Υπάρχει life coaching για παιδιά;

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει αποδειχθεί ότι η επιτυχία και κυρίως η ευτυχία δεν επιτυγχάνονται μόνο με τη γνώση και τις αντικειμενικές ικανότητες όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τη φιλοσοφία ζωής που θα επιλέξουμε ή δεν θα επιλέξουμε, καθώς και με πολύτιμες αρχές, συνήθειες και αξίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν διδάσκονται στα σχολεία. Δεν μπορείς να καθορίσεις τη ζωή σου. Μπορείς όμως να καθορίσεις τις συνήθειές σου, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν τη ζωή σου. 

Βασικές αξίες όπως η δράση, η εξέλιξη, η αγάπη, η δέσμευση, η συλλογικότητα, αλλά και η εντιμότητα, η εργατικότητα και η συνειδητότητα είναι η βάση για μια ζωή με πληρότητα. Επιπροσθέτως, η ανάληψη προσωπικής ευθύνης από τον καθένα μας είναι η ύψιστη μορφή ανθρώπινης ωριμότητας που μπορούμε να επιδείξουμε. Είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Ίσως είναι και η στιγμή της πραγματικής ενηλικίωσης για τον καθένα μας. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να φταίει ο «άλλος», κάτι στο οποίο είμαστε πολύ καλοί στη χώρα μας. Αυτό όμως με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε θυματοποίηση, θυμό, αδράνεια, κατάθλιψη και τελικά δυστυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν κανονικοποιηθεί πλέον τα χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Σαν να έχουμε παραδεχτεί ότι δικαιούμαστε πια λιγότερη ή συχνά καθόλου χαρά.

Αυτές οι διαπιστώσεις οδήγησαν τον Στέφανο Ξενάκη στη δημιουργία του «Ναι μπορώ». Όπως μας λέει ο ίδιος, το «Ναι μπορώ» είναι «ένα όνειρο ζωής, ένα νέο μάθημα αξιών και αυτογνωσίας, μια νέα πρακτική φιλοσοφία ζωής, που φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας από την Α΄, κιόλας, Δημοτικού, για να δώσει σε μικρούς αλλά και μεγάλους τα απαραίτητα εφόδια για να ζήσουν τη ζωή που θέλουν. Αυτά που θα ευχόμασταν να μας είχαν δείξει κι εμάς από νωρίς στη ζωή μας». 

Το «Ναι μπορώ» πραγματοποιείται αποκλειστικά με παιχνίδι και σύντομες ιστορίες για παιδιά, που διδάσκουν πολύτιμες αξίες. «Τις ιστορίες αυτές τις επιλέγουμε προσεκτικά, κυρίως από αντίστοιχα προγράμματα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Τις μεταφράζουμε και τις παράγουμε σε σύντομα ευχάριστα video με τα οποία προμηθεύουμε τα συνεργαζόμενα σχολεία». Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί περισσότερες από 20 τέτοιες ιστορίες και κάθε μήνα προστίθενται 1-2 νέες. Οι ιστορίες αυτές λειτουργούν ως αφορμή για συζήτηση, παιχνίδι και εμπέδωση πολύτιμων μαθημάτων ζωής μέσα και έξω από την τάξη. Η συμμετοχή των δασκάλων είναι καθοριστική. Πιο αποφασιστική όμως είναι η δουλειά που γίνεται στο σπίτι με αφορμή αυτές τις ιστορίες και την πολύτιμη διάδραση μεταξύ γονιών και παιδιών.

Σε 70 σχολεία

Το «Ναι μπορώ» ξεκίνησε επισήμως τον Φεβρουάριο του 2018 και ήδη διδάσκεται ως Ερευνητικό Πρόγραμμα με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε περισσότερα από 70 Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας. Κάθε εβδομάδα, και νέα σχολεία εντάσσονται στο πρόγραμμα. Οι ιστορίες για μικρούς και μεγάλους του «Ναι μπορώ» βρίσκονται στο ομώνυμο κανάλι στο YouTube, στο οποίο αρκεί κάποιος να εγγραφεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές, αλλά και για να λαμβάνει κάθε εβδομάδα μια νέα ιστορία. 

Για να ενταχθεί κάποιο σχολείο στο «Ναι μπορώ» (www.naiboro.gr), αρκεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη Διεύθυνση του σχολείου ή/και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εισαγωγική ομιλία και η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή