Ο ζύθος ημών ο επιούσιος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, στις οικονομικές σελίδες της «Καθημερινής» δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικό άρθρο της Δήμητρας Μανιφάβα για τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, που γνωρίζουν ημέρες δόξης λαμπρές. Σύμφωνα με την έρευνα, από μόλις 6 που ήταν το 2009, φτάνουν αισίως τις 45 σήμερα. 

«Άρχισε να υπάρχει η ανάγκη για την παραγωγή πιο ξεχωριστών προϊόντων, πιο εξειδικευμένων. Το ζητούσαν οι ίδιοι οι καταναλωτές. Πρόκειται για την ίδια τάση που εκδηλώθηκε στον χώρο του κρασιού στην Ελλάδα πριν από 25-30 χρόνια. Κι έτσι, ενώ κι εκεί υπήρχαν μόνο λίγες και μεγάλες οινοποιητικές επιχειρήσεις, εμφανίστηκαν πολλά κτήματα», λέει ο καλός μας φίλος Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Ζυθοποιών, ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο βήμα στον δρόμο της αλλαγής της ζυθοποιίας, ιδρύοντας την πρότυπη μονάδα Septem στην Εύβοια, το 2009.

Η Septem μάς άνοιξε άλλους γευστικούς ορίζοντες! Μία μπίρα για κάθε μέρα, γιατί κάθε μέρα έχει τη δικιά της γεύση – και η 8η μέρα δημιουργήθηκε για όσους αγαπούν τις υπερβάσεις! Και ήρθε και η Dilemma να βάλει ξαφνικά γαστρονομικά διλήμματα. 

«Η μπίρα δεν είναι απλώς ένα δροσιστικό καλοκαιρινό ποτό, αλλά ένα προϊόν που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση, όπως αντίστοιχα το κρασί, το malt whisky, ο καφές…» λένε οι δημιουργοί της Septem και μου δίνουν αφορμή να σταθώ στις καταναλωτικές συνήθειες σχετικά με την μπίρα.

Δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο σεβασμό που αντιμετωπίζεται το κρασί, αν και, όπως καλά γνωρίζουν όσοι έχουν έστω και λίγο ασχοληθεί, η παραγωγή της είναι εξίσου απαιτητική και το τελικό προϊόν είναι επίσης ισάξιο, τόσο σε πολυπλοκότητα όσο και σε αρώματα.

Σκεφτείτε όμως πόσες φορές έχετε δει ή έχετε κι εσείς υποπέσει στον πειρασμό να πιείτε την μπίρα από το μπουκάλι! Κάτι που φυσικά κανείς δεν διανοείται να κάνει με ένα μπουκάλι κρασί… Είναι καιρός να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την απρεπή συνήθεια και να αποδώσουμε τα δέοντα σ’ ένα πανάρχαιο ποτό, σερβίροντάς το στο κατάλληλο ποτήρι, στην κατάλληλη θερμοκρασία.

This is a donkey!

Ανατρεπτική, βγάζοντας τη γλώσσα στις συμβάσεις, η μπίρα της Ζυθοποιίας Σαντορίνης τιμά τα υπέροχα τετράποδα, που αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα σήμα κατατεθέν του νησιού! Στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνιάς στη Σαντορίνη, μια τρελούτσικη «πολυεθνική» παρέα με πρωτεργάτη τον Γιάννη Παρασκευόπουλο (των εκλεκτών κρασιών Γαία) παράγει με συνέπεια Red, Yellow, White, Slow και Crazy Donkeys με εκλεκτές πρώτες ύλες και ντόπιο νερό και μας προκαλεί να γνωρίσουμε τους χαριτωμένους γαϊδαράκους, να τους βάλουμε στα ποτήρια μας και να πιούμε στην υγειά τους. ■

www.septem.gr, www.santorinibrewingcompany.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή