Σκύλοι… φιλάνθρωποι

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοφία Κατσάτου, Bασίλης Μπορομπόκας & Sugar: O πρώτος diabetic alert dog στην Ελλάδα

«Ευτυχισμένοι σκύλοι = ευτυχισμένοι άνθρωποι» είναι το μότο του εκπαιδευτή σκύλων Βασίλη Μπορομπόκα. Αυτή την τόσο πολύτιμη αλλά και εύθραυστη ισορροπία προσπαθεί να εξασφαλίζει για όσους ζητούν τη βοήθειά του. Αλλά τη βιώνει και ο ίδιος, μαζί με τη σύζυγό του, Σοφία Κατσάτου, και τον γιο τους. Το 2011, αμέσως μετά τη γέννηση του Φοίβου, η Σοφία διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Την ίδια περίοδο ο Βασίλης έμαθε για την ύπαρξη, στο εξωτερικό, των diabetic alert dogs – ειδικά εκπαιδευμένων, δηλαδή, ώστε να ειδοποιούν εγκαίρως τον διαβητικό πριν από μια επερχόμενη υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία. Μελέτησε, μίλησε με ξένους συναδέλφους, παρακολούθησε σεμινάρια, μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και αποφάσισε να το προσπαθήσει. Έτσι, μπήκε στη ζωή της οικογένειας η Sugar. «Την είχαν υιοθετήσει προηγουμένως κάποιοι άλλοι, οι οποίοι όμως, λόγω πρακτικών προβλημάτων, την επέστρεψαν έπειτα από λίγες ημέρες. Θα τους είμαστε αιώνια ευγνώμονες γι’ αυτό», λέει ο Βασίλης. Η Sugar ανταποκρίθηκε άριστα στην εκπαίδευση και πλέον, κάθε φορά που καταλαβαίνει μέσω της όσφρησής της ότι πέφτουν τα επίπεδα της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου, στο αίμα της Σοφίας, τη σπρώχνει επίμονα με τη μουσούδα της, ώστε να πράξει τα δέοντα. Eίναι ο πρώτος σκύλος ειδοποίησης διαβήτη στη χώρα μας. Αλλά, πέρα από τις αξιοθαύμαστες… επαγγελματικές ικανότητές της, η Sugar είναι ένα αξιολάτρευτο Λαμπραντόρ. «Είναι φιλομαθής, ανθρωποκεντρική, εξωστρεφής, ατρόμητη – όλα στον υπερθετικό βαθμό. Ώριμη και ισορροπημένη από κουτάβι», τονίζει ο Βασίλης. «Και με απύθμενη συναισθηματική νοημοσύνη», συμπληρώνει η Σοφία. Όσο για τον μικρό Φοίβο; «Είναι σαν αδέλφια: παίζουν, κοιμούνται αγκαλιά, μαλώνουν!» περιγράφουν και οι δύο τις ημέρες και νύχτες μιας ευτυχισμένης οικογένειας – διπόδων και τετραπόδων.

Σκύλοι… φιλάνθρωποι-1

Αθηνά Παπάζογλου & Μπίγκλα: Θεραπευτική αγωγή σε γηροκομεία και ιδρύματα

Η ιστορία της είναι παρόμοια με χιλιάδων άλλων κουταβιών που έμελλε να γεννηθούν στους δρόμους μιας μεγαλούπολης. Βρισκόταν έξω από έναν φούρνο – οι εξαίσιες μυρωδιές την είχαν φέρει στο κατώφλι του. Πεινούσε. Αλλά μόνο μερικά ψίχουλα έβρισκε στο πεζοδρόμιο. Ξαφνικά, μια κοπέλα την πλησίασε και της άπλωσε το χέρι. Η πρώτη της αντίδραση ήταν να κάνει πίσω, όμως άλλαξε γνώμη και πήγε θαρρετά κοντά της. Πότε βρέθηκε στο σπίτι της, ούτε που το κατάλαβε! Η Αθηνά Παπάζογλου, καθηγήτρια γιόγκα, δεν έχει ξεχάσει την ημέρα που αντίκρισε για πρώτη φορά την Μπίγκλα (την ονόμασε έτσι γιατί, αν και ημίαιμη, έχει κάτι από Μπιγκλ). Ήταν η μέρα που το κοντέρ της ζωής της πρώην αδέσποτης σκυλίτσας μηδενίστηκε. Με τη φροντίδα της δίποδης «μαμάς» της, η Μπίγκλα έχει βρει τη ζεστασιά και το χάδι που τόσο λαχταρούσε. Και την αγάπη που παίρνει την ανταποδίδει απλόχερα σε όσους την έχουν ανάγκη, συμμετέχοντας στα προγράμματα θεραπευτικής αγωγής της SAPT. 

Oι θεραπευτικές ιδιότητες της συντροφιάς των ζώων έχουν αποδειχθεί επιστημονικά εδώ και δεκαετίες. Ενδεικτική είναι μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και καταδεικνύει ότι η παρουσία ζώων (σκύλων, γάτων, κουνελιών) μειώνει σημαντικά το άγχος ασθενών σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Η SAPT, που ιδρύθηκε το 2005, άρχισε να εφαρμόζει τέτοια προγράμματα στη χώρα μας με ημίαιμους, πρώην αδέσποτους, εκπαιδευμένους σκύλους των εθελοντών της. Η επτάχρονη σήμερα Μπίγκλα ανταποκρίνεται άψογα στα καθήκοντά της. «Αν και σκύλος… υψηλών τόνων, υπερδραστήρια και παιχνιδιάρα δηλαδή, είναι πολύ τρυφερή και απολύτως συνεργάσιμη στη διάρκεια των επισκέψεών μας σε σχολεία, γηροκομεία και ιδρύματα», λέει η Αθηνά. «Εκτός κι αν μυρίσει φαγητό. Τότε η επίσκεψη ουσιαστικά τελειώνει. Γιατί το μόνο που την ενδιαφέρει πια είναι να εντοπίσει τη λιχουδιά και να την απολαύσει», προσθέτει γελώντας.

Σκύλοι… φιλάνθρωποι-2

Βασιλική Σταθοπούλου & Jasper: Μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία

Γεννήθηκε σε κάποιο εκτροφείο της Βρετανίας. Όλα τα αδέλφια του αγωνίζονται σε κυνοδρομίες – αυτή είναι η μοίρα των περισσότερων σκύλων της ράτσας Γουίπετ. Kι όταν ολοκληρώσουν την αθλητική καριέρα τους, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν έδεσμα στο τραπέζι κάποιων Ασιατών. Όμως ο Jasper, οκτώ ετών σήμερα, στάθηκε τυχερός. Υιοθετήθηκε όταν ήταν κουτάβι από μια οικογένεια και έπειτα από λίγα χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα, στο σπίτι και στην αγκαλιά της κτηνιάτρου Βασιλικής Σταθοπούλου. Και έγινε πρωταγωνιστής του προγράμματος «Give me a paw». Έχει εκπαιδευτεί, δηλαδή, ώστε να είναι ακροατής παιδιών που του διαβάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία – σε σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα. «Το πρόγραμμα αφορά ηλικίες 5-12 ετών και έχει διπλό στόχο: την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και τη βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας των παιδιών. Η εμπειρία είναι συναρπαστική. Τα πιτσιρίκια, ιδιαίτερα όσα έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή κάποια ιδιοσυγκρασιακή συστολή και προβλήματα αυτοπεποίθησης, αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια δίπλα στο σκυλάκι-ακροατή και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά θεαματικά», εξηγεί η Βασιλική. «Δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί αγάπης και με τα βιβλία και με τα ζώα. Χτίζεται πάνω σε γερά θεμέλια η φιλοζωική και περιβαλλοντική, γενικότερα, συνείδηση των αυριανών πολιτών. Ένα παιδί που θα μάθει να αγαπά και να σέβεται τα ζώα δεν θα κάνει ποτέ μπούλινγκ σε συμμαθητή του. Και ως ενήλικας δεν θα έχει κακοποιητική συμπεριφορά. Το μότο του “Give me a paw” τα λέει όλα: Τα ζώα βοηθούν τα παιδιά, τα παιδιά ας βοηθήσουν τα ζώα». Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά σε λίγες ημέρες. Ο τρυφερός και υπάκουος Jasper θα γνωρίσει κι άλλα παιδιά, θα ακούσει κι άλλα βιβλία. Προς το παρόν, απολαμβάνει τα παιχνίδια με τα αγαπημένα του μπαλάκια. «Τρελαίνεται για τις μπάλες. Αλλά δεν θέλει να τις χαίρεται μόνος του. Μας τις φέρνει για να παίζουμε μαζί». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή