Κι αν δεν γυρίζει;

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η NASA σκηνοθέτησε την προσσελήνωση και τα διαστημικά ταξίδια και κάνει photoshop στις φωτογραφίες από το Διάστημα;  Οι αστροναύτες και οι επιστήμονες ψεύδονται; Η Γη μας είναι μπάλα ή… φρίσμπι; Τι υποστηρίζουν οι οπαδοί της θεωρίας της Επίπεδης Γης;

«Η Γη είναι επίπεδη. Η αλήθεια είναι μπροστά στα μάτια μας. Μας λένε ψέματα». Η δήλωση του πλέι μέικερ των Μπόστον Σέλτικς, Κάιρι Ίρβινγκ, τον Φεβρουάριο του 2017 έκανε πολλούς να μειδιάσουν κοροϊδευτικά. Ο Ίρβινγκ όμως δεν είναι μόνος. Ο συνάδελφός του, μεγάλος Σακίλ Ο’ Νιλ, κατέθεσε τη δική του απόδειξη της θεωρίας ότι ο πλανήτης μας δεν είναι σφαιρικός: «Οδηγώ από τη Φλόριντα στην Καλιφόρνια συνεχώς και μου φαίνεται επίπεδη» – και ποιος θα ισχυριστεί ότι ο θρύλος του ΝΒΑ δεν ξέρει από… μπάλα; Mπορεί οι δύο αστέρες της καλαθοσφαίρισης να την ανακάλυψαν κάπως όψιμα, η θεωρία ή το κίνημα της Επίπεδης Γης –Flat Earth Movement– όμως μετράει μερικές δεκαετίες ύπαρξης και αρκετές χιλιάδες οπαδούς. Πεντακόσιοι άνθρωποι ταξίδεψαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Ράιλι της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, από κάθε γωνιά της –επίπεδης ή στρογγυλής– Γης, για να παρακολουθήσουν το πρώτο Συνέδριο των οπαδών της Επίπεδης Γης, καταβάλλοντας μάλιστα ο καθένας 249 δολάρια για τη συμμετοχή του. Ο οργανωτής του συνεδρίου, Καναδός Ρόμπι Ντέιβιντσον, δεν μασά τα λόγια του στις συνεντεύξεις: «Κανείς μας δεν πιστεύει ότι κατοικούμε σε μια μπάλα που στριφογυρίζει στο Διάστημα», έχει ξεκαθαρίσει. Αυτή είναι φυσικά η κεντρική διακήρυξη του κινήματος, που επίσης απορρίπτει την προσσελήνωση, τα ταξίδια στο Διάστημα, τις διαστημικές φωτογραφίες (ως αποτέλεσμα photoshop) και τις επιστημονικές διαπιστώσεις ως ψέματα και συνωμοσίες.

Παρά την κοινή πεποίθηση ότι η Γη είναι επίπεδη και η NASA και οι επιστήμονες ψεύδονται, υπάρχουν Flat Earthers που πιστεύουν ότι ο πλανήτης είναι ένας δίσκος που περιστρέφεται στο Διάστημα (σαν ένα γιγάντιο… φρίσμπι) και άλλοι ότι αυτός ο δίσκος είναι στατικός και μαζί με τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια βρίσκονται στο εσωτερικό ενός θόλου. Σε αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι είναι δύσκολο να είσαι… προφήτης. «Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερις μήνες πριν μπορέσω να μιλήσω σε κάποιον γι’ αυτό. Πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος να τον πουν τρελό», ομολόγησε ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου. «Μπορείς να πεις στους άλλους ότι είσαι γκέι, ότι είσαι χριστιανός, αλλά δεν θα γελοιοποιηθείς τόσο όσο αν πεις ότι είσαι ένας Flat Earther», κατέθεσε το παράπονό της μία θεατής.

Ο «γκουρού» του κινήματος

Πρωτοπόρος της θεωρίας της Επίπεδης Γης υπήρξε ο Βρετανός εφευρέτης Σάμιουελ Ροουμπόθαμ, ο οποίος στάθηκε στην αρχή ενός καναλιού αποστράγγισης μήκους περίπου 10 χλμ. και ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να δει ένα αντικείμενο στο τέλος του, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν η Γη δεν ήταν επίπεδη. Όσο για τη μορφή της επίπεδης Γης του, θεωρούσε ότι μοιάζει με δίσκο, στο κέντρο του οποίου είναι ο Βόρειος Πόλος, ενώ η Ανταρκτική είναι ένα τείχος από πάγο στην περίμετρό του. Ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια απέχουν λιγότερο από 1.500 χλμ. από τη Γη και είναι μικρότερά της. Μετά τον θάνατό του οι οπαδοί του ίδρυσαν τη Universal Zetetic Society – από το βιβλίο «Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe» του Ροουμπόθαμ. Στα μέσα του 20ού αιώνα μετεξελίχθηκε στην πρώτη International Flat Earth Research Society από τον Σάμιουελ Σέντον και υπήρξε αρκετά ενεργή μέχρι λίγο πριν από το τέλος του αιώνα. Τη νέα εποχή της Flat Earth Society ξεκίνησε το 2004 ο Ντάνιελ Σέντον (καμία σχέση με τον Σάμιουελ), με τη μορφή ενός ιντερνετικού forum που το 2009 εξελίχθηκε σε site και οδήγησε στην επαναδραστηριοποίηση του κινήματος και στην προσέλκυση νέων μελών. 

Οι flat earthers αυξάνονται

Σύμφωνα με έρευνες, η απήχηση της θεωρίας μεγαλώνει, χάρη στη συμβολή και την υποστήριξη διάφορων διασημοτήτων, αλλά και τη δύναμη των social media. Έρευνα της εταιρείας YouGov σε ενήλικες Αμερικανούς κατέγραψε ότι μόλις το 66% των ερωτωμένων 18 έως 24 ετών πιστεύουν ότι η Γη είναι σφαιρική. Το 84% του συνόλου θεωρεί ότι η Γη είναι μπάλα, το 5% αμφιβάλλει γι’ αυτό, ενώ το 2% είναι πεπεισμένο ότι ο πλανήτης μας είναι επίπεδος.

Φυσικά, επιστήμονες, ειδικοί της NASA, νυν και πρώην αστροναύτες έχουν ήδη με δηλώσεις τους απαντήσει στους κυριότερους ισχυρισμούς των θεωρητικών της Επίπεδης Γης. Ιδιαίτερα σκωπτικός υπήρξε ο Έλον Μασκ, που μέσω Twitter αναρωτήθηκε «πώς και δεν υπάρχει Εταιρεία για τον Επίπεδο Άρη;», για να λάβει από τη Flat Earth Society την απάντηση: «Αντίθετα με τη Γη, ο Άρης έχει διαπιστωθεί μέσω παρατήρησης ότι είναι σφαιρικός»!

Το επόμενο ραντεβού των Flat Earthers είναι στις αρχές Αυγούστου στο Έντμοντον του Καναδά, για το οποίο στο σχετικό event στο Facebook έχουν δηλώσει ενδιαφέρον ήδη 2.000 άνθρωποι. Τον Νοέμβριο, δε, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Flat Earth International Conference, στο Ντένβερ του Κολοράντο. ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή