ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»

Αυτή την ταβέρνα δεν θα τη δείτε σε οδηγούς

shutterstock_497874091

Την Αρετούσα δεν θα τη δείτε να φιγουράρει σε λίστες top 10 και σε οδηγούς για φαγητό αλ φρέσκο στην καλοκαιρινή Αθήνα. Είναι πολύ ταπεινή, ακατέργαστη, λαϊκή για να τολμήσει να τη συμπεριλάβει κανείς. Δικαίως ίσως, έως έναν βαθμό. Αισθητικώς είναι μια τυπική, τυπικότατη ταβέρνα γειτονιάς, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο: ένα ισόγειο κτίσμα με μια μεγάλη ακαλαίσθητη πινακίδα που φωτίζεται από δύο προβολείς. Τραπεζοκαθίσματα κλασικά στην εσωτερική (τυπικότατη) σάλα, στο πεζοδρόμιο, αλλά και απέναντι στην πλατεία. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται, στον παράδρομο της Καλλιρρόης, μεταξύ Πετραλώνων και Κουκακίου, είναι μάλλον απίθανο για «ετεροδημότες». Το φαγητό απλό, κανονικό, καμία δημιουργικότητα, κανένα twist. Τίποτε από αυτά όμως δεν μας εμπόδισε να την επισκεφτούμε δις πρόσφατα με μεγάλη παρέα. Με την ίδια μεγάλη παρέα, από την οποία κανείς δεν διαμένει στην περιοχή. Όλοι συμφωνήσαμε: έχει τη χάρη της αυτή η ταβέρνα. Και κυρίως το φαγητό είναι καλό, τίμιο, καθαρό και οικονομικό. Το απλό είναι ζητούμενο μερικές φορές. Ή, μάλλον, τις περισσότερες. Η πλατεία δροσερή, έχει δέντρα και ωραίες άπλες για να ξαμοληθούν τα παιδιά. Πολλά αυτοκίνητα δεν περνούν από εδώ, η ηρεμία είναι εξασφαλισμένη, παρά την εγγύτητα στη λεωφόρο. Το πάρκινγκ εύκολο. Το σέρβις εξαιρετικό, γρήγορο και φιλικό. 

Στο ψητό: δοκιμάσαμε διάφορα, και ψαρικά, και κρεατικά. Στα οπωσδήποτε οι σαρδέλες, φρεσκότατες και σωστά ψημένες. Χωρίς κανένα καρύκευμα πέρα από το σύνηθες αλατοπίπερο. Πήραμε επίσης γαύρο και μαρίδες στο τηγάνι. Καλοτηγανισμένα τα ψαράκια, χωρίς λαδίλα. Τα τηγανητά κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες, ήταν γλυκά και τραγανά. Σαλάτα βλίτα βραστά, απλά και ωραία. Από τα κρεατικά, είναι νόστιμο το κοκορέτσι, τραγανό απέξω, ζουμερό και με μπόλικα γλυκάδια στο εσωτερικό του. Τα αρνίσια παϊδάκια αφράτα, σωστά, τα της προβατίνας αρκετά πιο σκληρά, θέλει σίτεμα το κρέας. Νόστιμα παρ’ όλα αυτά. Το μπιφτέκι νόστιμο κι αυτό, λίγο περισσότερο ψωμένιο από ό,τι μας αρέσει, αλλά ψημένο σωστά. Το συκώτι ήρθε αρκετά στεγνό. Οι τοματοκεφτέδες λίγο αλευρένιοι, οι χειροποίητες τυροκροκέτες καλές, θα αρέσουν στα παιδιά. Έχουν και μερικά κατεψυγμένα είδη (π.χ. τυροπιτάκια) και είχαν την καλοσύνη να μας ενημερώσουν σχετικά. Μπίρες μεγάλων εταιρειών, δύο τρία τυποποιημένα ούζα και τσίπουρα και κρασί χύμα – τα γνωστά δηλαδή. Την επόμενη φορά θα πάμε με μπουκάλια ρετσίνας της αρεσκείας μας. Φαντάζομαι δεν θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε… ■

Βαρνούντος 6, πλατεία Ελπίδος, στον παράδρομο της Καλλιρρόης, Κουκάκι,  Τ/210-92.47.391. Κόστος: περίπου 15 €/άτομο χωρίς ποτά. Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι.