Η μεγάλη μάχη της Σίνθια Νίξον

Η μεγάλη μάχη της Σίνθια Νίξον

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το αξίωμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Σίνθια Νίξον και Άντριου Κουόμο, η γνωστή ηθοποιός ζήτησε να ρυθμιστεί η θερμοκρασία στο δωμάτιο στους 24 βαθμούς Κελσίου. Ακούγεται μάλλον αστείο, επρόκειτο όμως για μια παράκληση με πολιτικό νόημα, καθώς ο κανόνας είναι ότι στους περισσότερους εργασιακούς χώρους η θερμοκρασία ρυθμίζεται με βάση τις ανάγκες και τις αντοχές του αντρικού σώματος, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να παγώνουν σε αφιλόξενα –για έναν ακόμη λόγο– εργασιακά περιβάλλοντα. Φυσικά, όταν το ντιμπέιτ των δύο ξεκίνησε, η αίθουσα «πήρε φωτιά», με τους υποψηφίους να ανταλλάσσουν επιχειρήματα και κατηγορίες. Η Νίξον επικεντρώθηκε στα κοινωνικά θέματα που έχει τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας της, την εκπαίδευση, τις υποβαθμισμένες γειτονιές, την οικονομική ανισότητα, το εγκαταλελειμμένο μετρό –μετακινείται πάντα με τα μέσα μεταφοράς–, θυμίζοντας τη δέσμευσή της να αγωνιστεί «για μια καλύτερη, πιο ισότιμη Νέα Υόρκη». O Κουόμο έκανε μάλλον επίδειξη ισχύος και εμπειρίας –διεκδικεί την τρίτη του θητεία–, έπαιξε το «χαρτί» του εχθρού του Ντόναλντ Τραμπ –παρότι έχει

διαψεύσει ότι σκοπεύει να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020– και αμφισβήτησε τις ικανότητες της Νίξον να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης που διεκδικεί.

Η ίδια, οι συνεργάτες και οι υποστηρικτές της υπενθυμίζουν την πολιτική και την ακτιβιστική της δράση. Απόφοιτος δημόσιου σχολείου –το οποίο παρακολούθησαν ή παρακολουθούν και τα τρία παιδιά της–, έχει συμμετάσχει και ηγηθεί πολλών εκστρατειών και δράσεων για καλύτερα σχολεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, για αύξηση της χρηματοδότησης και εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων στην εκπαίδευση. Έχει μάλιστα συλληφθεί στο παρελθόν στη διάρκεια μιας διαδήλωσης. Είναι μέλος οργανώσεων με ανάλογη ατζέντα, ενώ έχει βραβευτεί για τη δράση της. Έχει εργαστεί επίσης για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς, ενώ, έχοντας η ίδια επιβιώσει του καρκίνου του μαστού, έχει συμμετάσχει σε εκστρατείες εκπαίδευσης των γυναικών σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της αναζήτησης θεραπείας. 

Ήταν μεταξύ των κύριων υποστηρικτών του νυν δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, στη διάρκεια της εκστρατείας του και ανταμείφθηκε γι’ αυτό με μια θέση στη συμβουλευτική επιτροπή που σύστησε ο δήμαρχος για την ανάπτυξη της πόλης. Συμμετείχε επίσης στην καμπάνια για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ταξιδεύοντας στη χώρα γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό το κομμάτι του βιογραφικού της έκανε την πρώην επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Ντόνα Μπραζίλ, να δηλώσει ότι «είναι διαολεμένα έξυπνη, ξέρει τα ζητήματα και έχει συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία όλων, από το δημοτικό συμβούλιο έως την προεδρία». Την υποστήριξή της στο πρόσωπο της πρώην συμπρωταγωνίστριάς της εξέφρασε και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, λέγοντας ότι «είναι απίστευτα έξυπνη και καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία να ακουστεί, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως να μην έχουν αυτή την ευκαιρία».

Η προεκλογική της καμπάνια έχει υπάρξει μάλλον αντισυμβατική. Μην μπορώντας να ανταγωνιστεί σε επίπεδο χρηματοδότησης τον αντίπαλό της –ο νυν κυβερνήτης έχει διαθέσει 5 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτική διαφήμιση μόνο τον Αύγουστο, τα διπλάσια χρήματα από αυτά που έχει συγκεντρώσει η Νίξον συνολικά για την εκστρατεία της–, έχει επενδύσει στη δύναμη των social media. Το εκλογικό σώμα στο οποίο απευθύνεται έχει δηλώσει ότι είναι «νεότερο, πιο προοδευτικό και πιο ποικίλο»: Ασιάτες, μουσουλμάνοι, άτομα με αναπηρίες και ομάδες υποστήριξης των δικαιωμάτων τους. Πρόκειται για ανθρώπους και κοινότητες που οι περισσότεροι υποψήφιοι «ξεχνούν» στη διάρκεια της καμπάνιας τους και οι οποίοι εμπνέονται από την προσέγγιση της Νίξον και πολιτικοποιούνται, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Έχει λάβει την επίσημη στήριξη του παραρτήματος Νέας Υόρκης του κόμματος των Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αλλά όχι του παραρτήματος του Όλμπανι, της πρωτεύουσας της πολιτείας. Παρότι λοιπόν φαίνεται ότι συγκεντρώνει την υποστήριξη και την εκτίμηση μερίδας των ψηφοφόρων, στον δρόμο προς τις κάλπες της 13ης Σεπτεμβρίου έχει να ξεπεράσει ακόμα πολλά εμπόδια. Και παραμένει πάνω από 30 μονάδες πίσω από τον ανθυποψήφιό της, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Έχει παραδεχτεί ότι η μάχη της μοιάζει με αυτήν του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, αλλά δεν τα παρατάει. «Είμαι η Σίνθια Νίξον, είμαι Νεοϋορκέζα, και μαζί μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη», υποστηρίζει στο προεκλογικό της σποτ ενώ φαίνεται να ταξιδεύει με το μετρό. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν η επόμενη στάση θα είναι το Όλμπανι. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή