Πρώτη νύχτα γάμου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σχεδόν ξένοι, έστεκαν, παραδόξως μαζί, σ’ ένα καινούργιο κολοφώνα ύπαρξης, χαρούμενοι που η νέα τους υπόσταση υποσχόταν να τους προαγάγει πάνω από την ατέλειωτη νιότη τους – ο Έντουαρντ και η Φλόρενς, επιτέλους ελεύθεροι!». Ναι, ο Έντουαρντ και η Φλόρενς έχουν μόλις παντρευτεί και είναι έτοιμοι να περάσουν την πρώτη νύχτα του έγγαμου βίου τους σε ένα ξενοδοχείο στο παραθαλάσσιο Ντόρσετ. Έτσι μαθαίνουμε στις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος «Στην ακτή» (εκδ. Πατάκη) του Ίαν ΜακΓιούαν, από όπου προέρχονται οι παραπάνω γραμμές. Βρισκόμαστε στο 1962. Ο Έντουαρντ και η Φλόρενς είναι επιτέλους ελεύθεροι, λοιπόν, δικαιωματικά μαζί, λυτρωτικά μόνοι. Βέβαια, η νύχτα που έρχεται, τους συντρίβει. Ο συνδυασμός πόθου και τρόμου μπροστά στην επικείμενη σεξουαλική πράξη δημιουργεί ένα αγεφύρωτο κενό ανάμεσα στους δυο νέους και όλες οι μικρές λεπτομέρειες (κινήσεις, λέξεις, νεύματα, ματιές) τους μεταμορφώνουν σε ανθρώπους καινούργιους, σε ανθρώπους ξένους. 

Ο Ίαν ΜακΓιούαν είναι ένας από τους πολύ μεγάλους τεχνίτες συγγραφείς της εποχής μας· η πρόζα του είναι τόσο άριστα δουλεμένη που εκβιάζει τον θαυμασμό του αναγνώστη έπειτα από κάθε σημείο στίξης. Στην «Ακτή» ξετυλίγει την ιστορία του αργά (με αναδρομές στο παρελθόν των ηρώων) και ολοκληρώνει αυτό το σύντομο μυθιστόρημα σε ένα κλίμα μελαγχολικό, όμοιο με τον συννεφιασμένο ουρανό του Ντόρσετ. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη (σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα) από τον Ντόμινικ Κουκ και θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες την εβδομάδα που έρχεται με τον τίτλο «Ανεκπλήρωτος γάμος». Στον ρόλο του Έντουαρντ βρίσκεται ο Μπίλι Χάουλ και σε αυτόν της Φλόρενς η Σίρσα Ρόναν. 

Δυο λόγια για τη Σίρσα Ρόναν, την 24χρονη ηθοποιό που έχει ήδη προλάβει να προταθεί τρεις φορές για Όσκαρ: για την περυσινή της ερμηνεία στο «Lady Bird», για το «Brooklyn» προ διετίας και πριν από δέκα χρόνια, κοριτσάκι ακόμα, για το «Atonement» – ή, όπως αποδόθηκε στα ελληνικά, «Εξιλέωση». Μια ταινία που κι αυτή βασίστηκε σε μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη), το θεωρούμενο αριστούργημά του και πιθανόν διασημότερο έργο του. Θα το βρείτε σε πολλές λίστες με τα καλύτερα βιβλία του τρέχοντος αιώνα. 

Νόμος περί τέκνων

Η «Ακτή» δεν είναι το μόνο μυθιστόρημα του ΜακΓιούαν που μεταφέρθηκε φέτος στο σινεμά. Προηγήθηκε το «The Child in time» (βασίζεται στο «Χαμένο παιδί» που κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη) που προβλήθηκε την άνοιξη στο εξωτερικό σε μορφή τηλεταινίας, με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και την Κέλι ΜακΝτόναλντ στους πρώτους ρόλους. Και ακολουθεί το «Νόμος περί τέκνων» που θα έρθει στην Ελλάδα στις 30 Αυγούστου, με την Έμα Τόμσον και τον Στάνλεϊ Τούτσι. Το ομώνυμο μυθιστόρημα (επίσης από τις εκδ. Πατάκη) είναι ίσως το σημαντικότερο του συγγραφέα ανάμεσα στα πιο πρόσφατα βιβλία του, μια ιστορία εξερεύνησης ορίων: ηθικών, νομικών, συναισθηματικών. Μια εξαιρετική νομικός που ειδικεύεται στο οικογενειακό δίκαιο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσωπική της ζωή, αλλά και μια σειρά πολύ απαιτητικών και ιδιαίτερων υποθέσεων. Σε μια από αυτές συναντά έναν ανήλικο νεαρό που αρνείται, για θρησκευτικούς λόγους, να δεχτεί τη θεραπεία που θα του σώσει τη ζωή. Είναι δουλειά της δικαιοσύνης να επέμβει; ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή