Lounges, έτοιμα για απογείωση

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ πολλών ετών μία ομάδα Ελλήνων υποδηματοποιών ταξίδευε στην Ιαπωνία όπου συμμετείχε σε εμπορική έκθεση. Περιμένοντας την πτήση στο αλήστου μνήμης αεροδρόμιο του Ελληνικού, βλέπουν μία πόρτα με την επιγραφή «VIP Lounge».

Τι είναι αυτό, απόρησε ένας εκ των συμμετεχόντων, οπότε του εξήγησαν ότι σημαίνει την αίθουσα αναμονής για «Very Important Persons». «Ε, τότε, δεν είναι για εμάς, πρέπει να βρούμε το «VIT lounge», απάντησε. «Δηλαδή;», αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο άλλος, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση «Very Important Τσαγκάρης»! Έκτοτε έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, ενώ οι τριτοκοσμικές αίθουσες «αναμονής επιβατών διακεκριμένης θέσης» του παλαιού αεροδρομίου, έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στα πολύ αξιοπρεπή lounges του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Γενικά, οι υποδομές αυτές επιτρέπουν στους «διακεκριμένους» επιβάτες να μη συγχρωτίζονται με τα μιλιούνια των ταξιδιωτών. «Μακριά από το πλήθος», όπως θα έλεγε και ο Τόμας Χάρντι, κάτι που ισχύει ακόμη και στα απλά lounges για πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, που κυρίως εξυπηρετεί η Αθήνα.

 Ωστόσο, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει πολλά να ζηλέψει από τα μεγάλα hubs του εξωτερικού. Εκεί οι αεροπορικές εταιρείες διαγκωνίζονται για το ποια θα προσφέρει τις πλέον εξεζητημένες υπηρεσίες στους επιβάτες business και πρώτης θέσης, κατά τον χρόνο παραμονής τους στο έδαφος. Ειδικά στα lounges πτήσεων μεγάλων αποστάσεων παρέχονται υπνοδωμάτια, λουτρά, μία τεράστια ποικιλία από εδέσματα και ποτά, αλλά και μαθήματα yoga, stretching και θεραπείες spa.

Ακόμη και οι περίφημες για το κακό επίπεδο εξυπηρέτησης αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, στις εσωτερικές πτήσεις των οποίων οι εγκαταστάσεις εδάφους θυμίζουν ΚΤΕΛ, έχουν αρχίσει και επενδύουν σε υπερ-πολυτελείς υποδομές. Η American Airlines έχει φτιάξει τα Flagship Lounges στα αεροδρόμια JFK στη Νέα Υόρκη, στο Μαϊάμι, στο Λος Άντζελες και στο O’Hare του Σικάγο, αποκλειστικά για τους επιβάτες υπερατλαντικών πτήσεων που ταξιδεύουν σε first & business class. Εκεί σερβίρονται ζεστά γεύματα, γαλλική σαμπάνια, κοκτέιλ από mixologists, ενώ ο επιβάτης έχει στη διάθεσή του ντουζιέρες και δωμάτια στα οποία μπορεί να αναπαυθεί. Η United, η οποία πέρσι μονοπώλησε τα φώτα της δημοσιότητας όταν κατέβασε κλωτσηδόν, λόγω υπεράριθμων κρατήσεων, έναν Αμερικανοκινέζο γιατρό, επένδυσε αντιστοίχως στα Polaris Lounges, στα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ, με γαστρονομικά μενού τοπικής κουζίνας, χώρους χαλάρωσης αλλά και κρεβάτια με λινά από το γνωστό πολυκατάστημα Saks Fifth Avenue.

Μασάζ και θεραπεία στα μάτια

H Delta έχει πάει ένα βήμα μπροστά αφού, σε συνεργασία με τα Asanda spas, προσφέρει στο αεροδρόμιο JFK, στην Ατλάντα και το Σιάτλ, μασάζ στα πόδια αλλά και θεραπείες στα μάτια που ανακουφίζουν από το jet lag. Αντίστοιχα, στο Παρίσι, η Air France έφτιαξε στο Hall L ένα lounge με περισσότερα από 500 τετραγωνικά χώρους wellness, με σάουνες, ντουζιέρες και δύο σουίτες, όπου η Clarins φροντίζει δωρεάν τους τυχερούς ταξιδιώτες. Οι κυνικότεροι των επιβατών αποδίδουν τη στροφή των αεροπορικών στην παροχή υπηρεσιών ευεξίας στο έδαφος, στο γεγονός ότι π.χ. το τσάι αποτοξίνωσης τους στοιχίζει πολύ λιγότερο από τη σαμπάνια.

Πρωτοποριακή στον τομέα αυτό είναι η Quantas, η οποία στο Περθ προσφέρει δωρεάν μαθήματα yoga & διατάσεων, χωρίς αυτό να την εμποδίσει από το να συνεργαστεί με το Rockpool Bar & Grill, που έστησε ένα απίθανο al fresco barbeque μέσα στο lounge. Παροχές για όλα τα γούστα, αλλά ταυτόχρονα πολύ μεγάλης σημασίας, αφού οι επιβάτες για Λονδίνο, που εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο, έχουν μπροστά τους δεκαεπτά ατελείωτες ώρες πτήσης. Μία σημαντική καινοτομία είναι ότι οι εγκαταστάσεις του είναι προσβάσιμες και σε όσους επιστρέφουν, κάτι που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη Ζυρίχη με το αντίστοιχο «arrivals lounge» της Swiss. Έπειτα από πτήσεις μεγάλης διάρκειας ή σε μία ενδιάμεση στάση, δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο και αναζωογονητικό για τον επιβάτη από το να κάνει ένα ντουζ και να αλλάξει ρούχα. Αυτό, μαζί με τα υπνοδωμάτια, είναι στην πραγματικότητα οι σημαντικότερες και πλέον χρήσιμες παροχές των lounges.

Ως προς τον πειρασμό του αλκοόλ, από τις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Aegean έως τα 130 διαφορετικά είδη ουίσκι που διαθέτει το μπαρ του First Class Lounge της Lufthansa στη Φρανκφούρτη, οι ειδικοί συστήνουν εγκράτεια. Η κατανάλωσή του προκαλεί αφυδάτωση και λειτουργεί πολύ επιβαρυντικά στο jet lag. Έτσι, εάν δεν έχετε δουλειά μέσα στην ημέρα, ή φθάνετε το βράδυ, γλεντήστε το καλύτερα στο arrivals lounge. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή