναυλίες, ενώ ο πρώτος κινηματογράφος στο Ριάντ άνοιξε πριν από λίγες μέρες έπειτα από 35 χρόνια. Από τον Ιούνιο οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα να οδηγούν.

i-araviki-anoixi-tis-modas0
© Maya Anwar/The New York Times

Το γυναικείο αγοραστικό κοινό της χώρας δείχνει χρόνια τώρα την όρεξή του για πολυτέλεια, αλλά και τη δυνατότητα που έχει για να την καταναλώνει πίσω από κλειστές, κυρίως, πόρτες. Στην πασαρέλα της πρώτης Αραβικής Εβδομάδας Μόδας στο Ριάντ παρουσιάστηκαν προτάσεις από καθιερωμένους σχεδιαστές της Σαουδικής Αραβίας, όπως οι Arwa Al Banawi, Mashael Alrajhi και Reem Al Khanal, καθώς και συλλογές από δημιουργούς της ευρύτερης περιοχής. Ειδικοί καλεσμένοι της εκδήλωσης οι οίκοι Jean Paul Gaultier και Roberto Cavalli.Στο μεταξύ, στην πολυαναμενόμενη Εβδομάδα Μόδας, που άλλαξε ημερομηνίες λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξή της, προσήλθαν μόνο γυναίκες, με αποτέλεσμα η αμπάγια που καλύπτει το κεφάλι να είναι προαιρετική για όσες παρακολούθησαν τις επιδείξεις.