Από το Σόχο στην Ελλάδα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1965 ο Φράνσις Μπέικον (1909-1992), ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους του 20ού αιώνα (και σίγουρα ο πιο λυρικός και ο πιο σκληρός μαζί), επισκέφτηκε την Ελλάδα. Δεν ήταν μόνος του. Στο ταξίδι του στη Μεσόγειο τον είχε συνοδεύσει ο Τζον Ντάιερ. Φωτογραφήθηκαν μαζί στην Ακρόπολη με φόντο το Ερέχθειο. Έξι χρόνια μετά, ο Ντάιερ θα αυτοκτονούσε στη σουίτα του ξενοδοχείου τους στο Παρίσι το βράδυ των εγκαινίων της μεγάλης έκθεσης του Μπέικον στο μουσείο του Γκραν Παλέ. 

Στη φωτογραφία της σημερινής στήλης δεν βλέπουμε ούτε τον διάσημο καλλιτέχνη ούτε τον αυτόχειρα εραστή του. Είναι μήπως κάπου εκεί κοντά; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Σε κάθε περίπτωση, την υπογράφει ο Τζον Ντίκιν (1912-1972), τοποθετείται «κάπου στην Ελλάδα» και στη χαρούμενη συντροφιά περιλαμβάνονται επίλεκτα μέλη του στενού κύκλου του Φράνσις Μπέικον με καταγωγή το περιθωριακό Σόχο του Λονδίνου. Ο Ντίκιν υπήρξε στενός συνεργάτης του Μπέικον. Ο ζωγράφος ποτέ δεν φιλοτεχνούσε από κοντά τα αντικείμενά του, αλλά ζητούσε από τον Ντίκιν να τραβάει φωτογραφίες, από τις οποίες στη συνέχεια αντλούσε έμπνευση. Και σίγουρα δεν ήταν η μοναδική ελληνική φωτογραφία του Ντίκιν. Ήταν από τους φωτογράφους που ταξίδευαν συχνά και το πλούσιο αρχείο του βρίθει ελληνικών θεμάτων. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή