Θρίλερ αγωνίας για καλοκαιρινά βράδια

Θρίλερ αγωνίας για καλοκαιρινά βράδια

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν έγραψε τα «Αιχμηρά αντικείμενα» (εκδ. Μεταίχμιο) πριν από δώδεκα χρόνια, η Τζίλιαν Φλιν ήταν 35 ετών και ακόμα εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Entertainment Weekly. Η ηρωίδα της ήταν περίπου συνομήλικη και επίσης δημοσιογράφος – εκεί τελειώνουν βέβαια οι ομοιότητες ανάμεσα στη συγγραφέα και την Καμίλ Πρίκερ, η οποία είναι μια κοπέλα ψυχικά βασανισμένη, με αυτοκαταστροφικές τάσεις, που επιστρέφει στη γενέτειρά της (μια επινοημένη κωμόπολη στο Μιζούρι ονόματι Γουίντ Γκασπ) για να καλύψει την υπόθεση δύο δολοφονιών. Φτάνοντας εκεί, οι πληγές από το παρελθόν της ηρωίδας ανοίγουν ξανά. Η Φλιν εκμεταλλεύεται τις ιδιαιτερότητες μιας κλασικής επαρχιακής κωμόπολης των Ηνωμένων Πολιτειών και προκαλεί ασφυξία στον αναγνώστη, αφήνοντάς τον να αιωρείται ανάμεσα στη δραματική οικογενειακή ιστορία της πρωταγωνίστριας και τη φρίκη των άλυτων φόνων. Το βιβλίο μεταφέρεται σήμερα στη μικρή οθόνη με τη σφραγίδα του ΗΒΟ – η σειρά θα προβάλλεται από τα κανάλια Novacinema ταυτόχρονα με την Αμερική κάθε Κυριακή, αρχής γενομένης από τις 8 Ιουλίου, και σε επανάληψη κάθε Δευτέρα βράδυ.  

Στον ρόλο της ψυχολογικά ασταθούς και γενικά απρόβλεπτης δημοσιογράφου βρίσκεται η Έιμι Άνταμς (μία ακόμα παρουσία κορυφαίας ηθοποιού του Χόλιγουντ στην τηλεόραση), ενώ στο καστ συναντάμε επίσης την Πατρίσια Κλάρκσον (στον ρόλο της μητέρας της). Σκηνοθέτης των οκτώ επεισοδίων είναι ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ (ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία του περσινού «Big Little Lies»), ενώ την προσαρμογή του σεναρίου υπέγραψε η ίδια η Φλιν, εξασφαλίζοντας, αν μη τι άλλο, την ομαλή μεταφορά από το πρωτότυπο κείμενο.

Γιατί αρέσει η Φλιν;

Μετά τα «Αιχμηρά αντικείμενα», που διαβάστηκαν και εκτιμήθηκαν πολύ στους κύκλους του αστυνομικού βιβλίου στις ΗΠΑ, η Φλιν συνέχισε να γράφει μυθιστορήματα στο ίδιο μοτίβο: το 2009 παρουσίασε τον «Σκοτεινό τόπο» και τρία χρόνια αργότερα το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε», το οποίο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ και μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Ντέιβιντ Φίντσερ σε μία από τις πολυσυζητημένες ταινίες των τελευταίων ετών. 

Η Φλιν μετά το «Κορίτσι» κέρδισε τον τίτλο μιας συγγραφέα-σταρ που γνωρίζει την τέχνη της δημιουργίας ενός page-turner, του βιβλίου δηλαδή που γυρίζεις τις σελίδες χωρίς να μπορείς να το κλείσεις. Η γραφή της είναι στρωτή και προσιτή, δεν κάνει τίποτα επιτηδευμένο και χτίζει μεθοδικά ένα κλασικό θρίλερ αγωνίας, οδηγώντας τον αναγνώστη στα σημεία που θέλει, πριν επιχειρήσει μια εντυπωσιακή ανατροπή – είναι χαρακτηριστικό της αυτό, η Φλιν λατρεύει να μας ξαφνιάζει. Αφήνει, επίσης, την επιλογή στον αναγνώστη να πιστέψει έως ένα βαθμό αυτό που θέλει, σαν να δηλώνει ότι ο ρόλος της είναι να αφηγηθεί την ιστορία, όχι απαραίτητα να την ερμηνεύσει.  

Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι μια νουβέλα με τίτλο «Το χέρι που κινεί τα νήματα», με το οποίο η συγγραφέας φλερτάρει με το σύμπαν των ιστοριών τρόμου και το μεταφυσικό. Όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και, παρεμπιπτόντως, ο εκδοτικός οίκος «τρέχει» αυτή τη στιγμή έναν μαραθώνιο ανάγνωσης των βιβλίων της Φλιν, με έπαθλο ακόμα περισσότερα βιβλία. Ένας τρόπος κι αυτός να ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή