Η επανεφεύρεση της κομψότητας

Η επανεφεύρεση της κομψότητας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχω μνημονεύσει ξανά το Castello. Το ολοήμερο καφέ-εστιατόριο-μπαρ στο Καμίνι της Ύδρας ήταν (και παραμένει) μια ωραιότατη πρόταση για αυτό ακριβώς, για ολοήμερη διασκέδαση παρά θιν’ αλός. Καφές, σνακ, ποτά, γεύματα, περιποιημένα, αξιοπρεπή. Μέχρι πρότινος, έως εκεί. Αλλά φέτος εξεπλάγην.

Τα ποτά, το σέρβις, η μουσική, η φροντίδα για τις λεπτομέρειες, και κυρίως το φαγητό, μας ξανασύστησαν το Castello, προπύργιο κομψότητας αλλά και εστιατόριο-προορισμό. 

Η μαγειρική του 26χρονου (!) Σπύρου Γαβαθά εμπεριέχει μοντέρνες τεχνικές και τερτίπια νοστιμιάς, έχει όμως και κάτι άλλο, απαραίτητο για να θες να επιστρέψεις: καλές, καλά εκτελεσμένες ιδέες, είναι καλλίγευστος μαγειρική.

Για παράδειγμα: η ταραμοσαλάτα. Λογική μους, με ωραία, λεία, αφράτη υφή – μέχρις εδώ το έχουμε ξαναδεί το έργο. Αυτό που εκπλήσσει είναι η προσθήκη ελιάς. Δύο δυνατά υλικά (ταραμάς και ελιά) σε έντονο ντιμπέιτ, αμφότερα θριαμβεύοντα. Λίγο λάδι άνηθου και ρινίσματα αυγοτάραχου κοπλιμεντάρουν το όλον.

Άλλο αξιομνημόνευτο πιάτο ο κόκορας με κουσκούς και κρέμα μετσοβόνε. Το ψιλοσπασμένο στάρι είναι μαγειρεμένο σε ένα φίνο ζουμί από λαχανικά, περιέχει ντομάτα (που του προσδίδει μια ελαφριά ξινάδα) και καρυκεύματα, και γαρνίρεται με λίγη κρέμα μετσοβόνε, μια πικάντικη, καπνιστή νότα. Ο κόκορας, φιλεταρισμένος, εξόχως αρτυμένος, μαγειρεμένος σε κενό αέρος και ροδισμένος στο τηγάνι. Από τα πιο νόστιμα φαγητά που έχω γευτεί φέτος. 

Αλλά και ό,τι άλλο δοκιμάσαμε είχε ενδιαφέρον: η σούπερ κρεμώδης φάβα γαρνιρισμένη με ζελεδάκια Vinsanto και καπαρόφυλλα. Η κατάμαυρη μελιτζανοσαλάτα, δυνατή, καπνιστή και υπόπικρη, γαρνιρισμένη με καρύδια καπνιστά. Τα ωμά: καρπάτσιο τόνου με ξινούτσικα εξωτικά αρτύματα και ρέλις κρεμμυδιού, καρπάτσιο μόσχου κλασικίζον, με παρμεζάνα και ρόκα, καρπάτσιο λαχανικών, μια τραγανή σαλάτα με παντζάρια, κολοκύθια, καρότα, φινόκιο. Οι λαχανοντολμάδες με κινέζικο λάχανο γεμιστοί με σφυρίδα, φινετσάτοι και αρωματικοί – θα ήθελα το αυγολέμονο λίγο πιο ξινό, για να ανεβάσει τις γεύσεις. Τα γλυκά  και το ψωμί κατώτερα του υπόλοιπου μενού. 

Η λίστα κρασιών έχει αξιόλογες επιλογές που ταιριάζουν με τα φαγητά, σε συμπαθητικές τιμές. Τα κοκτέιλ είναι ιδιαίτερα, καλοφτιαγμένα, άλλος ένας λόγος να έρθεις. 

Στο σέρβις ο Στέφανος και άλλα νέα, ευγενικά παιδιά. Πανταχού παρών ο Κωνσταντίνος, ο διαχειριστής του Kάστρου του Καμινίου, χαμογελαστός, ακομπλεξάριστος, θα ακούσει τα αιτήματα και όποιο παράπονό σας. Να, ας πούμε, πότε επιτέλους θα είναι διαθέσιμη εκείνη η πριβέ βεράντα με το διπλό κρεβάτι-ξαπλώστρα που εποπτεύει την παραλία; ■

Καμίνι Ύδρας, Τ/22980-54.101, ανοιχτά καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, περίπου 30-45 ευρώ/άτομο για δείπνο (χωρίς κρασί). 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή