Οι μεγάλες μέρες της Νεμέας

Οι μεγάλες μέρες της Νεμέας

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η Νεμέα, ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελότοπος της Ελλάδας, περιμένει ήρεμα και υπομονετικά να σου αποκαλύψει το μεγαλείο της. Το εξημερωμένο πια λιοντάρι περιδιαβαίνει στα αμπέλια και στα χωριά και σου υπενθυμίζει την προαιώνια ιστορία που αποτυπώνεται στον Ναό του Ηρακλή στις Αρχαίες Κλεωνές, στην Αρχαία Νεμέα με τον ναό του Νέμειου Δία, στο εξαιρετικό μουσείο και στο αρχαίο στάδιο, στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών.

Η σύγχρονη ιστορία της Νεμέας είναι σίγουρα το κρασί της! Ένα κρασί με ρίζες στους μύθους των Ατρειδών – ο νεμεάτης Φλιάσιος οίνος ήταν το αγαπημένο κρασί του Αγαμέμνονα!

Αυτή την ιστορία γιορτάζουν κάθε χρόνο οι Νεμεάτες οινοπαραγωγοί, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», οπότε όλα τα οινοποιεία παραμένουν ανοιχτά για τους οινόφιλους επισκέπτες και διοργανώνουν το καθένα τις δικές του εκδηλώσεις. 

Εμείς φέτος θα σας προσκαλέσουμε να μας ακολουθήσετε σε μια επίσκεψη στο οινοποιείο της οικογένειας Λαφαζάνη, γιατί θέλουμε να σας γνωρίσουμε όχι μόνο τα κρασιά της, αλλά και τους καλούς μας φίλους, τον Σπύρο Λαφαζάνη και τη θυγατέρα του Αθηνά! Το οινοποιείο βρίσκεται στην προνομιακή θέση ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Κλεωνών και στα ερείπια του Ναού του Ηρακλή. Ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό στην οινική ιστορία της οικογένειας, που αρχίζει το 1946! Μια ιστορία που πρόσφατα συμπληρώθηκε με την εξαγορά από τον Σπύρο Λαφαζάνη του οινοποιητικού συνεταιρισμού της Μεσσηνίας «Νέστωρ», αυξάνοντας δυναμικά το πορτφόλιο της εταιρείας. Στο οινοποιείο Λαφαζάνη παράγονται κρασιά τίμια και συνεπή, που προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της αγοράς, με προϊόντα όλων των γευστικών και οικονομικών κατηγοριών. Με κυρίαρχο φυσικά το νεμεάτικο Αγιωργίτικο σε μονοποικιλιακές ή blended εμφιαλώσεις, αλλά και τις χαρισματικές λευκές ποικιλίες Ροδίτη, Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά. Και να μην ξεχνάμε φυσικά το θαυμάσιο Τσίπουρο των Φίλων, χωρίς γλυκάνισο, όπως μας αρέσει.

Το οινοποιείο Λαφαζάνη είναι ένα πλήρως επισκέψιμο οινοποιείο με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί καθημερινά εκτελούνται παραγωγικές διαδικασίες τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες. Υπεύθυνη των επισκέψεων η Αθηνά Λαφαζάνη, που μας είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της για τον «Οινοχόο» της «Καθημερινής»: «Τα συμπεράσματά μου των τελευταίων ετών –συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας μου από το οινοποιείο μας, αλλά και των μηνυμάτων από όλη την Ελλάδα– είναι ότι ο οινοτουρισμός έχει σταθερά και μόνο αυξητικές τάσεις. Η άποψή μου είναι ότι αυτά τα είδη ειδικού τουρισμού, στα οποία ανήκει και ο οινοτουρισμός, είναι το «αντίδοτο» στην τουριστική μαζικοποίηση που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και έχει κουράσει μεγάλο μέρος των επισκεπτών, που αναζητούν πια στις διακοπές τους εμπειρίες μοναδικές, προσωπικές, διαδραστικές. Ο κόσμος που επισκέπτεται το οινοποιείο θέλει να γνωρίσει τον τόπο μέσα από τα προϊόντα του και τις γηγενείς ποικιλίες. Θέλει να γνωρίσει τον οινοποιό και τη δουλειά του, θέλει να δοκιμάσει το κρασί και να τον μυήσει σε αυτό».

Προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλή εικόνα για όλα αυτά, σας καταθέτω την πρότασή μου:  Οργανωθείτε για το επόμενο Σαββατοκύριακο 1 και 2 Σεπτεμβρίου και πάμε όλοι μαζί στη Νεμέα, να ζήσουμε ένα οινοτουριστικό διήμερο στο οινοποιείο Λαφαζάνη. Τι θα κάνουμε; Και τι δεν θα κάνουμε! Διαβάστε με προσοχή:

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 

10.00-19.00: «Ξεναγήσεις-γευσιγνωσίες» κρασιών και αποσταγμάτων 

Επίσης ο εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Nostos 100,6» θα βρίσκεται εκεί και θα εκπέμπει live, με ροκ και country διάθεση, παιχνίδια, συνεντεύξεις, διαγωνισμούς και πολλά άλλα! 

10.00-12.00:  «Βόλτα στον αμπελώνα με άλογα»

Η ιππική σχολή «Vagoni Café» θα αναλάβει να κάνει μικρούς και μεγάλους βόλτα στον ιδιόκτητο αμπελώνα του οινοποιείου, μέχρι τον Ναό του Ηρακλή.

12.00-14.00: «Ξενάγηση αλλιώς…»

Ο οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης και η οινολόγος-wine tuned Μαριάννα Μακρυγιάννη θα μας κάνουν μια

διαφορετική ξενάγηση στο οινοποιείο, δοκιμάζοντας κρασιά και αποστάγματα μόνο από δεξαμενές και βαρέλια!

14.00-16.00: «Σταφυλολιχουδιές με την Ντίνα Νικολάου»

Η αγαπημένη σεφ Ντίνα Νικολάου θα μας μάθει όλα τα μυστικά για γλυκά με σταφύλι και πετιμέζι!

17.00-20.00: «Βόλτα στον αμπελώνα με άλογα… μέχρι το ηλιοβασίλεμα»

Η ιππική σχολή «Vagoni Café» μας πάει βόλτα και τις απογευματινές ώρες μέχρι το ηλιοβασίλεμα!

Σημείωση: Για όλες τις δραστηριότητες, εκτός από τις γευστικές δοκιμές, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 6980-879499.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 

10.00-19.00: «Ξεναγήσεις-γευσιγνωσίες» των κρασιών και των αποσταγμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

11.00: «Τρύγος και παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών»

Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το οινοποιείο Λαφαζάνη οργανώνει τρύγο και παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών, ένα «πάρτι» που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι! Θα ακολουθήσει γεύμα BBQ, μουσική και στο τέλος θα πάρετε μαζί σας μούστο για σπιτικά γλυκά!

Οινοποιείο Λαφαζάνη, Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας, τηλ. 27460-31450, e-mail: [email protected], www.lafazanis.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή