Γάμος αλά ασιατικά

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστοι θυμούνται σήμερα εκείνη την ταινία. Είχε τίτλο «Joy Luck Club» (1993) και αφορούσε στις ζωές τεσσάρων οικογενειών από την Κίνα που είχαν εγκατασταθεί στο Σαν Φρανσίσκο. Ελάχιστοι τη θυμούνται, παρά τον ιστορικό της χαρακτήρα: ήταν η πρώτη παραγωγή του Χόλιγουντ της οποίας το καστ αποτελούνταν αποκλειστικά από Ασιάτες ηθοποιούς. Η πρώτη και η μοναδική. Μέχρι που την περασμένη εβδομάδα έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες του εξωτερικού το «Crazy Rich Asians», η ταινία-φαινόμενο του φετινού καλοκαιριού. 

Οι πρωταγωνιστές της πράγματι είναι αποκλειστικά ηθοποιοί με ασιατική καταγωγή και αυτό σαφώς και αποτελεί είδηση, καθώς λιγότερο από το 5% των ρόλων των χολιγουντιανών παραγωγών καταλήγουν σε ηθοποιούς από την Ασία. Το κοινό ανταποκρίθηκε θετικά και η ταινία του Γιον Μ. Τσου (βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Κέβιν Κουάν) αναρριχήθηκε πολύ εύκολα στην κορυφή του αμερικανικού box-office, με εισπράξεις 35 εκατ. ευρώ τις πρώτες πέντε μέρες της προβολής της.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν αυτή η κατά τ’ άλλα ανάλαφρη ταινία (πρόκειται για μια ρομαντική κομεντί στη λογική του «Γάμος αλά ελληνικά») θα επηρεάσει τις συνήθειες των μεγάλων στούντιο, αλλά για την ώρα οι πρωταγωνιστές της, Κονστάνς Γου και Χένρι Γκόλντινγκ, λειτουργούν ως σύμβολα μιας νέας εποχής· το «ζευγάρι» από την Ασία που αλλάζει το Χόλιγουντ. 

Η Γου ήταν ήδη σταρ. Το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε στα 100 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, για τον τρόπο που απέδωσε τη «γυναικεία φύση της Ασιατοαμερικανίδας στην τηλεόραση» – η Γου πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη κωμική σειρά «Fresh off the Boat». Η καταγωγή της είναι από την Ταϊβάν, αλλά η ίδια γεννήθηκε στις ΗΠΑ και κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει ταλαιπωρηθεί χάνοντας ρόλους εξαιτίας των ασιατικών χαρακτηριστικών της. Προ διετίας ξεκίνησε μια καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα αναρτώντας διάσημες αφίσες ταινιών, στις οποίες όμως το πρόσωπο της λευκής πρωταγωνίστριας είχε αντικατασταθεί με το δικό της. 

Αντιθέτως ο Γκόλντινγκ ήταν άγνωστος μέχρι την πρεμιέρα της ταινίας. Πήρε τον ρόλο ξεχωρίζοντας σε μια παγκόσμια οντισιόν και σήμερα απολαμβάνει το στάτους ενός νεαρού και ανερχόμενου σταρ. Ο πατέρας του είναι Βρετανός (εξ ου και το όνομά του) και η μητέρα του είναι από τη Μαλαισία, όπου ο Γκόλντινγκ γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει καταγωγή ούτε από την Κίνα ούτε από τη Σιγκαπούρη, όπως ο ήρωας που υποδύεται στην ταινία, γεγονός που προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις προς την παραγωγή, ότι δηλαδή εξίσωσε όλες τις ασιατικές εθνικότητες για να φτιάξει μια «ασιατική» ταινία. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά τελικά λίγο επηρεάζει τη μεγάλη εικόνα. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή